PSD, fi amabil, fă ceva pentru UCMR!

UCMR a fost întotdeauna ”fief”-ul PSD. În sensul că social-democrații și-au asumat un fel de ”protectorat” politic pentru uzina reșițeană devalizată, practic, de niște ”băieți deștepți”, care tocmai au primit trei ani de închisoare. Ne referim, desigur, la perioada ”post Chebuțiu”, când ce a mai rămas din mândra, odinioară, fabrică reșițeană, nu și-a mai regăsit echilibrul. PSD a făcut de-a lungul anilor campanie electorală puternică, în uzină. Au fost aici Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta, precum și alți lideri ai PSDR și, apoi, PSD. Ion Mocioalcă, de asemenea, și-a manifestat permanent sprijinul pentru susținerea UCMR. Mai multe întâlniri cu administratorul judiciar Remus Borza, însoțit de lideri social-democrați, au stabilit, cel puțin teoretic, că creanțele uzinei vor fi stransformate în acțiuni ale statului la nivelul companiei, aceasta urmând să devină furnizor al Hidroelectrica. E drept, UE s-a opus ajutoarelor de stat, de aici și repetatele împotmoliri. Așa s-a spus, cel puțin, dar e greu de crezut că nu există cu adevărat soluții pentru salvarea UCMR. Și când vorbim de UCMR ne referim și la multe alte societăți private care ar putea lucra, pe orizontală, cu uzina reșițeană. Repetatele întâlniri, discuții, proiecte, s-au dovedit a fi fără finalizare. Cel puțin, până acum. O nouă întrevedere pe această temă a avut loc vineri, într-un cadru administrativ, de data aceasta. Este vorba  de o şedinţă extraordinară a Comisiei de Dialog Social a judeţului Caraş-Severin, la care au fost invitaţi parlamentari ai judeţului, precum şi reprezentanţi din conducerea UCM Reşiţa. Presa n-a fost invitată. Am observat asta, așa, în treacăt, mai ales că problema UCMR e chiar una publică, indiferent de faptul că vorbim de o companie privată.  Conducerea societăţii şi reprezentanţii sindicatelor au făcut o prezentare a situaţiei actuale, ni se spune într-un comunicat al Instituției Prefectului, în vederea identificării unor soluţii, urmând ca în perioada următoare secretariatul comisiei, asigurat de Instituţia Prefectului, să facă demersuri la organismele centrale, pe baza celor discutate. Toţi cei prezenţi şi-au arătat disponibilitatea de a sprijini, în funcţie de competenţele legale, toate iniţiativele de soluţionare.  Instituţia Prefectului va pune la dispoziţia membrilor comisiei şi a parlamentarilor judeţului un material elaborat de conducerea companiei, care conţine situaţia detaliată în care se află aceasta, precum şi soluţiile propuse pentru ieşirea din criza în care se află la momentul actual astfel încât, prin implicare comună, aceasta să fie deblocată. De asemenea, s-a stabilit ca într-o şedinţă viitoare a Comisiei de Dialog Social să fie analizate demersurile realizate până la momentul respectiv de către cei care şi-au anunţat sprijinul în acest sens.

         La întâlnire au participat, în afara reprezentanților Comisiei, trei parlamentari de Caraș-Severin: Marcel Vela, Valeria Schelean-Șomfelean și Ioan Tabugan. Parlamentarii PSD au lipsit dar, motivat, pentru că au participat la înmormântarea celui care a fost Florian Onete, unul dintre fondatorii PSD, un economist de excepție, fost director al Bâncii Agricole. Pe această cale ne exprimăm și noi regretul profund în legătură cu trecerea în neființă a domnului Onete. Dumnezeu să-l odihnească.

         Oricum, pentru problema UCMR trebuie să-și dea mâna toți parlamentarii, dar mai ales cei ai actualei puteri. Acum PSD este fără niciun dubiu la putere iar aleșii cărășeni, care cu siguranță se află în relații privilegiate cu cei din gyvern, pot să-și facă o profesiune de credință din a salva și relansa UCMR. Ar fi un mandat încununat de succes, din această perspectivă.

Exit mobile version