Alegeri, 2016: câștigă liberalii Reșița și județul? Finalul unei campanii de zbânțuială pe Facebook

Update: este tot mai probabil că Ioan Popa a câștigat alegerile pentru primar, pe Reșița.

Am asistat la o rundă de alegeri locale destul de atipică. În condițiile unei legi electorale restrictive, care interzicea bannere și statua strict finanțarea și cheltuielile partidelor, competitorii politici s-au luptat pe unde au putut: majoritatea pe mediile de socializare, că, deh, e mai ieftin și poți arunca orice, fără teama de represalii. La televiziuni au avut acces tot partidele mari, cât despre deplasări în teren, în contextul unei politici de tip ”door to door”, acolo am mai văzut și alte formațiuni dar ponderea au deținut-o, de asemenea, partidele mai importante. O campanie fadă, cum o numea Ion Crina, candidatul PSD, duminică seara, așteptând cu pragmatism rezultatul numărării voturilor, dar, spunea el, și cu atacuri la persoană. Cât despre ziua alegerilor, care vor creiona destinul nostru pentru încă patru ani, ea, cel puțin la Reșița, a fost una neobișnuit de liniștită. De altfel, și prezența la vot a fost pe măsură: sub 40 la sută. Un procent mic, spunea Crina, unul mai mare decât s-ar fi așteptat, considera Popa, ca sa-i cităm pe principalii competitori la primărie. Reșițenii s-au pomenit că trebuie să aleagă între mai multe reprize de potop de ploaie, dar există și o mare doză de apatie. Problema e că această atitudine e întotdeauna contraproductivă, astfel că tinerii care nu ies la vot se pomenesc că a trasa viitorul de către cei în vârstă, care sunt mai desciplinați în direcția urnelor de vot.

La Reșița, sediile celor două principale forțe politice angrenate în confruntarea electorală – PNL și PSD – erau foarte animate aseară, în așteptarea rezultatului numărătorii paralele. Cei de la PNL păreau chiar mai entuziaști, după ce, potrivit lor, Popa ar fi câștigat în 20 dintre secțiile de votare reșițene, din 70. Alături de el, deputatul Valeria Schelean, copreședinte al PNL Caraș-Severin, părea și ea optimistă: ”Nu avem încă rezultate oficiale, a declarat Schelean în jurul orei 23, avem doar câteva numărări parțiale din secțiile de votare, unde se numără foarte greu voturile, dar ca informații preliminare, stăm foarte bine pe Reșița, sperăm să se păstreze rezultatul până la sfârșit. Cred că o să avem un primar PNL. La Consiliul județean sper că vom obține un număr mare de consilieri. Până în acest moment, avem primar la Zăvoi, la Văliug, la Copăcele, la Ramna, la Măureni, sperăm.”

”Nu vreau să mă hazardez în afirmații foarte optimiste, a spus și Ioan Popa, ne parvin informații din secții, am început în paralel numărătoare noastră. Din 30 de secții aș fi câștigat 27 și aș fi pierdut trei. Asta mă face să cred că victoria e a noastră. Peste câteva ore sau mâine am să vă dau informații despre ce vreau să fac în continuare. A fost o prezență la vot puțin peste estimările mele, cam 24.000 de votanți, inclusiv în cartierele aparținătoare, unde au ieșit oamenii masiv. Sunt bucuros și aștept mâine rezultatele.”

În tabăra PSD, exista aseară ceva mai mult pragmatism.

”Veștile din țară sunt bune, vizavi de PSD, a spus și Ion Crina, candidatul social-democrat, prezent în această seară, în jurul orei 22.30, la sediul municipal. La Reșița, o prezență mai slabă decât în 2008, sperăm să fie rezultate bune, așa ne arată partea noastră de sondaj. Nu am avut neapărat un electorat favorabil dacă a plouat, chiar am fost dezavantajați dacă lumea a stat acasă din cauza ploii. Cât despre scor, nu știu dacă e strâns, între mine și candidatul liberal, scorul e scor, vom vedea după numărătoare. Cât despre campania electorală, a fost ceva mai fadă, au fost și câteva atacuri la persoană, că așa e jocul, sunt deranjante când se fac la familie. Și din cauza panotajului zic că a fost fadă. Legea electorală a fost mai restrictivă dar până la urmă cine a vrut să se informeze s-a informat.”

Deputatul Ion Mocioalcă, președintele PSD Caraș-Severin, care se afla în această seară alături de colegii lui la sediul județean, candidat la Consiliul județean, a vorbit de ceea ce s-ar putea numi un dezastru liberal în țară, conform primelor sondaje.

”Eu aș avea curajul să anunț in succes al PSD în județ dar urmează să numărăm voturile și abia apoi să facem declarații de presă. Cât despre campania electorală, a fost o campanie grea, altfel decât celelalte. Cu legea finanțării partidelor politice diferită. A fost o campanie în care eu am stat de vorbă cu mii, poate zeci de mii de oameni, ca și altădată, de altfel. Am văzut mulți oameni necăjiși, multe fețe triste, mulți copii care au uitat să zâmbească. După aceste alegeri sper să intre totul în normal, să ne bucurăm de o viață mai bună și aici în Caraș-Severin.   

Dar, așa cum spuneam la început, duelul din actuala campanie electorală, prelungit chiar și în duminica alegerilor s-a purtat mai mult în mediile de socializare, acolo unde au circulat și circulă în continuare o sumedenie de filmulețe pretins încriminatoare. Aceste confruntări între diverși ”reporteri” de ocazie au loc în special între PNL și PSD, așa cum e cazul și în comuna ”vedetă” a acestor alegeri: Zorlențu Mare, acolo unde patimile s-au dezlănțuit într-o manieră fără precedent. Primarul în exercițiu al comunei e acuzat (tot prin filmulețe realizate azi, în ziua alegerilor) de organizare de turism electoral, după ce fiul lui, candidat liberal, a fost reținut și apoi pus, cu două zile înainte de alegeri, sub control judiciar, fiind surprins cu buletine de identitate la el și cu liste pe care ar fi avut oameni cărora să le rezolve de vize de flotant pentru a vota în favoare sa. Comuna Zorlenț a mai consemnat o premieră: până în jurul orei 15 votase acolo peste 80 la sută din electoratul local.

”Există o cercetare penală la Zorlenț, conform căreia Poliția Municipiului Reșița desfășoară o anchetă, dar este nepublică și nu pot oferi amănunte, a declarant pentru Banatul Azi judecătorul Rustin Ciasc, președintele Biroului Electoral Județean Caraș-Severin.  Din punct de vedere electoral, BEJ nu a fost sesizat cu o contestație din comuna Zorlenț, până în acest moment.”  

Deși, potrivit președintelui BEJ, până în jurul orelor 15 nu existau semnale potrivit cărora procedura de desfășurare a procesului electoral ar fi în afara parametrilor legali, duelurile au continuat, așa cum spuneam, pe internet. Astfel, ploaia torențială care a provocat inundații la Măureni dar și la Reșița, pe unele străzi, a fost pusă pe seama liberalilor, care s-au bucurat că a fost testată capacitatea actualui viceprimar Ion Crina (candidat PSD) de a gestiona situația sau invers, a fost un test pentru liberali care se află la conducerea Aqacaraș și care trebuia să desfunde canalele. Filmulețe realizate cine știe când, și de o parte și de alta, unde apar ba un Ioan Popa (candidatul PNL), nervos, certând niște polițiști, ba mașini considerate a fi ale lui Ion Crina, executând lucrări de asfaltare prin oraș. Chestiuni destul de penibile, dacă ne întrebați pe noi, jurnaliștii, dar care pot influența la o adică starea de spirit a unui anume electorat.

În jurul orei 15, în Caraș-Severin votaseră 21,26 la sută dintre alegători, dintre care 15,99 la sută în mediul urban și 28, 77 la sută în mediul rural. Potrivit acestor rezultate intermediare, în clasamentul pe țară Caraș-Severinul se clasa pe locul 24. Până la ora 14, potrivit judecătorului Rustin Ciasc, președintele BEJ, o singură sesizare a fost depusă la birou, respinsă, însă, ca inadmisibilă, deoarece se solicita interpretarea unor dispoziții legislative și aplicarea lor unitară, ceea ce nu e de domeniul BEJ, ci al BEC. Urnele se închid la ora 21, cu excepția situației în care unii alegători s-ar mai afla în secția de votare.

Despre noutățile din acest an de la alegerile locale ne-a vorbit Nicolae Amzoi, președintele Autorității Electorale Permanente Regionale.

”Ca element de noutate este această monitorizare pentru prevenirea votului ilegal, prin scanarea digitală a buletinelor de identitate. De asemenea, s-a introdus tragerea la sorți în sistem computerizat de către Autoritatea Electorală Permanentă pentru stabilirea președinților și locțiitorilor de birouri electorale. Tragerea la sorți s-a realizat cu zece zile înainte de data alegerilor. ”   

 

 

 

 

Exit mobile version