Importante industrii avangardiste la Reșița. Un prim pas spre depășirea mentalității provinciale?

Reșița se depopulează rapid, ca să-l cităm pe unul din foștii ei edili șefi, care scrie într-o publicație online. Reșița ar avea nevoie de un miracol economic, pentru un reviriment. Corect. Din păcate, acestea sunt realități incontestabile, chiar imuabile. Sigur că fostul edil șef face parte din galeria aleșilor care nu au reușit să relanseze, de-a lungul anilor acest municipiu, dar aceasta este o altă discuție. Trebuie să vedem ce facem, măcar de acum încolo. Afirmațiile primarului Reșiței, Ioan Popa și ale consilierului său pe proiecte europene și dezvoltare urbană, Grațian Mihăilescu, cum că în municipiu ar putea veni oameni de afaceri americani conexați cu forme globale futuristice precum Tesla sau Solar City, au fost luate de multă lume în derâdere. Dar, la sfârșitul lunii aprilie, la Reșița va veni o delegație americană importantă din aceste industrii avangardiste.

Grațian Mihăilescu, expert în dezvoltare urbană, susține că specialiștii care vin la Reșița au o experiență de peste 20 de ani în inovare, sustenabilitate și leadership. Unii lucrează pentru NASA, la Departamentul pentru Inovaţie Industrială şi Microgravitaţie și se ocupă de partea de business a spațiului. Un alt investitor ar fi Rob Loughan, care este un miliardar american, antreprenor ce a fost co-fondatorul Octane Software și co-fondator al Sagus Capital Partners și al Dexterra Inc. Despre Tesla si Solar City deja se știu destul de multe. Aparținând miliardarului Elon Musk și fiind vârfuri ale tehnologiei actuale, aceste firme reprezintă cu adevărat viityorul acestei planete. La Reșița ar mai veni și alte două companii inovative: Zoetic și Mango Materials.

Sigur, s-ar putea să fie doar un balon de săpun. Vorbe, vizite, întâlniri poate aride, poate fără niciun rezultat. Dar, e posibil să fie și ancora de care ne-am putea agăța. La întâlnire au fost invitați să participe și reprezentanți ai UCM Reșița, odinioară avangardistă în producția industrială. Acum, UCMR, în insolvență și văduvit de cele mai importante active, e total deconectat de ceea ce înseamnă inovare și dezvoltare mondială. Dar, copăcel, copăcel, ar putea să preia unele comenzi de producție. La fel și alte societăți comerciale din județ. Există și la Reșița firme care ar trebui invitate să aibă întrevederi cu delegația americană și poate că acest lucru chiar se întâmplă. Important este ca, măcar la nivelul ideilor și al proiectelor viitoare, Reșița să depășească mentalitatea provincială care a caracterizat-o ani de zile.

Exit mobile version