”Croația și România nu trebuie să aibă un dialog doar prin intermediul structurilor euroatlantice”

Pentru Republica Croația, pentru diplomația statului de pe Coasta Dalmată, România și Caraș-Severinul reprezintă categoric puncte de interes. Din punct de vedere diplomatic și politic, cele două țări au în acest moment relații pe care le putem considera excelente. Iar Caraș-Severinul, pe teritoriul căruia ființează cea mai importantă minoritate croată din România, beneficiază, periodic, de vizite la nivel de șef de stat, șefi ai diplomației și miniștri. O asemenea vizită a avut loc recent, atunci când noul ambasador al Republicii Croația în România, Excelența Sa Davor Vidis, a vizitat localitățile croate din județ, în ceea ce am putea numi prima sa prezență diplomatică în afara Bucureștiului. Prin intermediul și cu amabilitatea domnului profesor Petre Hațegan, președintele Uniunii Democrate a Croaților din România, am avut posibilitatea de a purta un scurt dialog cu șeful diplomației croate în țara noastră, dialog pe care l-am încredințat și Banat TV.

Excelența Sa Davor Vidis este o prezență extrem de agreabilă dar, totodată pragmatică, cu bune intenții și cu dorința de a dezvolta serios relaâiile dintre cele două țări. A mai fost în România, cu diverse ocazii, în delagații ale președintelui republicii și a ministrului de externe al Croației. A vizitat, atunci Bucureștiul. Vine pe poziția de ambasador după ce a exercitat această funcție la Vilnius, Lituania. În momentul discuției noastre se afla pentru prima oară în afara Bucureștiului.

”Vizitez minoritatea croată, între statele noastre există relații foarte bune. Observ că minoritatea croată este foarte bine reprezentată, instituțiile lucrează foarte bine, pot să vorbesc în cuvinte de laudă despre statutul ei, ne-a spus ambasadorul Croației. Sunt mulțumit de ce întâlnesc, de ce văd, cu cine stau de vorbă. La nivel instituțional, la nivel de politică externă, am avut schimburi permanente și susținerea permanentă a României, mai ales în ce privește aderarea țării mele la NATO și la Uniunea Europeană. Fiecare discuție bilaterală s-a încheiat cu cuvinte de laudă reciproce. De altfel, avem proiecte comune, de pildă Schengen. Din păcate, acum, în urma fenomenului migrației și al evenimentelor teroriste, nu este momentul să deschidem mai serios discuția despre aderarea la Spațiul Schengen. Referitor la agenda mea, suntem, geografic foarte apropiați, avem elemente comune de discuție. Personal, însă, nu sunt mulțumit pentru că avem un potențial imens pe care ar trebui să-l valorificăm, la nivel economic, turistic, schimburi de mărfuri, la nivel cultural. E nevoie de o mai bună cunoaștere. Avem, după cum știți, o relație politică foarte bună. Avem, de asemenea, modele comune de protecție a minorităților. Din câte știu, anual, peste 60.000 de români vizitează Croația dar bine ar fi ca și croații să vină în România. În ce privește cultura, avem industria filmului, care s-a dezvoltat în ultimii ani și care ar trebui dezvoltată, pentru a ne cunoaște reciproc. În ce privește politica, eu cred că nu ar fi bine să colaborăm numai prin intermediul structurilor euroatlantice, ci să intensificăm colaborarea direct, între țările noastre. ”

Conform agendei Excelenței Sale, pe doi ani, probabil unul dintre cele mai importante obiective este pregătirea vizitei președintelui Republicii Croația, Kolinda Grabar-Kitarović în România, ca o vizită de răspuns a președintelui Klauss Iohannis în Croația.

Cât privește relația cu minoritățile, Excelena Sa Davor Vidis, explică: ”Din experiența mea de diplomat, cunosc bine viața minorităților, în general. Relațiile cu minoritatea croată e teoretic ideală. Dar și relațiile interumane sunt importante. Etnia croată beneficiază de toate drepturile cuvenite, instituțional sunt bine organizați, infrastructura e bună. Am vizitat în Caraș-Severin grădinițe, școli, m-am întâlnit cu mulți profesori, cadre didactice, cu copii. Copiii zâmbeau, se simțeau bine, acest lucru denotă faptul că aici e vorba și de relații interumane foarte bune. Sigur, există probleme pe care le găsim în toată Europa, natalitatea scade, există probleme economice, penurie de locuri de muncă dar în general situația este bună, există mult optimism și speranță.”

Sursa foto: oceanindependence.com

Exit mobile version