Ministrul Economiei, Mihai Fifor, la Reșița: ”Nu dorim să închidem exploatarea de la Moldomin!”

Mihai Fifor, președintele Consiliului Național al PSD și ministrul Economiei, a vizitat miercuri Caraș-Severinul, purtând discuții despre situația economică a municipiului, odinioară stindardul industriei românești. Mai întâi a dat asigurări că președintele PSD Ion Mocioalcă nu va fi schimbat din funcție, în legătură cu poziția social-democraților cărășeni vizavi de Sorin Grindeanu, așa cum, vrându-se ironic, Mocioalcă spunea că își așteaptă schimbarea dar ea nu mai vine. Dar Fifor, originar din Turnu Severin, prieten din adolescență cu colega noastră de presă Cornelia Dunăreanu (pe care s-a și bucurat că o vede la conferința de presă), a precizat că nu dorește să facă multă politică. Ci, mai degrabă, să identifice problemele Caraș-Severinului, din punct de vedere economic. Care, din păcate, nu sunt puține, ci, dimpotrivă, presante.

Mihai Fifor a identificat printre cele mai importante probleme situația de la Moldomin și, respectiv iazurile de decantare de aici, care produc poluare transfrontalieră. Aici e nevoie de măsuri rapide, susține Fifor, Ministrul a fost la Moldova Nouă, însoțit de reprezentanți ai Agenției de Resurse Minerale și ai Conversmin și a discutat despre posibile soluții. Conversmin are soluții pentru o parte din iazul Boșneag, pentru umectare, posibilă la începutul anului viitor.

”Nu dorim să închidem exploatarea de la Moldomin, care acum e în insolvență, spus Mihai Fifor și dorim să nu pierdem licența de exploatare, care acum e suspendată de ANRM. Găsind soluții pentru iazurile de decantare, exploatarea poate rămâne atractivă pentru potențiali investitori. Ne gândim la investiții prin Fondul Suveran de Investiții, pe care-l vom avea activ începând cu 1 ianuarie 2018. Vom construi un combinat pentru exploatarea cuprului și aici, Moldominul va avea un rol însemnat. Tehnic, Moldomin poate susține singur activitatea unui combinat metalurgic și astfel gândim proiecții ca Moldomin să redevină activ, așa cum e exploatarea Abrud. Ne dorim să nu mai exportăm cupru, ci să prelucrăm acest minereu în țară, pentru a-i crește valoarea și pentru a relansa această industrie neferoasă. Ar fi prima investiție după 1990 încoace pe care statul o face cu capital sută la sută românesc.”

Mihai Fifor a discutat cu cei responsabili și despre situația Arsenal, care e bine conservată dar care nu poate produce pe moment capacități militare NATO. De aceea, se caută un investitor care să poată produce aici alte repere. Cât despre UCMR, care e acum în portofoliul Ministerului Energiei, Fifor a declarat că va discuta chiar mâine cu ministrul de resort, cu care se va afla într-o vizită, pentru a se căuta soluții și la acest nivel.

 

 

Exit mobile version