Ioan Popa, primarul Reșiței, vrea să dea viață Centrului Civic, prin punerea, printre altele, în valoare a fântânii cinetice, operă a sculptorului, laureat al Premiului Herder, Constantin Lucaci. De altfel, dacă nu se intervenea acum, probabil că fântâna nu ar mai fi funcționat deloc, în scurtă vreme, deoarece la mecanismul subteran nu a mai umblat nimeni, de 30 de ani. Pornind de la această realitate, Ioan Popa intenționa să monteze o instalație de sunet, pentru a organiza, în fiecare seară, scurte concerte de muzică simfonică, fântâna să fie iluminată ambiental iar apa să tâșnească în ritmurile muzicii. Această inițiativă, conexată cu repararea dalelor din centru, cu realizarea unor terase-pilot și un mic park de skating, ar fi urmat să readucă la viață un Centru Civic pustiu și anost.
Numai că intențiile sale au fost probabil un pic greșit înțelese, pentru că un grup de intelectuali ai Reșiței – scriitori, oameni de cultură, arhitecți, jurnaliști – consideră că fântânii i s-ar aduce modificări de natură a o transforma într-un monument kitsch, afectând astfel acest simbol al orașului. E ca și cum, spun acești intelectuali, am vrea să modificăm Coloana Infinitului. Scrisoarea e semnată de 27 de intelectuali din diverse domenii de activitate.
Primarul Ioan Popa a convocat marți o conferință de presă, chiar la fântâna cinetică a lui Constantin Lucaci, unde a invitat și pe semnatarii scrisorii deschise. Au venit acolo jurnalista și scriitoarea Dorina Sgaverdia, autoare a unui volum bilingv româno-englez despre maestrul Constantin Lucaci și opera sa și jurnalistul și poetul Nicolae Sârbu, fost director al Bibliotecii Județene ”Paul Iorgovici” din Reșița. Ioan Popa a ascultat argumentele reprezentanților grupului de intelectuali ai Reșiței, în esență cele pomenite în scrisoarea deschisă și apoi le-a explicat că e vorba de montarea unei instalații de sunet în afara perimetrului fântânii și a unei instalații de iluminat alb-cald. Mai mult, se pare că maestrul Constantin Lucaci și-a imaginat această fântână pe ”Simfonia Apei”, a lui Joseph Haydn, aspect confirmat și de reșițeanul Doru Morariu, muzicolog, directorul Corului Filarmonicii din Iași, cu care Popa a purtat discuții pe această temă. Astfel, reprezentanții frupului de semnatari ai scrisorii au căzut de acord ca fântâna să funcționeze în acest fel, dar fără lumină colorată și fără intervenții pe corpul acesteia sau asupra modului de funcționare.