Germanii, despre România: peisaje frumoase și… cam atât

O agenţie germană pentru strategii guvernamentale a elaborat un studiu pe un eşantion de 1116 germani din 16 provincii, cu vârste de peste 16 ani, privind percepţia lor despre România. Aceasta este o întreprindere cu rezultate oarecum previzibile pentru noi şi totuşi, interesante. Să nu ne amăgim. Deşi pare că avem relaţii privilegiate cu Germania – în parte şi datorate minorităţii germane din România – pentru 46 la sută dintre germanii repondenţi ţara noastră este una necunoscută. Aceasta, susţin autorii studiului, ar putea fi un dezavantaj dar şi un avantaj, pentru că golul respectiv poate fi umplut cu imagini pozitive despre România. Curios e însă că germanii au, în procente egale, o părere bună şi una proastă despre plaiurile mioritice: adică 27 la sută contra 27 la sută, dar, cei care au avut acces în ultima vreme mai mult la produsele media au o imagine îmbunătăţită despre noi. Le fel, germanii care au intrat în contact cu un român în ultima vreme sau cu un produs românesc au o imagine sensibil ameliorată despre realităţile noastre naţionale.

          În general, însă, principalele caracteristici ale percepţiei lor asupra României şi românilor sunt că avem o ţară care a suferit mult, are însă peisaje frumoase şi oameni ospitalieri, dar cam înapoiaţi. 61 la sută dintre germani nu au putut indica o personalitate românească, dar 22 la sută au amintit de Ceauşescu, 7 la sută de popularul interpret german Peter Maffay, născut în România, doar 6 la sută de Nadia Comăneci, procente asemănătoare întrunind Ion Ţiriac şi Dracula. Mai rău stăm atunci când germanii sunt întrebaţi care este primul lucru care le vine în minte când aud de România. Cei mai mulţi, 89 la sută, spun „plajă, Marea Neagră“. Asta ar fi bine, dacă tot 89 la sută n-ar spune „corupţie, hoţie, fraudă“. În schimb, doar 7 la sută spun „ţară nesigură, periculoasă, murdară“. 37 la sută au răspuns „sărăcie, mahalale, ţară în curs de dezvoltare“ şi 10 la sută dintre repondenţi „vacanţe ieftine“. Românii sunt, în opinia a 45 la sută din germanii intervievaţi, primitori, dar şi înapoiaţi, susţin 38 la sută din subiecţi. Am fi hoţi, conform a 17 la sută dintre repondenţi, dar şi harnici (în viziunea a 13 la sută dintre germanii supuşi studiului), modeşti (34 la sută), demni de încredere (6 la sută), anoşti (6 la sută). 73 la sută dintre germani nu cunosc nici un produs românesc – acest lucru spunând multe despre absenţa unui branding naţional şi despre anemica branduire a mărcilor româneşti. Totuşi, despre cadarca de Recaş, 82 la sută au o părere bună. La fel despre arta manuală, iar despre maşinile fabricate în România, 43 la sută se exprimă pozitiv.

         Sigur, studiul e mai de vast, iar rezultatele, dintre cele mai interesante. Ar fi bine însă să învăţăm ceva de aici, pentru că lucrurile stau cam la fel cu percepţia majorităţii statelor occidentale despre noi.

 

Exit mobile version