31 martie: 27 de ani de la primul congres al PNL

Ioan Popa se va arunca în bătălia pentru funcţia de preşedinte al PNL Caraş-Severin. Un gest istoric, de mare responsabilitate al omului de faceri aflat, la un moment dat, printre cei mai bogaţi 300 de români, devenit primar, adică administrator al unui faliment istoric, şi om politic într-un partid aflat în acest moment în alt faliment istoric!
Scriam cu ceva timp în urmă că Ioan Popa, primarul Reşiţei, Adrian Dacica, viceprimarul Reşiţei, şi Ioan Rusu, primarul comunei Ezeriş, sînt liderii de facto ai Partidului Naţional Liberal în Caraş-Severin. Profesorul de campioni, Adrian Dacica, m-a întrebat, într-o zi, cine mi-a comandat să scriu astfel?! pentru că printre numeroasele telefoane de felicitare primite au fost şi voci care l-au ameninţat mai mult sau mai puţin voalat: eşti nou, stai în banca ta, nu te băga, nu e războiul tău, lasă să mai treacă timpul, demonstrează că meriţi…. recunoaşteţi discursul? E feneral valabil! Cei ce se simt ameninţaţi apelează la împlinirea unor etape nturale, istorice…
Numai că, Partidul naţional Liberal nu mai este nici natural şi nici istoric!
6 ianuarie 1990 este ziua în care Partidul Naţional Liberal (PNL) a fost înscris la Tribunalul Bucureşti. Acest lucru a fost posibil datorită unui grup de 15 vechi şi entuziaşti membri ai PNL, între care Nicolae Enescu, I.V. Săndulescu, Dan Amedeo Lazarescu, Virgil Mănescu şi Sorin Bottez, care, pe 22 decembrie 1989, au alcătuit un „comitet de iniţiativă“ pentru reînfiinţarea PNL. La primul Congres, din 31 martie 1990, Radu Câmpeanu a fost ales preşedinte.
În Caraş-Severin, cel dintîi preşedinte a fost Caius Petric, deţinut politic, cel care a reaprins conştiinţa liberală în patria social-democraţiei româneşti şi care, imediat, s-a înconjurat de tineri entuziaşti. “Şi atît”, foarte mulţi dintre ei! Ştiu pentru că am ajutat, o perioadă, la apariţia ziarului”Perspective liberale”. Bătrînului liberal Petric, i-au urmat la conducere, în ordine cronologică, ing. Iosif Hilofsky, fost prefect, Valentin Boşneag, profesorul de fizică Alexandru Caragea, şi el dispărut prematur, medicul Gavril Soran, fost prefect, şi Marecel Vela, actual senator, fost primar şi prefect, din ianuarie 2008 şi pînă acum.
După cum se poate observa, conducerea PNL a fost împărţită între ingineri, profesori, medici şi… funcţionari! Aici, apare problema! Prea istorică la un partid istoric! “Masa partidului liberal este compusă din o droaie de funcţionari, oameni ce nu au drept orice industrie decît politica fiind ai d-lor în opoziţie, şi bugetul statului fiind ei la putere. Toţi aceşti oameni, cu cît produc mai puţin sau mai bine zis deloc, cu atît au şi-şi crează mai multe nevoi. La fiece pas ne lovim de aceşti patrioţi pe cari îi ştie toată lumea că n-au absolut alt venit decît o leafă modestă şi cari cu toate astea îi vedem trăind mai strălucit decît nişte bogătaşi chiaburi. De unde mijloace pentru satisfacerea atîtor nevoi cînd analog leafa lunară n-ar putea ajunge, cu un aşa fel de trai decît pentru trei-patru zile? Abuzul şi mita — iată izvoarele nesecate de unde curg acele tainice mijloace cari satisfac nevoile şi poftele nemăsurate ale atîtor patrioţi de meserie…Şi această bandă, cînd se află în opoziţie, poartă pe steagul său firma de „regimul virtuţii”, iar după ce au luat cu asalt puterea se numeşte ,,guvernul partidului liberal-naţional”, Mihai Eminescu, 26 mai 1879!
Într-o societate cu o evoluţie organică „… temelia liberalismului adevărat este o clasă de mijloc care produce ceva“ (Opere,vol. X,18),or,clasa de mijloc de la noi nu îndeplineşte această condiţie întrucît este neproductivă,şi cauza stă în structura ei alcătuită din profesori universitari, profesori de liceu şi din alte şcoli, ingineri, medici, scriitori, muzicanţi, actori, avocaţi: „toţi fac politică,pentru a parveni“ (X,155) şi această stare dovedeşte sterilitatea politicii, lipsa ei de organicitate, pentru că nu aparţine unor grupuri politice reale…, mai scrie Poetul şi Ziaristul!
Nimic nou sub soare! Candidatura şi victoria lui Ioan Popa în PNL Caraş-Severin ar “rupe lanţul de iubire” între tradiţia funcţionărimii liberale, intrată în afaceri ulterior intrării în politică, şi partidul istoric aflat pe tobogan, astăzi. Popa este, înainte de toate, om de afaceri, care a trecut de stadiul “clasei de mijloc”, clamate de sute de ani, deja, pe teritoriul României, şi acum, din confortul acestei bunăstări proprii aspiră la conducerea PNL! Este mecanismul firesc pentru un liberalism sănătos la minte şi la trup, care aspiră la performanţă politică sustenabilă! Dincolo de pleiada de funcţionari publici care-şi lipeşte eticheta liberală pentru că e similară cu Chanel 5, sau blugii Wrangler, sau “adidaşii Puma”, se regăsesc intelectualii care au performat, precum profesorul emerit Adrian Dacica, administratorii performanţi, precum primarul Ezerişului Ioan Rusu, oameni de afaceri, avocaţi, medici, intelectuali-gînditori şi parveniţii de serviciu. Şi din Servicii!
Mulţi sînt oameni credibili, care au demonstrat că au făcut ceva în viaţă, sau pentru comunitate. Vezi Ioan Rusu! Dar, din păcate pentru PNL, extrem de mulţi sînt nişte personaje greu de catalogat. Vezi numai conducerea de azi, la vîrf, a PNL! Victoria lui Ioan Popa în faţa lui Marcel Vela ar demonstra că PNL are şanse de a reveni pe scena politică românească, chiar dacă bătălia internă s-ar lăsa cu sînge pe Golgota! Astăzi, la 27 de ani de la primul Congres, personal cred că nu e imposibil!
 
Exit mobile version