Reșița – o forță în kartingul național. Campion, la 7 ani!

16443479_1839043963028699_518259241_nSporturile cu motor au o îndelungată tradiție la Reșița. Afirmația aceasta e deja un truism. Din păcate, însă, în ultimii ani nu mai prea putem onora această tradiție, decât în mică măsură. Pentru aproximativ 60.000 de lei am pierdut, deocamdată, și licența pentru VTM (Viteză pe Traseu Montan) de pe Valea Domanului dar aceasta e o altă discuție, deși în prezent se caută soluții de identificare a unor fonduri pentru rezolvarea situației.

 

Din fericire, la karting – un sport cu motor mult iubit de copii dar și de părinți – stăm bine. Avem campion național la kartingul școlar, în 2016, iar pe la concursuri mulți se retrag, temându-se să concureze Reșița. Campionul României la karting este Paul Lăzărescu. El are doar șapte ani dar s-a afirmat deja, încă de la 4 ani, la concursurile de profil, devenind cunoscut în țară.

”N-am știut încă de la început că urmează să-i placă atât kartingul, ne spune omul de afaceri reșițean Silviu Lăzărescu, un mare iubitor și susținător al sporturilor cu motor, tatăl lui Paul. Când era micuț chiar s-a speriat de o asemenea mașină dar apoi nu s-a mai dezlipit de ea. Am decis să mergem la Palatul Copiilor, sub coordonarea prof. Sorin Savu. La început nu ținteam podiumul, era un prim an de acomodare. Dar, Paul a început tare, luând frecvent locurile II și I. Am văzut atunci că poate mai mult și am început să tragem pentru postura de campion.”

Cu toate că a început să alerge în karting în 2014, în 2015 Paul Lăzărescu a ieșit campion, la 50 cm cubi, clasa Bambinii, după opt etape. În 2016, după șapte etape, Paul a obținut titlul de campion național.

”A fost un an mai stresant, 2016, povestește tatăl lui Paul, Silviu Lăzărescu. Cugirul, de pildă, a avut și motor și pilot bun. Dar piloții noștri, cum e și Paul, sunt copii, uneori mai emoționali, mai timizi, alteori mai agresivi în curse. Etapele s-au desfășurat pe piste de la Arad, Târgu Secuiesc, Bacău, acolo unde există amenajări de nivel european. O asemenea pistă costă cel puțin două milioane de euro. Paul e un pilot despre care se spune că are trei calități evidente: e constant (cu timpii cu care pleacă și termină, nu are fluctuații). Apoi, e perseverent și, în același timp, ascultă indicațiile antrenorului. Nu în ultimul rând, termină cursa. În general el e un copil liniștit dar mai face năzbâtii, ca orice copil. Atunci, însă, când se așează în kart (Paul pilotează o mașină marca Top – Kart, de producție italiană, cu motor Comer de 50 cm cubi), pare cu cinci ani mai matur. În curse, atunci când nu poate depăși, așteaptă, cu multă răbdare, vânează greșelile celui din față și când prinde ocazia, îl depășește. În plus, Paul e foarte bun pe ploaie. Ultima etapă, anul trecut, când a ieșit campion, s-a desfășurat pe ploaie.”

 

Silviu Lăzărescu arată că sportul cu motor karting e unul scump. Mai ales când, așa cum e cazul la Paul, părinții îi susțin exclusiv această pasiune. Sunt scumpe și materialele de concurs, consumabilele, benzina, deplasările, plata pistei. Iar participarea sa la curse sub culorile Palatului Copiilor nu înseamnă susținere financiară. Pentru 2017, Silviu Lăzărescu îl va înscrie pe Paul în FRK (Federația Română de Karting). Aici, Paul va alerga la clasa Microrotax, de 125 cm cubi.

”Aici sunt piloți experimentați, e un alt nivel, spune Silviu Lăzărescu. Pozitiv aici e faptul că există cât de cât egalitate între motoare și pot fi evitați samsarii de mașini, care te pot păcăli cu motoare din Italia contrafăcute. Noi vom avea două mașini, una de ploaie și una de uscat. Sper să facem o figură bună, pentru că venim cu un palmares. Iar Paul e foarte decis. Cu toate că a avut două acroșaje în 2015, asta nu l-a speriat și mi-a spus foarte clar că vrea să continue.”

 

Reșița e un nume în karting, consideră Silviu Lăzărescu. Kartingul e printre puținele sporturi care mai duc numele orașului nostru la nivel național.

 

 

 

 

Exit mobile version