În ce direcţie merge Republica Moldova?

La Chişinău a avut loc luni prima reuniune a Comitetului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, coprezidată de şefa diplomaţiei moldovene Natalia Gherman şi de directorul executiv pentru Europa şi Asia Centrală din cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă, Gunnar Wiegand.

Conform unui comunicat al Ministerului de Externe de la Chişinău, în cadrul reuniunii au fost evaluate progresele înregistrate în primul an de aplicare a Acordului de Asociere cu UE, document semnat la 27 iunie 2014.

Oficialii europeni au afirmat că în această perioadă Republica Moldova a înregistrat succese în mai multe domenii, semnalând însă că o parte din reforme se desfăşoară lent şi anevoios. Potrivit reprezentanţilor UE, Republica Moldova nu duce lipsă de asistenţă din partea Uniunii Europene, ci de voinţă politică în punerea în aplicare a reformelor, după cum a relatat postul public de televiziune de la Chişinău.

Reprezentanţii moldoveni au recunoscut faptul că mai sunt multe de făcut în ceea ce priveşte reforma în domeniul justiţiei şi politica de combatere a corupţiei, dând asigurări că guvernul de la Chişinău rămâne angajat în realizarea agendei europene, implicit a procesului de reforme.

Reuniunea Comitetului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană a avut loc în contextul situaţiei tensionate de la Chişinău generate de arestarea preventivă a fostului premier Vlad Filat, unul din liderii importanţi ai actualei coaliţii de guvernare, acuzat de trafic de influenţă şi corupţie. La Chişinău, politica pro-europeană pare să fi intrat în impas. În cancelariile vestice, politica pro-moldova este evitată cu… diplomaţie! Văzută din afară, situaţia actuală de peste Prut, indiferent de unde am privi lucrurile: politic, economic, social, din prisma statului de drept, pare extrem de complicate. Atât de rele sunt veştile de pe malul Bîcului, încât te întrebi dacă anarhia şi corupţia au pus definitiv stăpânire pe Moldova şi dacă, bătrînul Cioroi care fura doar pentru propria familie nu începe să semene cu un porumbel al păcii, în comparaţie cu corbii hulpavi din familia Vladimirilor!

Arestarea preventivă a golănaşului politic Vladimir Filat, cel care în 2010, în calitate de parlamentar mă îmbrâncea pe holul Parlamentului!, mângâiat pe creştet de Merkel şi Băsescu, în timp ce sufletul îi era la Vladimirul Kremlinului, iar macrameurile la Casa Albă, ar putea crea speranţa unui dezgheţ justiţiar aşteptat de societate încă din… 7 aprilie!

Forţe de bună-credinţă au cerut public, de nenumărate ori, să fie înfiinţat un DNA pe modelul celui românesc, condus de procurori europeni, care să nu fie amestecaţi în fapte de corupţie şi implicit, supuşi manipulărilor politice şi care să nu cedeze ispitelor fluturate de Usatîi! De altfel, controversatul primar al oraşului Bălţi, Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, de stânga, prorus, a dat publicităţii luni seara o serie de înregistrări ale unor pretinse convorbiri telefonice dintre primarul oraşului Orhei, Ilan Shor – fost preşedinte al Consiliului de administraţie al Băncii de Economii din Republica Moldova – şi fostul premier Vlad Filat, acuzat de implicare în devalizarea acestei bănci cu 250 de milioane de dolari! Într-una din aceste înregistrări, Filat îi spune lui Shor că situaţia a scăpat de sub control, nu se ştie ce va fi la şedinţa parlamentului de joi, 15 octombrie, ziua când Filat a fost lipsit de imunitate parlamentară şi reţinut de CAN,  şi îi sugerează să plece din ţară.

Din păcate, politicieni integri, demnitari, oameni de afaceri, popi, aleşi sau numiţi în structurile de conducere ale Moldovei nu prea există!  

Mitropolitul Chişinăului, Vladimir, a lansat luni un apel către instituţiile din Republica Moldova în care solicită ca Filat să fie cercetat în arest la domiciliu, pe motiv că liderul liberal-democrat este un bun creştin. Apelul Mitropolitului Vladimir a fost publicat pe site-ul Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, dependentă canonic de Patriarhia Moscovei, instituţie sprijinită din greu de Vladimir Filat, în perioada mandatului său de premier, în detrimental Bisericii apropiate de România, ţară în care făcea contraband cu ţigări!

Potrivit unor estimări neoficiale, Filat ar fi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Republica Moldova, deţinând prin persoane interpuse un adevărat holding media, instituţii bancare şi afaceri în sectorul agricol. Cotidianul ukrainean Delo îi atribuia lui Vlad Filat în 2010 o avere de circa 30 milioane de dolari, din afaceri cu tutun şi imobiliare, conform Mold-Street. Cam tot atunci am auzit de conturi deschise în Gibraltar şi de bani mulţi obţinuţi din imobiliare!

Republica Moldova are nevoie acum de o formulă de acord de coabitare, tolerarea reciprocă a duşmanilor  din aceeaşi alianţă, pentru a atinge un scop al Republicii Moldova, de integrare europeană, un proiect comun mult mai important decât zarva de pe Bîc. Liderii celor trei grupuri parlamentare, reprezentând Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal, au dat asigurări preşedintelui Timofti, care i-a chemat la ordin, că actuala formulă de guvernare va fi menţinută.

Premierul Valeriu Streleţ, care a preluat şi funcţia de lider al Partidului Liberal Democrat după ce Vlad Filat a anunţat că se retrage de la conducerea acestei formaţiuni, sublinia la sfîrşitul săptămânii trecute că liberal-democraţii rămân la guvernare, asigurări în acest sens dând şi liderii democraţilor şi liberalilor.

În pofida acestor asigurări, situaţia politică de la Chişinău rămâne incertă după ce judecătorii au decis duminică arestarea preventivă a lui Vlad Filat, lider important al alianţei şi fost premier în perioada 2009-2013. Fără doar şi poate, Fila teste exponentul mafiei politice declarată pro-europeană, de la Chişinău. Din păcate, nu este singurul! Mafie la rândul ei impusă şi generată de sferele de influenţă externă care doresc să-şi păstreze controlul în această zonă!  Acest conflict a subliniat faptul că instituţii ale statului pot fi utilizate fără discernământ în acest război de exterminare totală a adversarului.  La nivelul factorilor de decizie din Republica Moldova, trebuie să mai înţeleagă o realitate: toţi cei compromişi şi implicaţi în scandaluri de corupţie, trebuie să părăsească scena politică, iar dacă există dovezi, să ajungă în faţa procurorului şi a judecătorului. Acesta este un comportament european şi o probă de maturitate a clasei politice de la Chişinău.

Altfel, întrebarea firească este: în ce direcţie merge Republica Moldova?

Sursa foto: www.rfi.ro

 

Exit mobile version