Dispariția argumentului duce la dispariția limbajului comun cu ajutorul căruia descriem realitatea. La un moment dat, cînd argumentul își va pierde total rolul reglator în dezbaterea publică, oamenii nu vor mai înțelege problemele reale cu care se confruntă societatea și le vor nega, acceptînd doar ceea ce este facil. În lumea financiară orice vorbă aruncată produce mişcări de fonduri şi poate fi foarte periculoasă.
De mai bine de o lună, Banca Națională a României este supusă zilnic unui tir de acuzații reluate cu obstinație, menite să ducă la confuzie. Campania declanşată împotriva acestei instituţii vitale pentru România seamănă cu alta, despre care am mai scris, cea împotriva Bisericii Ortodoxe. Constat că nu mai sînt atacate Parlamentul, Poliţia, Pompierii sau COR -ul, ci chiar FUNDAMENTUL STATULUI! Nu intru în detalii de politică monetară, că-mi prin urechile! Remarc doar acţiunea declanşată ca la o comandă! Din păcate, atacul este concertat. El vine dinspre mass-media, dar şi din zona politică, extrem de interesată de Banca Centrală! Instituţia este un punct de stabilitate în şi pentru economia românescă. Leul nu s-a prăbuşit dramatic sub valurile crizelor diverse care au răvăşit piețele financiare în ultima vreme, în vreme ce politicienii nu au avut vreodată o jenă să penalizeze sau să ignore performanţa în economie.
Prin luna mai, deputatul PNL Daniel Zamfir susţinea iniţiativa politică de a tăia din puterile de supraveghere ale BNR, inclusiv din imunitatea de care beneficiază cei care lucrează în departamentul de supraveghere al BNR. Îşi asumă liberalii amputarea Statutului Băncii Naţionale? De vreme ce PNL nu a amendat declaraţia deputatului Daniel Zamfir, potrivit căreia partidul îi susţine iniţiativa modificării Statutului BNR, se prezumă logic sprijinul pe care Partidul Naţional Liberal îl dă acestui proiect legislativ ce vizează abrogarea aliniatelor 3 şi 4 ale articolului 25 din Legea Băncii Naţionale.
În ultima perioadă, Lucian Isar a publicat, pe blogul său, mai multe articole critice la adresa BNR şi a guvernatorului băncii centrale, Mugur Isărescu. Isar, soţul copreşedintelui PNL, Alina Gorghiu, a fost în perioada 2007-2010 director responsabil de trezorerie şi apoi de corporate banking în cadrul Bancpost şi, pentru o scurtă perioadă, vicepreşedinte al băncii. Isar a fost implicat, în toamna anului 2008, în scandalul legat de ceea ce Banca Naţională a numit, la acea vreme, un atac speculativ împotriva leului. În acea perioadă, dobînzile la care se împrumutau băncile între ele au sărit de 100% pe an, iar unele bănci au rămas fără lichidităţi. În urma scandalului, în noiembrie 2008, responsabilităţile legate de trezorerie ale lui Lucian Isar au fost retrase, iar Bancpost a desfiinţat postul de vicepreşedinte pe care acesta în ocupa.
Atacurile lui Isar vin într-un moment în care vicepreședintele BNR Bogdan Olteanu și-a dat demisia din funcție în urma implicării sale într-un scandal de corupție. În momentul arestării sale la domiciliu, Olteanu şi-a înaintat demisia din boardul BNR. A rămas deci un loc liber în conducerea băncii centrale, mană cerească pentru adăpostirea confortabilă a unor politicieni. Atacurile lui Isar împotriva băncii ar urma să îi deschidă acestuia poarta spre funcția de viceguvernator BNR, după plecarea lui Olteanu, au acuzat unele voci publice.
Rulajul banului este esenţial, cu trei puncte. Resursele, energia şi băncile. Cea mai mare parte a sistemului bancar românesc este deţinut de capitalul străin, cele mai mari deţineri fiind înregistrate de grupurile financiare din Austria, Franţa şi Grecia. Cele 34 de instituţii de credit cu capital străin cumulează peste 90% din activele sectorului bancar românesc, ceea ce plasează România pe locul secund în UE după clasamentul acţionariatului străin. În băncile străine influenţa politic-mioritică nu poate fi făcută! Invers, este o altă poveste!
De remarcat, însă, procedura care a dus România, în ultimii 26 de ani, în postura de Colonie: interesul personal al politicienilor, indiferent de culoarea politică! Parazitarea politică a BNR duce, implicit, la scăderea credibilităţii acesteia.
Sursa foto: nineoclock.ro