Lavinia Călina – un povestitor postapocaliptic de excepție

Dincolo de orice îndoială, Lavinia Călina este unul dintre tinerii care ne fac efectiv să credem că speranța n-a murit, că această țară, această limbă română, pasiunea pentru scris și citit n-au pierit, înecate în cultura epidermică de pe internet sau de la televizor.

Foto: Colegiul Național Mircea Eliade Reșița

Cine e Lavinia Călina? O tânără autoare caransebeșeană de numai 25 de ani, care deja a scris trei romane (unul în două volume), în nici doi ani, și lucrează la încă două, lansându-se în literatura fantesy, cu accente de teen-fiction. O scriitoare de forță, deja prezentă în marile librării, în campaniile de pe internet ale Editurii Herg Benet dar și la târgurile de carte. O prezență deja statornică în arealul literaturii contemporane, care își plasează acțiunile distopice din romane în spațiul de limba română, cu nume de protagoniști români, ceea ce e inedit la literatura tânără de acest gen.  După succesul primelor două volume, respectiv „Ultimul avanpost”, vol. 1 şi 2 şi „Neamul corbilor. Copiii întunericului” – vol. 1, Lavinia Călina, cu un deosebit impact asupra tinerilor şi adolescenţilor, dar și cu o bună receptare în rândul literaților adulți, fie ei critici sau devoratori de lectură bună, a ieşit din nou pe piaţă cu „Zona zero”, roman lansat recent la Bucureşti în cadrul Târgului „Gaudeamus”. Am avut plăcerea să vorbesc despre cărțile ei în cadrul întâlnirilor organizate de Biblioteca Județeană Paul Iorgovici, de managerul Clara Constantin, în speță, cu ocazia prezenței la Reșița a grupării SF Helion de la Timișoara dar și marți, la prestigiosul Colegiu Național ”Mircea Eliade” din Reșița, acolo unde Lavinia Călina a lansat ultimul volum, ”Zona Zero.” O carte alertă, un roman despre supraviețuire în condițiile în care un virus necunoscut transformă oamenii în ”paraziți”. Cu o uimitoare maturitate și cu un control excelent al acțiunii și descrierii, cu o capacitate imaginativă ”filmică”, Lavinia Călina descrie, aproape cu sufletul la gură dar și cu o detașare proprie autorilor cu experiență, o lume apocaliptică, un univers care nu mai seamănă cu nimic din ce ne e familiar.

Lavinia Călina e născută în decembrie 1989, într-un an revoluționar, a terminat Facultatea de Filologie a Universității din Timișoara, a absolvit o școală postliceală sanitară și are de gând să se apuce de noi studii universitare de management, la Cluj. Se ocupă și de producție audio și video, așadar o personalitate complexă. Nu e un autor încriptat, înțepenit. Nici n-ar avea cum. E tânără, e frumoasă și are tot succesul înainte. Scrie lejer, a mărturisit, se mai joacă pe computer dar romanele curg. Va căpăta, nu ne îndoim, tot mai multă experiență și profunzime dar, ceea ce e mai important, e plină de talent și de înțelegere a lumii și a situațiilor critice, pe care le descie în romane. Cum reacționează omul în situații limită, este marele talent psiho-social al Laviniei Călina. O aștept și cu alte cărți, vă invit să i le citiți pe cele editate. Pe Lavinia Călina o veți regăsi, inclusiv la Clubul de Anticipație ”Atlantis”, cel pe care îl dorim renăscut pe lângă Biblioteca Județeană ”Paul Iorgovici” din Reșița.    

Sursa foto: Colegiul Național Mircea Eliade Resita

Exit mobile version