Ce am înţeles noi din Caravana DNA?

După cum intitulam un material anterior apărut în eCronica, „Caravana DNA”, iată că lucrurile chiar au căpătat aspect de caravană în Caraş-Severin. Diverse faţete ale acestui structuri, pentru că joi dimineaţă, la revărsatul zorilor, la Consiliul judeţean au poposit cei din instituţia centrală, de la Bucureşti, în timp ce pe Ionesie Ghiorghioni l-au reţinut cei de la Timişoara.
Am înţeles, în aceste zile, că cele două dosare nu au nicio legătură. Doar timpul scurt în care s-au produs descinderile şi, desigur, locul. Dosarul de urmărire penală in care e implicat (prin percheziţie domiciliară)  preşedintele Consiliului judeţean, Sorin Frunzăverde, vizează deocamdată, spun oamenii din Drept, fapta şi nu persoana. Preşedintele a fost sunat joi dimineaţa şi i s-a transmis că îi vor fi percheziţionate biroul, locuinţa şi un posibil birou de la Camera de Comerţ din Reşiţa. Nu a fost nevoie de prezenţa sa şi oricum liderul liberal nu era în localitate. Aşadar, nu s-a lăsat cu reţineri. Sorin Frunzăverde a fost, totuşi, chemat, astăzi, la DNA, pentru audieri în legătură cu organizarea alegerilor prezidenţiale din 2014 în judeţ şi posibile presiuni asupra primarilor pentru a vota un anume candidat. Deocamdată, opinăm noi, e cam subţire toată treaba pentru că în campaniile electorale lucrurile sunt foarte fluide, multe dintre intervenţii putând fi încadrate la declaraţii politice. Totuşi, în acest dosar se pare că figurează şi Ionesie Ghioghioni, implicat şi el, cu siguranţă, în organizarea alegerilor. Procurorii vor construi, însă, un caz şi rămâne de văzut ce fel de documente sau obiecte, relevante sau nu, au ridicat de la locuinţa preşedintelui Frunzăverde.
În cazul Ionesie Ghiorghioni, reţinut şi arestat preventiv pentru trafic de influenţă şi luare de mită, lucrurile sunt mai complicate. Vicepreşedintele Consiliului judeţean a fost supravegheat mai multă vreme, împotriva sa constituindu-se, spun surse neoficiale, un caz foarte puternic. Adică, un dosar pe care probabil procurorii îl consideră fără fisură. Iar agravant ar putea fi faptul că suma de 20.000 de lei ar fi fost oferită chiar în biroul său din sediul Consiliului judeţean. Şi dacă procedura cu revista în care se afla suma de bani e cam cu cântec (în sensul că oricine te poate lucra în acest fel, înscenându-ţi un flagrant, fără să fii vinovat), lucrurile se pare că sunt mai complexe. Procurorii susţin că nu este prima faptă de acest gen, ci există multe alte probe. S-a spus chiar că nici nu mai era nevoie de acest flagrant pentru ca dosarul împotriva lui Ionesie Ghiorghioni să fie „beton”. O şansă pentru vicepreşedinte ar fi să fie admisă contestaţia apărării sale, spre a fi eliberat şi cercetat în libertate, pentru că, spune avocatul său, altfel îţi poţi organiza apărarea în stare de libertate sau măcar arest la domiciliu.
Ce am mai înţeles noi, dar asta se vede de multă vreme, DNA şi chiar şi SRI sunt în ofensivă de imagine. Dovadă, inclusiv acest flagrant răsunător la Consiliul judeţean. Apoi, o anumită parte a presei are acces privilegiat la informaţii (cu precădere jurnaliştii timişoreni), care de regulă ajung la astfel de evenimente foarte repede, uneori, se spune, chiar înaintea organelor de anchetă penală.
Aşa că, ce am putea spune, drept concluzie provizorie? Probabil DNA va rămâne mai multă vreme prin zonă. Mai sunt, se spune, instituţii, care ar putea fi generatoare de anchete penale pentru acţiuni asimilate drept fapte de corupţie.

Sursa foto: rador.ro

Exit mobile version