Vrei să vezi cum e să fi drogat? Încearcă noii ochelari antidrog, nu consuma substanțe interzise!

Specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din Caraș-Severin (CPECA) au adus la Instituția Prefectului ochelari speciali prin intermediul cărora poți vedea cum e atunci când ești sub influența drogurilor sau a băuturilor alcoolice. Sigur că unii preferă să încerce aceste produse direct dar custozii prevenirii consumului de substanțe interzise sau nocive susțin că ar trebui totuși să încercăm acești ochelari, pentru a ne ține departe de tentații. Comisarul șef de poliție, Aurelian Vieru, adjunctul coordonatorului CPECA, a prezentat joi activitatea centrului în 2016, pentru Colegiul prefectural, susținând că s-a acționat pe mai mute paliere pentru menținerea la un nivel scăzut al cererii și consumului de substanțe interzise, respectiv la nivelul școlii, al familiei și al societății. Vieru susține că prevenirea consumului în școli reprezintă unul dintre segmentele cheie în cadrul eforturilor concertate de a face prevenire în rândul tinerilor. În acest sens, un mare număr de acțiuni de prevenire a beneficiat de aportul Inspectoratului Școlar Caraș-Severin. CPECA a derulat 137 de activități de prevenire în 2016.

În 2015 au beneficiat de tratament în regim de urgență medicală 46 de consumatori de droguri, în Caraș-Severin, șase dintre ei fiind internați în secția de psihiatrie iar în anul 2016 a existat un număr de 22 de consumatori de droguri, fiind nevoie ca trei să fie internați, de asemenea, la psihiatrie. Pentru a-și atinge scopul, CPECA a colaborat frecvent cu societatea civilă dar și cu mass-media, care, potrivit spuselor comisarului șef Vieru, s-a dovedit un partener de încredere în ce privește popularizarea pericolului pe care îl reprezintă consumul de droguri.

Sunt foarte multe acțiuni derulate pe toate palierele de către CPECA dar, din păcate, personalul e puțin. Recent, însă, în afară de coordonatorul centrului, subcomisar Sorin Andrițoi și adjunctul acestuia, comisarul șef Aurelian Vieru, a fost încadrat și un asistent social din sursă externă, Adelina Rus, care astfel completează o echipă totuși incompletă. E nevoie, susține Vieru, de o echipă terapeutică completă, la nivelul CPECA, aspect care poate se va rezolva într-o perioadă rezonabilă de timp.   

Exit mobile version