Blânda cotropire chinezească

Chinezii sunt deja, de mai mulți ani, deciși să ia cu asalt Europa sau, mai precis, Uniunea Europeană. Această cotropire pașnică, bândă, îmbracă atât aspecte economice, cât și culturale. După Rompetrol, chinezii vor să cumpere Pro TV și nu se vor opri aici. Chiar Caraș-Severinul are la Reșița, deja, o cameră de comerț și industrie bilaterală. Până la investiții economice, însă, cele culturale, însă, cele legate de limbă se pare că sunt mult mai la îndemână. Iată că preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, şi prefectul judeţului, Matei Lupu, au primit, vineri, vizita unei delegaţii a Ambasadei Republicii China la Bucureşti, condusă de Deng Liming,  Secretar I – Șeful Secției Învățământ. Unul din motivele prezenţei delegaţiei chineze la Reşiţa îl reprezintă intenţia de a înfiinţa unele clase în diferite unităţi de învăţământ, unde să fie predată limba chineză pentru elevii care doresc acest lucru.

”Este un lucru benefic, ce ar putea dezvolta şi mai mult relaţiile dintre România şi China. În plus, aceste cursuri au menirea nu doar de a învăţa limba chineză de către cei interesaţi, ci şi de a cunoaşte cultura atât de veche a Chinei”, a precizat preşedintele CJ Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, citat de Biroul de presă al CJ.

Iniţierea unui curs de limbă şi cultură chineză este de bun augur pentru dezvoltarea relaţiilor dintre cele două popoare, având în vedere că prin intermediul unor astfel de cursuri se pot ivi mai multe posibilităţi ce pot să îmbunătăţească relaţia economică, dar şi în toate celelalte domenii, dintre România şi China. În funcţie de numărul solicitărilor, se pot trimite mai mulţi voluntari care să predea limba chineză, ale căror costuri vor fi asigurate de către statul chinez. Totodată, partea chineză ar fi dispusă să înfiinţeze, la Reşiţa, chiar un institut Confucius, dacă numărul doritorilor este foarte mare, potrivit lui Deng Liming Șeful Secției Învățământ din Ambasada Republicii China.

În plus, Silviu Hurduzeu a subliniat că judeţul Caraş-Severin ar putea fi o poartă de intrare a Chinei în România, în special în ceea ce priveşte turismul, unde are un potenţial cu totul deosebit şi care poate fi valorificat.

 

 

Exit mobile version