Nici nu a debutat bine 2016, că Orientul Mijlociu extins este în fibrilaţie. O nouă criză a izbucnit sîmbătă odată cu execuţia în Arabia Saudită a liderului religios şiit Nimr el-Nimr, critic al puterii saudite, împreună cu alte 46 de persoane condamnate pentru terorism. Această execuţie a provocat un război al replicilor între Teheran şi Riad şi manifestaţii de furie în rîndul comunităţii şiite din Iran – unde reprezentanţele diplomatice saudite au fost atacate -, în Iraq, Liban, Bahrein, precum şi în Pakistan şi Caşmirul indian. Duminică seară, Arabia Saudită a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice cu Iranul şi a cerut plecarea în termen de 48 de ore a membrilor reprezentanţei diplomatice iraniene. În plus, luni a decis să întrerupă toate legăturile aeriene cu Republica Islamică. Preţul petrolului a început să crească, spre bucuria Rusiei care pierduse deja miliarde de dolari din ieftinirea ţiţeiului. Hezbollahul libanez, şiit, a atacat militari israelieni pe frontieră, sporind tensiunea din OM.
Dincolo de escaladarea ce pare de neînţeles, personal nu cred că se va ajunge la un conflict armat direct între Iranul – proaspăt scăpat de sancţiunile internaţionale – şi Arabia Saudită, prinsă într-un conflict fără ieşire, în Yemen, unde cheltuie peste şase miliarde de dolari pe lună ca lider al unei coaliţii sunnite! Există, însă, posibilitatea confruntării prin interpuşi! Nimic nou sub soare! Cele două puteri se află, deja în conflict, atît în Yemen, dar, mai ales în Syria, acolo unde Teheranul susţine regimul lui Bashar Al-Assad, iar Riadul grupări islamiste “moderate” ce luptă împotriva caestuia. Alături de Turcia! Un răspuns la această dilemă îl vom avea pe 25 ianuarie, cînd diferitele facţiuni ce luptă în Levant se vor poziţiona, într-un fel sau altul, faţă de negocierile de pace!
Forţele afghane au ucis luni seară mai mulţi insurgenţi refugiaţi într-o clădire din vecinătatea consulatului Indiei la Mazar-i-Sharif, care au încercat, fără succes, să îl ocupe în cursul celui de-al doilea atac, în trei zile, contra unor interese indiene. În acelaşi timp, în India s-a încheiat un asalt sîngeros care a durat tot weeendul asupra unei baze militare, revendicat de un grup pakistanez.
Cele două atacuri contra unor interese indiene au avut loc la aproape două săptămâni după o vizită în Afghanistan, apoi în Pakistan a premierului indian, Narendra Modi, şi par să vizeze compromiterea eforturilor de apropiere dintre New Delhi şi Islamabad. Atacul nu a fost revendicat, însă prezenţa indiană în Afghanistan este frecvent luată ca ţintă.
Experţii au avertizat în repetate rânduri în legătură cu riscul unui război prin procură în Afghanistan între India, sprijin al regimului de la Kabul, şi Pakistan, susţinător istoric al talibanilor. India investeşte masiv în Afghanistan, care se arată extrem de prietenos cu această ţară. India este interesată ca Afghanistanul să nu devină un nou sanctuar al terorismului islamic ce ar putea fi atraşi de hinduismul indian ca un magnet! Numai că ajutorul economic indian este perceput de către Pakistan, duşmanul tradiţional al Indiei, ca o tentativă a acesteia de a-l prinde în cleşte. În această cheie a complotului, ISI vede extrem de prost instalarea păcii şi a prosperităţii în Afghanistan. Cred că ultimele atacuri din capitala afghană şi de la obiectivele indiene au ceva din dramatismul Bollywood-ului. Actualul război rece între Pakistan şi India menţine şi o situaţie instabilă în Afganistan, unde Islamabadul s-a dovedit un susţinător al pashtunilor, iar Delhi, al celorlalte comunităţi afghane.
Toate aceste conflicte vor avea repercursiuni asupra situaţiei politice şi economice din Europa, acolo unde Rusia prinde puteri şi va juca în Moldova şi, de ce nu, în Ungaria şi România, spaţiul de liberă circulaţie este pus sub semnul întrebării, mass-media este încorsetată pentru siguranţa naţională, iar interesele SUA intră în obişnuita pauză ce precede alegerile prezidenţiale din toamnă. Cât despre România… noi suntem, oricum, din alt film!
Sursa foto: news.vice.com
Sursa foto: