Social-democrații cărășeni erau, aseară, după anunțarea primelor rezultate estimate ale votului de duminică, evident, bucuroși, și parcă un pic obosiți. Câteva zeci de membri, candidați și activiști din campanie umpleau sediul PSD, moment în care președintele Ion Mocioalcă, candidat pentru al cincilea mandat la Camera Deputaților, aducea șampanie. Șampanie care rămăsese nedesfăcută, până la aflarea rezultatelor unor numărători paralele, dar sigur că aceasta era o figură de stil a lui Ion Mocioalcă, pentru că PSD era sigur de victorie. În sensul în care electoratul lor s-a aflat, disciplinat, ca de fiecare dată, la vot, în timp ce bazinul de 60 la sută, în care își punea speranțele PNL, nu a ieșit la urne.
”Ca de fiecare dată, alegerile rezervă surprinze, a declarat Ion Mocioalcă. De data aceasta, însă, cred că surpriza a fost scorul foarte mic pe care l-a înregistrat PNL. Nu pot să-mi ascund bucuria, după o muncă de patru ani, în fruntea unei organizaţii care şi-a dorit, poate cel mai mult, victoria în aceste alegeri, după cele locale, când am câştigat Consiliul judeţean. Nu pot să nu le mulţumesc colegilor, care au tras până la sacrificiu pentru acest succes pe care l-a înregistrat PSD la nivel naţional. 45% este un scor care ne-ar purtea duce la formarea Guvernului, chiar singuri, prin redistribuirea mandatelor. Eu sunt însă sigur că preşedintele Liviu Dragnea îi va invita, în continuare, la guvernare, şi pe ALDE, cu care am făcut echipă timp de mai mulţi ani, în mandatul trecut. Nu suntem în faza în care să desfacem şampania. Sigur, îmi doresc un scor cel puţin la fel cu cel pe ţară şi aici, în Caraş-Severin. Aşteptăm numărătoarea voturilor. Această guvernare va fi pentru cei care şi-au dorit pensii mai mari, pentru cei care şi-a dorit salarii mai mari, pentru cei care doresc o infrastructură care să promoveze turismul în judeţul Caraş-Severin, pentru un nivel de trai mai ridicat al românilor.”
Liberalii erau foarte nemulțumiți de rezultatul votului, cel puțin cel exprimat de sondajul la ieșirea de la urne. Acea ”stradă” care voia un guvern tehnocrat și pe care liberalii și-au asumat-o, nu a ieșit la urne. Preşedintele PNL Caraş-Severin, Ion Marcel Vela, candidat la Senat la alegerile parlamentare de duminică, a afirmat că rezultatul, chiar dacă doar parţial, este unul plauzibil, având în vedere că Dreapta politică este divizată.
”Este, oarecum, un rezultat plauzibil, dreapta fiind divizată între PNL, USR, ALDE şi PMP, care au acelaşi bazin electoral. Evident că această consecinţă este una a divizării dreptei. Pe când stânga, într-un mod compact, susţine, pe un singur culoar, un singur partid. Este însă un vot democratic şi, prin urmare, îl respectăm. Mâine vom şti mai exact clasamentul şi locul pe care îl avem la nivel naţional în PNL şi în raportul de forţe politice din Caraş-Severin. Acest vot poate ar trebui studiat, spune Vela, în special din perspectiva străzii şi a vârstei celor care au votat. Mai degrabă este nevoie de o analiză a străzii şi a vârstelor, a generaţiilor care nu s-au prezentat la vot. PNL a venit în susţinerea străzii, prin a vota un guvern de tehnocraţi, aşa cum a vrut strada acum un an, a înnoit clasa politică, avem peste o sută de parlamentari noi, aşa cum şi-a dorit strada, iar strada nu a venit la vot. Vârsta celor care s-a prezentat la vot este de peste 40 de ani”, susţine liderul liberalilor cărăşeni.
Cea mai mare bucurie era, aseară, însă, în tabăra USR, acolo unde candidatul la Senat, universitarul Miroslav Taşcu Stavre, exulta, pur şi simplu, în faţa rezultatelor de la nivel național. Politica va arăta altfel de acum, consideră candidatul USR la Senatul României.
”Suntem impresionaţi de faptul că un partid care acum şase luni nu exista, astăzi, este al treilea partid parlamentar din România, a declarat Miroslav Tașcu Stavre. Sunt partide istorice, cum este PNL, care are un scor dublu, cel puţin după estimările de la exit-poll, sunt partide care au fost pe scena politică 26 de ani, iar un partid care s-a născut acum jumătate de an, este al treilea partid din România. Este un start foarte bun, care vine, cumva, în continuarea scorului foarte bun obţinut de colegii noştri de la Bucureşti. Ne onorează încrederea pe care USR. Era nevoie de o schimbare a peisajului politic. USR întră în Parlamentul României şi nu cu câţiva parlamentari, ci cu un număr impresionant. Va fi ujn grup parlamentar important, ceea ce înseamnă că vom fi acolo şi îi asigurăm pe cei care ne-au învestit cu încredere, că politica din România, de mâine, va începe să arate altfel. Şi aici ne referim la decenţă, la transparenţă, la o împrospătare a figurilor politice. Rezultatele politicilor de până acum se văd cu ochiul liber. La fel şi în Caraş-Severin, unde, după 1992, au plecat din acest judeţ 120 mii de oameni, iar la nivel naţional, 4,5 milioane de oameni şi-au pierdut speranţa şi încrederea şi au ales să emigreze. Le mulţumim celor care ne-au dat încrederea lor. Oamenii au ales schimbarea.”