Science-fiction-ul românesc consemnează un nou roman: ”Adam”, de Daniel Botgros

La Editura Eurostampa din Timișoara, în colecția Insolit, a apărut recent un nou roman science-fiction, semnat de Daniel Botgros. Cartea este caracterizată ca făcând parte din categoria hard-sf și-și plasează acțiunea într-un viitor foarte îndepărtat, atunci când oamenii au fost uitați, înlocuiți fiind de ființe postumane, extrem de avansate tehnologic, dar văduvite de emoțiile umane. De aici și până la recrearea unui om, a noului Adam, nu este decât un pas.

”Un titlu superb – Adam. O scriitură densă, cu dialoguri vii, o lume a posibilului, a resetărilor, notează revista Helion. Un autor matur, al cărui stil captivează, Daniel Botgros. El semnează romanul Adam, apărut în colecția Insolit a editurii Eurostampa, colecția coordonată de Cornel Secu și Lucian Vasile Szabo. Adam este o carte importantă a SF-ului românesc din ultimii ani.”

“Perfecțiunea artificialității, din lumea descrisa de autor, nu se compară cu nimic, scrie despre carte Lucian Merișca, unul dintre cele mai importante nume din SF-ul românesc.Poate, cu Paradisul… O Realitate Virtuala de Vis Real din care nu ai mai vrea să te trezești… O carte pretențioasă și în același timp plăcută la citit, așa cum este stilul lui Daniel Botgros. Un Hard-SF visător, cum numai sensibilul autor știe să croiască. Natura și tehnologia, amândouă, duse la extrem, până acolo unde tehnologia devine o a doua natură – iar natura, vizibil, transparent, are toate componentele unui mecanism sau ale unui soft perfect programat. Descriere, acțiune, invenție, premoniție. (…) Cartea lui Daniel Botgos, este un avertisment. Dacă nu ne redescoperim noi înșine umanitatea din noi – pentru a ne suporta ca oameni, dacă nu ca prieteni – precum in Solarienii lui Asimov – atunci va trebui, poate, să așteptăm alte mii de ani înainte ca urmașii noștri, complet diferiți de noi, să își aducă aminte… De cine? De ce?… De niște eroice vremuri imaginare… Și să oficieze, poate, stranii ritualuri mecanice, în care vor cânta în cor, peste eoni de înțelegere și timp: OMUL s-a resetat! Adevărat s-a resetat!…”

Daniel Botgros a debutat în 2001 cu un volumul de proză scurtă, intitulat ”Îngerul înfiat”. Au urmat apoi ”A doua vârstă a lutului” , carte de reportaje, ”Subiectivisme”, eseuri și ”Jurnalism simbiotic,” despre direcțiile jurnalismului actual. Este jurnalist profesionist din 1990. Activează în presa scrisă și televiziune. A înființat, în 1984, cu sprijinul scriitorului Lucian Merișca, Clubul Atlantis.

Romanul Adam a fost lansat în 14 iunie, la Librăria Cartea de Nisip din Timișoara, în prezența unui public de calitate, format din scriitori, oameni de cultură, universitari. Gazde au fost oamenii de cultură și scriitorii, promotori foarte serioși ai fenomenului SF, Cornel Secu și Lucian Vasile Szabo. Ambii au vorbit în termeni aplicați despre noul roman, Cornel Secu caracterizând ”Adam” drept o carte serioasă, care se ”ține bine în balamalele calității”, operând cu elemente creaționiste și demiurgice pretențioase. Formația de jurnalist a autorului a dovedit, în opinia generală, faptul că e vorba de o carte scrisă alert dar nu superficial, un roman pe care nu-ți vine să-l lași din mână până la capăt. Lucian Vasile Szabo a descoperit conotații care țin de știința viitorologiei, la un autor cu ”o foarte bună experiență a scrisului”. Un roman, care, susține, Szabo, poate fi citit în dublă cheie: ca o recuperare a umanității pierdute dar și ca o proiecție asupra unui viitor posibil.

Foto: Claudiu Pușcău

Exit mobile version