Premierul Sorin Grindeanu: ”Caraș-Severinul e județul meu de suflet și trebuie să repornească economic până în 2020!”

La conferința de presă de la sediul PSD, acolo unde a ajuns și președintele PSD, Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu a reiterat intenția de a sprijini UCMR, ca parte, nu numai a economiei naționale dar și cea a componentei de apărare. Situația în care se află acum UCMR nu-i permite să intre în competiție cu alte companii, spune Grindeanu. La Reșița va sosi însă și ministrul Industriei, a dat asigurări premierul,

         ”Am alocat în bugetul Apărării din acest an 2 la sută din PIB. Mare parte din investițiile din domeniul Apărării dorim să se desfășoare în industria românească, susține premierul, astfel încât să reușim s-o dezvoltăm. Ar fi o componentă pe care se poate dezvolta și UCMR dar și Arsenal. Avem în Parlament acea lege a investițiilor strategice iar acolo în special vor fi investiții spre trei mari domenii: transporturile, energia și apărarea. UCMR poate deveni furnizor pe toate aceste trei segmente. Îmi doresc ca cei care au depus proiecte să fie finalizate până în 2020, să putem spune că am repornit economia județului meu de suflet. Mai doresc diminuarea accentuată între Caraș și Timiș, până în 2020”, a mai spus Grindeanu.

         Premierul a mai dat asigurări că toate transoanele de autrostradă începute vor fi finalizate și, chiar dacă județul Caraș-Severin nu va avea autostradă pe teritoriul său, va fi conectat cu arterele din Vest. Există și vești bune pentru centura de sud a Timișoarei, pe care Sorin Grindeanu urmează, așa cum a promis, să le explice într-o conferință de presă de sâmbătă din orașul de pe Bega.

         Coincidența sau nu, prezența conducerii PSD și a guvernului la Reșița s-a soldat și cu o schimbare în Consiliul Local Reșița. PSD are acum și un viceprimar, în urma demisiei viceprimarului Paul Vasile de la partidul verde. Neoficial, PSD ar fi presat pentru un viceprimar – și acela e Gabriel Duruț – în ideea că va sprijini ulterior investiția pentru tramvai. Dar, nimeni din tabăra social-democrată nu a confirmat acest lucru la conferința de presă. Livu Dragnea a explicat, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, că sectorul IMM și capitalul autohton ”vor fi bine hrănite” cu bani pentru dezvoltare, ceea ce ar exclude suspiciunea că sectorul antreprenorial va fi defavorizat în următorii ani din cauza măsurilor de stânga ale PSD.

Primul ministru Sorin Grindeanu, mai susține că timp de 20 de ani județul a bătut pasul pe loc.

”Din nefericire, 20 de ani, din punctul meu de vedere, ca nativ cărășean, județul a bătut pasul pe loc. La începutul anilor 90, Carașul avea altă forță față de ceea ce e acum. Ori, lucrurile acestea nu se pot întâmpla fără un efort comun, administrativ, politic, fără patimă. Acesta este îndemnul meu pentru dumneavoastră, să faceți administrație, să știți că Ministerul Dezvoltării și celelalte ministere sunt deschise la orice propuneri venite din partea dumneavoastră. Nu vreau să ajung în 2020, când vin acasă la mama, să merg pe aceleași drumuri, să nu se întâmple ceva în județul în care m-am născut. Dar lucrurile astea nu se pot întâmpla doar că sunt eu prim ministru, ci împreună cu dumneavoastră, cu Consiliul Județean, primării, parlamentari – dincolo de culoarea politică. Să facem un efort comun. Acesta este îndemnul meu, de a ne uni forțele pentru a reporni motoarele județului Caraș-Severin”, a afirmat Sorin Grindeanu.

”Sper că ați depus proiectele la Ministerul Dezvoltării, pentru că suntem în ultima zi. E un program național care, dincolo de critici, s-a resimțit în teritoriu și, tocmai de aceea, în această primăvară lansăm faza a doua. Scopul nostru este de a ajuta, prin programe naționale, de a finanța, a de aloca fonduri pentru reducerea decalajului dintre sat și oraș și de a crește calitatea vieții în comunitățile locale. PNDL a funcționat, funcționează și va funcționa. Am calibrat pe anul trecut că vor fi 5.000 de proiecte noi pe PNDL, în faza a doua. Până în prezent sunt peste 8.000 de proiecte depuse. Eu vă rog frumos ca împreună cu Sevil să discutați aplicat tot ceea ce înseamnă PNDL și tot ceea ce înseamnă Ministerul Dezvoltării, pentru că acesta este scopul venirii noastre aici. Chiar știu problemele, nu din cărți, le știu că vin acasă”, a spus Sorin Grindeanu.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, a subliniat faptul că principala problemă cu care se confruntă este cea legată de infrastructură şi lipsa locurilor de muncă.

”Este o onoare de a vă avea ca oaspete, la sediul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, pentru că judeţul nostru are nevoie de ajutor guvernamental şi cred că, prin venirea Dumneavoastră aici, vom putea pune bazele unei dezvoltări a judeţului […] Judeţul Caraş-Severin este, probabil, cel mai frumos din România, care are de toate, însă, principala problemă cu care se confruntă este cea legată de infrastructură şi lipsa locurilor de muncă. Din cei peste 800 km de drumuri judeţene, aproape 80% se află într-o stare care necesită modernizare şi, pentru acest lucru, am făcut proiecte. Vom încerca să obţinem finanţare pe toate axele posibile, pentru că bugetul judeţului Caraş-Severin nu permite modernizarea drumurilor judeţene”, a precizat preşedintele CJ Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.

Tot la această întâlnire, preşedintele PSD Caraş-Severin, deputatul Ion Mocioalcă, a declarat că acest judeţ arată ca după un război, iar dezvoltarea Caraş-Severinului va fi o piatră de încercare pentru guvernarea actuală.

”În Caraş-Severin, războiul s-a terminat. Sunt în sală prezenţi învingători şi învinşi, care îşi doresc, alături de dumneavoastră, să reconstruiască acest judeţ. Războiul (politic – n.r.) s-a terminat, dar judeţul Caraş-Severin arată ca după război. Satele şi oraşele au nevoie de investiţii majore, unele sunt în curs de derulare, iar altele noi, le aşteptăm, chiar dacă azi se închide depunerea pe PNDR. Avem în judeţ 864 km de drumuri judeţene, proaste şi foarte proaste, iar faţă de toţi cei prezenţi aici, va fi piatra de încercare a unei guvernări judeţene şi naţionale, aici, condusă de Silviu Hurduzeu, iar la Bucureşti, condusă de premierul Sorin Grindeanu. Peste trei ani şi jumătate nu vom putea ieşi în faţa oamenilor, dacă cel puţin o parte importantă din ceea ce vă relatez aici nu va fi îndeplinită. Nu exclud din aceste proiecte parlamentarii, care au misiunea lor de a pune umărul la reconstrucţia judeţului Caraş-Severin”, a subliniat liderul social-democraţilor cărăşeni.

Premierul României, Sorin Grindeanu, şi-a început vizita în judeţul Caraş-Severin, la sediul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, unde a avut o primă întâlnire cu prefectul Florenţa Albu şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu. La întâlnire este prezentă şi Sevil Shhaideh, viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. La discuţii participă şi reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale din Caraş-Severin. De asemenea, a avut loc o întâlnire pe teme de sănătate, cu factorii decizionali din judeţ. De aici, premierul s-a deplasat la Uzina Constructoare de Maşini din Reşiţa și la Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa.

        

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version