Nu ne întoarcem la poștalion, nu?

Am stat și am cântărit. Ce binefaceri a adus tramvaiul reșițean, introdus sub conducerea fostului primar de atunci, Ioan Văduva, printr-un efort uman și tehnic de excepție? Ce binefaceri a adus, ulterior, un transport în comun adus pe o mică șmechereală, din alte județe, cu autobuze epuizate din punct de vedere tehnic și al confortului? Nu reiau aici infinitele discuții despre ce ar fi mai bine să aducem la Reșița: tramvaie, autobuze, troleibuze, poștalioane sau tramvaie cu cai? Nu râdeți, au existat în spațiul virtual și asemenea propuneri. Specialiști și, mai ales nespecialiști, și-au spus cuvântul. Până la urmă a rămas viabilă varianta tramvaiului, pentru că de actualul transport în comun s-a plâns toată lumea. Variantă inițiată și susținută puternic de actualul primar, Ioan Popa. Au existat și există voci sceptice, care susțin că degeaba mai introducem acum tramvaie, că Reșița nu mai e ce-a fost, că nu mai are fluxuri regulate de muncitori, etc. Că pentru cine să mai aduci tramvai? Păreri și păreri, fiecare, cu justețea ei. Argumentele reintroducerii tramvaiului, le cunoașteți: bani europeni, aproximativ 25 de milioane de euro. Contribuție mică din partea comunității locale. Foarte important, scoaterea actualei linii de tramvai, tot pe bani europeni, care ar costa municipalitatea 5-6 milioane de euro, bani care nu există acum. În fine, modernizarea întregului traseu pe care ar urma să ruleze noul tramvai, cu garnituri noi, moderne, cu aer condiționat și internet.

Discuția despre reintroducerea tramvaiului a revenit în actualitate, în forță, marți, la ședința Consiliului local. Consilierii PSD au respins un proiect de hotărâre prin care actualul depou de tramvaie trebuia achiziționat de primărie, ca bază a accesării proiectului european. Aici, lucrurile s-au fracturat. Social-democrații au respins proiectul de hotărâre, motivând că nu au nimic împotriva achiziției depoului din proprietatea unei firme, ci a prețului, care ar fi crescut de cinci-șase ori, între timp. Adică, au spus ei, totul e o afacere, spre exasperarea primarului Popa, care se vede blocat în intenția de a derula proiecte mari la Reșița. De fapt, cel mai mare în ultimii aproape 30 de ani. Acum, dacă ne gândim bine, nu Ioan Popa a vândut depoul firmei respective, el trebuie să suporte consecințele unor conduceri de administrații nătânge dar abile în a gestiona afaceri personale. Așa se va întâmpla și cu funicularul și cu Hotelul Semenic și cu alte obiective vândute pe doi lei sau lăsate pe mâna unor profitori.

Poate că până la urmă se va găsi o cale comună de a rezolva problemele orașului dar, am spus-o de atâtea ori: avem nevoie și de proiecte mari! Trebuie să tragem odată linie și să gândim în comun pentru Reșița. Oamenii sunt mai puțin interesați de temele și abordările politice și de o parte și de alta, fie că sunt pesediste, liberale sau de altă natură. Mai ales atunci când există percepția că se votează împotriva lor. E nevoie de vigilență din partea opoziției, sigur, dar poate la asemenea proiecte mari, în care banii vin de la Comunitatea europeană, n-ar strica să ne mai punem de acord din când în când, dincolo de gâlceava politică. Și de doctrine pe care oricum nicio formațiune politică nu le respectă.

Între timp, a apărut și o reacție politică din partea USR, pe acest subiect. ”Filiala locală a USR Reșița solicită respectuos consilierilor PSD Reșița ca în zilele următoare să prezinte public argumentația conform căreia au votat împotriva proiectului de achiziție a Depoului de tramvaie, punând astfel în pericol un proiect european în valoare de 25 milioane euro, spun cei de la USR într-un comunicat. Subliniem că toți reșițenii, indiferent de votul pe care l-au dat de-a lungul timpului, își doresc un oraș curat, civilizat și prosper. Aceste deziderate ale cetățenilor urbei transcend apartenența politică a celor aleși prin vot democratic să le decidă viitorul. Salutăm o dezbatere între factorii decidenți și orice încercare de soluționare a impasului în care se află întreaga societate reșițeană, singura care are de pierdut dacă acest proiect de anvergură nu se va aproba”.

 

Exit mobile version