Încă o lovitură marca Facebook: o lume de jurnaliști

Un mare pas spre jurnalismul cetățenesc și spre democratizarea informației s-a produs recent. Așa acum anticipam în volumul ”Jurnalism simbiotic”, apărut în 2015 la Editura Tim, sigur citând acolo inclusiv cercetări ale viitorologilor și teoreticienilor informației, ”directul” ne va guverna viețile tot mai mult. A vedea ce se întâmplă în orice colț al planetei în timp real, a putea tu să fi parte din acest concert mondial, prin propriile-ți producții, e o așa de mare schimbare de paradigma, încât poate nici nu-i percepem acum întreaga importanță.   

Purtătorul de drapel al tehnologiei, din acest punct de vedere, este, fără îndoială, Facebook. Gigantica rețea mondială de socializare tinde să înglobeze tot mai multe funcțiuni, făcând să migreze spre ea din ce în ce mai mulți utilizatori, atrași de ceea ce am putea numi un agregator de posibilități și funcționalități de conectare. Facebook a introdus recent funcțiunea Live video, care îți conferă posibilitatea să transmiți, practic, în direct, pe imensa rețea, de oriunde te-ai afla. Nu e necesară decât o banală conexiune la internet, pentru a putea transmite sau vedea, în timp real ceea ce transmit alții: aici un miting sindical, dincolo o întrecere sportivă, tineri, prieteni într-un club sau acasă, într-un cuvânt spectacolul lumii. Toate limbile Pământului, ca într-un imens turn Babel. Posibilitățile sunt practic nelimitate și cu siguranță vom vedea transmisii de amatori din puncte fierbinți ale globului. Live Facebook funcționează ca o aplicație pe IOS și pe Android iar ca să poți vedea ce transmit ceilalți ai atașat la contul de Facebook aplicația Live Map.  

Așa că, oamenii obișnuiți, posesori de aparatură performantă, își pot crea propria realitate, să-i spunem jurnalistică. Mulți dintre ei nu mai au nevoie de jurnalist și de materialele sale. Nici măcar de fotografii, cu toate că ceea ce realizează oamenii, chiar cu aparatură performantă, nu e întotdeauna profesionist. Contează mai puțin, însă, acest aspect. Pentru că selectăm singuri ceea ce ni se pare interesant din ce ne înconjoară. Acest tip persoană, cu greu mai poate fi numită cititor, ascultător sau telespectator. E mai degrabă un receptor direct al realității. Chiar dacă pasiv, acest consumator de realitate, servit de tehnologie modernă,  va domina următorii ani. El este format pentru realitate brută, fără interpretări și abordări speciale. E nerăbdător în fața unor artefacte mediatice. Vrea doar realitate și atât. Exact asta oferă acum Facebook Live. Realitate pură. Dar, explozia mijloacelor de comunicare, democratizarea majoră a acestor mijloace, modificarea profundă a modului de manifestare a actului comunicării, a transformat și încă transformă până la esență și jurnalismul actual. Jurnalismul – purtătorul de drapel al comunicării de masă – nu avea cum să scape, ba chiar a fost printre primele domenii care s-au adaptat – de valul evoluției tehnologiei de comunicare. A fost capital pentru jurnalism să se plieze din start pe noile provocări ale căror efecte nici chiar custozii domeniului nu le-au anticipat pe deplin. Introducerea computerului, prelucrării digitale, în presa scrisă, audio sau video nu anunța nici chiar aceasta profundele transformări ulterioare, pentru că, inițial, s-a considerat că tehnologia va fi doar un suport pentru ușurarea muncii creatorilor de produse media. Accesul tot mai facil al populației, al cetățeanului comun, la mijloace de comunicare din ce în ce mai inteligente, a creat, însă, în ultimii ani, un melanj unic de profesionalism cu amatorism în colportarea de informație.

Exit mobile version