Teroriştii buni, teroriştii răi

Graniţa între “terorist” şi “luptator pentru libertate” a fost deseori extrem de subţire.

Pe timpul bipolarismului de putere, terorismul era încurajat şi folosit în mod speculativ de către liderii mondiali ai celor doi poli pentru a-şi justifica influenţa politică şi prezenţa militară în diferite zone geografice de interes pentru ei, denaturându-se şi desconsiderându-se, astfel, cauzele reale care l-au generat şi l-au menţinut. Aşa se explică faptul că odată cu dezintegrarea URSS, terorismul se extinde şi evidenţiază mai mult ca oricând originile sale reale, ca urmare a nerezolvării diferendelor cu caracter politic, economic, social, etnic şi religios existente în actuala configuraţie politico – administrativă a hărţii planetare, diferende generate şi de colonizările secolului XX. Aşadar, terorismul a început să trăiască prin forţe proprii devenind cea mai mare ameninţare la adresa securităţii popoarelor şi la adresa drepturilor fundamentale ale omului.

Unele state occidentale, inclusiv membre ale NATO, afirmă că trebuie sprijinită opoziția bună, sprijiniți teroriștii buni. Însă aceasta va pune sub semnul întrebării scopul luptei împotriva teroriștilor. Teheranul este solidar cu Rusia: teroriștii nu pot fi împărțiți în buni și răi!

Uniunea Europeană a cerut luni Rusiei să înceteze imediat  loviturile aviaţiei sale militare care vizează opoziţia moderată din Syria şi a estimat că nu poate exista pace durabilă cu conducătorii actuali.

Moscova a început la 30 septembrie loviturile aeriene în Syria pentru a veni în sprijinul preşedintelui Bashar al-Assad, un aliat al preşedintelui Vladimir Putin. Această susţinere aeriană i-a permis armatei regimului să avanseze şi să recucerească unele teritorii în centrul ţării. Vladimir Putin a declarat duminică că armata sa intervine în Syria pentru a stabiliza autorităţile legitime şi a crea condiţiile pentru realizarea unui compromis politic.

Această escaladă militară riscă să prelungească conflictul, să submineze procesul politic, să agraveze situaţia umanitară şi să sporească radicalizarea, apreciază pe de altă parte UE.

Moscova susţine că luptă cu prioritate împotriva Statului Islamic în Syria, fapt contestat de occidentali, care afirmă că majoritatea loviturilor ruse privesc zone importante din punct de vedere strategic pentru regim şi unde gruparea SI nu este implantată. UE şi-a exprimat profunda preocupare faţă de atacurile aeriene ruse care vizează pe lângă Daesh şi alte organizaţii desemnate teroriste de ONU şi opoziţia moderată. Potrivit unor informaţii clasificate, Arabia Saudită şi Qatarul, au finanțat și au format teroriștii Daesh în numele Statelor Unite, Israelul a ajutat la adăpostirea Statului Islamic pe Înălțimile Golanului, NATO împreună cu Înaltul Comandament turc, începând cu martie 2011, a fost implicat în coordonarea şi recrutarea luptătorilor jihadişti care au fost trimişi către Syria.

Intervenţia militară a Moscovei în Syria va avea consecinţe periculoase, escaladând războiul sectar şi inspirând militanţii din întreaga lume să se alăture jihadiştilor, le-au transmis oficiali saudiţi de rang înalt liderilor ruşi, relatează Reuters, citând o sursă saudită. Saudiţii vor continua să consolideze şi să sprijine opoziţia moderată din Syria, a adăugat aceasta.

Vărsarea de sânge din Syria, parte a unui conflict mai larg pentru supremaţie regională între Arabia Saudită sunnită şi Iranul şiit, a alimentat diviziunile sectare în Orientul Mijlociu şi a atras combatanţi străini motivaţi religios de ambele părţi. Criminalii finanţaţi de serviciile speciale occidentale şi aliatele lor din lumea arabă reprezintă acum un pericol pentru ţările de provenienţă. Teheranul este solidar cu Rusia: teroriștii nu pot fi împărțiți în buni și răi.

Aviaţia militară a SUA a paraşutat, duminică, muniţie în nordul Syriei rebelilor. Operaţiunea de paraşutare, întreprinsă de avioane cargo C-17 ale US Air Force în numele coaliţiei împotriva Statului Islamic, a furnizat muniţie grupărilor arabe syriene ai căror responsabili au făcut obiectul unor verificări adecvate de către Statele Unite, a indicat colonelul Patrick Ryder, într-un comunicat.

Potrivit unui responsabil de la Pentagon, avioanele au paraşutat în total 50 de tone de muniţii.

Sursa foto: romanian.ruvr.ru

Exit mobile version