Interesele oamenilor de afaceri vs. dezinteresul autorităților – un melanj toxic

Lucrurile nu sunt, în lumea asta, aproape niciodată așa cum par. Idealiștii, visătorii de profesie, utopicii, suferă, din păcate, repetate dezamăgiri. Lumea nu funcționează întotdeauna după reguli de bun simț, după interesul comun, ci mai degrabă după interese meschine și jucatul horei pe cadavre. ”Mie să-mi fie bine” pare a fi dezideratul zilei și lucrurile par să continue la infinit așa.

Bunăoară, Caraș-Severinul, acest minunat Banat Montan, suferă de ani de zile din cauză că lucrurile se conduc după cele observate mai sus. În loc să avem un paradis economic și social, ne bucurăm doar de natură frumoasă, pentru care n-avem niciun merit. Uneori te întrebi dacă nu ar fi mai bine să închidem Banatul Montan, să tăiem bilete la intrare și să ne bucurăm de o autentică rezervație naturală, virgină și luxuriantă. Probabil că s-ar trăi mai bine decât acum.

Rodul unui melanj precum cel în titlul materialului nostru de azi este, după noi, și poziția omului de afaceri timișorean Romeo Dunca, un apropiat al fostului primar de Caransebeș, liderul liberal Marcel Vela. Dunca a avut, în campania electorală, o serie de ieșiri la adresa PSD, mai ales a președintelui organizației județene, deputatul Ion Mocioalcă, pe care l-a acuzat că i-a fi cerut mită. Apoi, mai mult sau mai puțin transparent, părea că a condiționat o investiția majoră, de vreo 500 de milioane de euro, pe Muntele Mic și pe Semenic de reapariția în Consiliul județean a lui Marcel Vela, care dorea să revină în acest for, după ce-și depusese demisia. Nu e oficial, desigur, acest lucru, dar multe voci susțin asta. Colegii noștri din presa electronică scriu însă că Romeo Dunca a transmis unor parteneri turci, împreună cu care voia să deruleze investiția, că el se retrage, deoarece CJ nu și-a onorat anumite obligații vizavi de un contract de investiții, încă din 2014. Dunca e dezamăgit de inerția autorităților, care, afirmă el, aveau să achite sume derizorii, prin comparație cu valoarea investiției. Era vorba, se spune, de un racord electric spre Muntele Mic. Turcii i-ar fi spus, potrivit acelorași colegi, lui Romeo Dunca, că și ei amână investiția, deoarece omul de afaceri român e inițiatorul afacerii și fără el nu e logic ca lucrurile să meargă mai departe.

Ce vreau să spun? Am tot afirmat că niciodată, sau aproape niciodată, lucrurile nu se gândesc în cheie publică. Interferențele dintre mediul de afaceri, politică și administrație se dovedesc de cele mai multe ori toxice exact pentru beneficiari. Adică, până la urmă, cu ce e de vină omul simplu, care ar trebui să o ducă mai bine în acest Banat Montan, uneori parcă blestemat? Oamenilor nu ar trebui să le pese de interese, de manevre, de inerție administrativă sau de atitudini de multe ori oneroase ale oamenilor de afaceri. La Consiliul județean avem o nouă conducere, cu președinte din rândul PSD. Vizavi de asta, lucrurile au intrat din start pe o turnantă conflictuală, în ce-l privește pe Romeo Dunca. Dacă el îl susține pe Marcel Vela, iar consilierii în majoritate PSD au votat ca liberalul să nu mai revină în CJ, sigur că investițiile vor fi amânate. Pentru că, repet, lucrurile se derulează potrivit unor alte interese decât cele ale omului simplu. Sigur că mai aplecați spre public ar trebui să fie politicienii, pentru că oamenii de afaceri vor profit. Numai că parcă nici profit, cu orice preț, nu s-ar potrivi cu standardele pe care ni le dorim pentru societatea noastră.

Exit mobile version