Linia subțire dintre justiție și frică

Bătăi puternice în ușă: ”deschideți, avem mandat de percheziție!” Oameni înarmați, veste inscripționate. ”Stați pe locuri, nu atingeți telefoanele! Unde țineți banii? ”. ”Nu te uita la mine așa, am mai văzut din aștia ca tine! Știi că pot să te arestez în momentul ăsta? Știi că pot să te salt acum, direct?” Căutări, agitație. ”Avem persoane în vârstă în casă, le speriați”, protestezi palid. ”Vă îmbrăcați acum, veniți cu noi! Trebuie să vă supraveghem și până vă îmbrăcați, așa e procedura. Trebuie să vă luăm toți banii din casă, pe proces-verbal.” Frauda? Un parfum. Afară, spectacol, presă chemată înainte de acțiune. Camere TV, telejustiție, deplasare de forțe supradimensionate față de obiectul cercetărilor. Oameni mult prea înarmați.
Nu facem aici apologia nerespectării legii. Nici măcar la Universitatea ”Eftimie Murgu” din Reșița, care a generat în aceste zile atâtea comentarii. Dimpotrivă. Milităm însă pentru pericolul instaurării unor abuzuri de putere care vor duce la timorarea unei națiuni, la generalizarea unei stări de teamă difuză. Veți spune că dacă ești nevinovat nu ai de ce să te temi. Așa e, numai că psihologia colectivă nu funcționează în acest fel. Oamenii se simt tot mai urmăriți, tot mai ascultați, persoane absolut obișnuite încep să se teamă, în mod absolut absurd să mai vorbească la telefon sau să folosească internetul. Și asta nu pentru că ar fi cu adevărat urmăriți, ci pentru că văd la televizor spectacolul telejustiției. Spunem, în acest context, că în mod aproape de ideal, acțiunile legale ar trebui, totuși, dimensionate în funcție de obiectul cercetărilor. Ar trebui, poate, atunci când organizezi spectacole de sunet și lumină, chiar dacă întemeiate, să ai grijă la rezonanța ulterioară a acestora.
De pildă, revenind la universitatea reșițeană, există aserțiuni, strecurate șerpește prin mass-media și pe tot felul de canale, că instituția nu cumva ar trebui închisă? Că și așa e fabrică de diplome, etc.. Totuși, nu se poate compara această universitate cu făcături gen Herculane, unde plecai turist și te întorceai jurist sau alte asemenea tarabe unde se vindeau diplome. Să fim serioși! Nu-i apărăm pe dascălii șpăgari sau pe cei care încalcă legea în orice fel. Numai că aceștia trebuie izolați, cine trebuie să-și prezinte demisia să o facă, cine trebuie sancționat, să fie. Dar nu poți pune sute de studenți în dificultate în urma unor anchete penale care vizează doar anumite persoane. Dacă vorbim de corupție generalizată la acest nivel, să răspundă cei care o promovează. Nu poți lăsa un oraș și un județ întreg fără o universitate care le mai ținea vii. Fără un mediu academic, așa cum e el, dar care poate iradia cercetare și excelență în inovație, Banatul de Munte este sortit unei izolări mult mai profunde decât traversează în prezent. De aceea, mare grijă la reverberațiile unor astfel de acțiuni. Știm că justiția își face treaba dar și celelalte instituții au de lucru.

Sursa foto: wallpaperum.com

Exit mobile version