Festivalul Internațional Sabin Pautza, ediția a X-a: 80 de ani de viață și 60 de carieră artistică

“Mi-e dor de România și când sunt în România”, a răspuns spontan maestrul Sabin Pautza la o întrebare pusă în cadrul unui interviu. Acest dor permanent este reflectat cel mai bine în creația compozitorului Sabin Pautza, care ne mărturisește : ”Nu am știut niciodată să compun ceva fără să mă folosesc de elemente din folclorul românesc, fie evidente, fie doar ca model arhetipal. Am mândria să gândesc însă că am știut întotdeauna să aleg ceea ce este realmente românesc și valoros în folclorul nostru, bazându-mă pe sursele din straturile cele mai vechi( colinde, bocete, muzică țărănească). Pentru cine stă să asculte chiar și muzica mea ușoară sună românește. Îmi place să cred că muzica mea este naționalistă, în sensul bun al cuvântului.”

Ediția a X-a a Festivalului Internațional “Sabin PAUTZA” s-a desfășurat anul acesta ca o ediție de mare sărbătoare având în vedere că în 2023 maestrul a împlinit 80 de ani de viață și 60 de ani carieră. Manifestarea a avut loc pe parcursul a cinci zile, în perioada 25-29 octombrie și a cuprins expoziții, recitaluri și concerte de înaltă ținută artistică.

Așa a fost și expoziția care a reunit pe simezele Muzeului Banatului Montan lucrările artiștilor Iulian Vitalis Cojocariu, tatăl și a fiicei Ioana Cojocariu, personalități artistice total diferite, bine definite, care comunică simultan, creativ, conceptual între ele, dar și cu privitorul într-un dialog al generațiilor și viziunilor artistice. Alături de ei am putut vedea și admira lucrările artistului bulgar, Bogdan Alexandrov, prieten bun al familiei.Titlul expoziției, “Cheia este sub preșul de la ușă, despre asta ne vorbește: durere și sinceritate, dialoguri și tăceri, moarte și viață”, ne spune, Ioana Cojocariu.

Totul este o poveste frumoasă despre înțelegere, respect, toleranță, solidaritate, prietenie și iubire conservată în culoare, fotografie și vers, transmisă de la o generație la alta , fără urmă de uitare.

A doua zi de festival a fost una specială pentru iubitorii muzicii clasice. Pianista Gabriela Ungureanu- CHARRETON a susținut la Sala Lira a Liceului de Arte „Sabin Păuța”, un recital extraordinar.

 “Pentru Gabriela Ungureanu fiecare concert reprezintă o sărbătoare, un moment de comuniune între muzicieni și public. Astfel, stăpânirea unei multitudini de efecte timbrale de la sonorități delicate până la cele orchestrale, sunt rezultatul unei atitudini de maximă generozitate muzicală, având ca unic destinatar, publicul.”

Irina NIȚU – Cercetător științific la Muzeul Național “George ENESCU” din București , membră în Comisia de Jurizare

Sorin PETRESCU- Pianist Filarmonica ‘’Banatul’’ Timișoara, membru al juriului

– Ați fost și anul trecut la festival, dacă nu mă înșel.

– Sorin Petrescu – Da, am fost și anul trecut, am avut un concert, un trio, iar de data aceasta am venit cu un recital solo și sunt și în comisia de jurizare a concursului.

-Ce ne spuneți despre nivelul de pregătire al concurenților?

– Sorin Petrescu – Ce să spun, parcă mi-a dat viață acest concurs. Nu mai eram informat de nivelul elevilor de la liceele de muzică. Am fost surprins foarte plăcut. E foarte greu să departajezi niște copii care sunt la început de drum, fiecare are personalitatea lui și nu se știe, poate că cei care vor lua premiul II sau III, vor realiza mai multe decât cei care astăzi sunt pe primul loc. Bineînțeles un premiu încurajează un copil și reprezintă un reper în evoluția sa. Vreau să scot în evidență efortul admirabil al familiei Duca, cei care an de an realizează lucruri extraordinare. Chiar dacă nu întotdeauna impresia este de reușită totală, efortul lor merită remarcat.

Sorin Petrescu a interpretat în cadrul festivalului la Biblioteca Germană ”Alexander Tietz” din Reșița, lucrări din creația compozitorilor: Sabin Pautza, Hans Christian von Dadelsen, Manuel de Falla, Margareta Tietz Cocora, Richard Oschanitzky, Constantin Silvestri. Recitalul extrordinar a fost apreciat și îndelung aplaudat. Cei prezenți au putut vedea cu această ocazie, pe simezele bibliotecii , expoziția documentară “ Sabin PAUTZA, Who’s who in music” ce cuprinde secvențe din activitatea internațională a marelui muzician, SABIN PAUTZA.

Ediția a X-a a acestui festival internațional a adus în fața publicului și câteva premiere. Soprana Adina Covaci,  a interpretat lieduri compuse de Sabin Pautza pe versurile sale. Este prima oară când un interpret cântă lieduri pe versuri ce îi aparțin, afirmă maestrul Sabin Pautza. Concertul s-a desfășurat la biserica romano-catolică  “Preasfânta Treime” din cartierul Govândari. Adina Covaci este profesor la Liceul de Muzică “ Ion Vidu” din Timișoara, secția Canto.

Și sărbătoarea a continuat pentru că rar întîlnești la Reșița un recital extrordinar “Clasic Meets Jazz”. Muzicianul Nicolas SIMION, a venit din Germania, împreună cu Sorin Romanescu și Răzvan Cojanu pentru a dovedi încă o dată, dacă mai era nevoie, că prietenia și dragostea pentru muzică nu cunoaște distanțe și frontiere. A fost o seară minunată, un cadou neprețuit pentru publicul reșițean.

 “ În calitate de conducător de trupă și instrumentist, Simion acționează creativ și pasional: amploarea expresiei sale este fascinantă: de la agresiv la meditativ, de la liric la fierbinte” ne spune Walter Schatzlein.

Concluziile aparțin maestrului Sabin Pautza, sărbătorit la cea de-a X-a ediție a festivalului internațional care îi poartă numele.

                         Adriana TELESCU

Fotografii de Lucian Duca

Exit mobile version