Nelu Popa – ”nebunul” despre care eCronica scria în ianuarie 2016 că are nevoie Reșița!

Cu permisiunea dv., dragi cititori, aș face un mic recurs la memorie. Scriam aici, în eCronica, pe la începutul lui ianuarie 2016, că la primăria Reșița avem nevoie de un nebun. Nu unul aflat sub tratament pe la psihiatrie, ci un ”nebun” frumos, care să se încaiere eficient cu oceanul de probleme pe care administratorii anteriori au lăsat drept cadou acestui mult încercat municipiu. Fără să fiu Mafalda, încep să cred că aveam un pic de dreptate când clamam, jurnalistic, această idee. Ea pare că începe să se concretizeze în nimeni altul decât Nelu Popa, actualul primar al urbei. Nelu Popa pare tot mai mult a fi acel ”nebun” decis să taie în carne vie pentru a eficientiza acest municipiu, pentru a-l deschide, în sfârșit, spre lumea civilizată. Vă rog, însă, să recitiți materialul din ianuarie, să vedem dacă, totuși, se potrivește.  

Da, avem nevoie de un nebun. Cum unde? La Reșița, la primăria municipiului. Și niște ”nebuni” în legislativul municipal, care să-l urmeze. Reșița se află la o răscruce periculoasă. Da, s-a mai aflat și în alți ani în pragul necesității unor decizii capitale dar acum, vorba scriitorului, ”timpul nu mai are răbdare”. În 2016 avem șansa unui nou început dar teamă mi-e că o vom irosi și pe aceasta, ca de atâtea alte ori. Ne-am tot întrebat de ce nu merge Reșița, de ce nu merge județul? O parte din răspunsuri le-am primit: corupție. Nu ne-am fi dorit să avem ani de stagnare economică și socială, am fi vrut ca acum să ne aflăm în rândul orașelor comparabile cu al nostru din punct de vedere al amplasării geografice, economiei și numărului de locuitori. Nu s-a întâmplat acest lucru. Ani de zile ne-am confruntat cu lipsă de viziune, corupție, interes mărunt, orgolii zdrobitoare însă nefondate, războaie mici dar crâncene, conflicte între ”palate”. Spuneam într-un material anterior, că uneori nici nu-ți trece prin minte logica strâmbă după care se conduc lucrurile. Îmi vine în cap acum, în acest context, o chestiune frustrantă: Stepanescu, fostul primar, face cerere la custozii programului european POS Mediu, prin intermediul căruia se fac imvestiții imense de alimentare cu apă, epurare, canalizare, pentru a scoate de la finanțare localitățile aparținătoare și cartierele externe ale Reșiței. Pe ce motiv? Că nu-i plăcea lui de directorul Aquacaraș, Anatoli Liber, pe care îl vedea sprijinit de Frunzăverde. A spus atunci că va primi el mai repede bani de la guvern și chiar s-a apucat de ceva săpături la suprafață pe la Doman, că, deh, se apropia 2016. Binențeles că banii de la guvern (nota bene, tot ai noștri) n-au mai venit, apoi n-a mai fost nici guvernul PSD și acum nu mai e el primar. Dacă nu se întâmpla asta, în 2016 Doman, Secu, etc. ar fi avut alimentare cu apă. E numai un exemplu, foarte popular, din sutele, miile de astfel de decizii subiective care ne-au distrus ca zonă. Nu numai Stepanescu a făcut așa, ci mai toți politicienii și oamenii din administrație, ori de pe la deconcentrate.

         De aceea, revin și spun că avem nevoie de un primar nebun, care să nu aibă, cum se zice, nici mamă și nici tată, când e vorba de interesul public. Un primar care să scoată Reșița din izolare, să o reconecteze la circuitul economic, social și cultural al țării și nu numai. Un primar și un consiliu local care să stimuleze afacerile mari dar și pe cele mici și să ”rupă” zona de fonduri europene. Curățenia orașului vine după aceea. Mai întâi avem nevoie de oxigenul renașterii economice. Vorba colegului și prietenului Mario Balint: dacă din țara asta facem festivalul clovnilor, atunci toți clovnii din lume vor veni aici și tot vom avea de câștigat. Persoane care se pricep spun că situația cadastrală a Reșiței e un dezastru și principala cauză care pună pe fugă investitorii. E așa de greu să rezolvăm asta? Au trecut 25-26 de ani. Cât mai așteptăm? Avem deja ieșiri la rampă ale unor pretendenți la primăria Reșiței. Știu ei oare la ce se înhamă? Cei mai vocali par a fi Nelu Popa (PNL) și Ioan Crina (PSD), actual viceprimar cu atribuții de primar. Din ce am auzit, cam toată lumea e departe de ”nebunia” de care avem nevoie. Acum nu avem noi pretenția că deținem portretul robot al celui mai bun primar din 2016. Încercăm, însă, a nu știu câta oară, noi, ca simpli jurnaliști, să descoperim oameni providențiali, oameni de calitate care ne-ar putea salva. În cazul în care cunoașteți astfel de personalități vă rugăm să ni le sugerați și le vom susține, sincer. 

         Recitind acest text, mie, personal, mi se pare că se pliază pe Ioan Popa, pe care îl văd decis să facă asta, până la limita controversei. Baletând între explicații pentru cei care înțeleg mai greu cum stau lucrurile și decizii rapide, fără atâtea consultări, Popa ar avea șanse să-și ducă ”nebunia” la standarde foarte utile pentru Reșița. Ceea ce, până la urmă, ne dorim cu toții. Nu mai putem să ezităm iar colaboratorii săi ar fi bine să-i înțeleagă și să-i susțină viteza de decizie și de reacție. Nu dăm sfaturi nimănui, dar cu siguranță că Nelu Popa are nevoie și de alți ”nebuni” pe lângă el, care să-l sprijine.   

Exit mobile version