Avem patrimoniu. Ce facem cu el?

Chiar dacă nu poate rivaliza cu alte state europene, foste imperii sau puteri mondiale, România are totuși un patrimoniu semnificativ. Multe din obiectivele sale istorice poartă codul de patrimoniu național sau internațional dar, din păcate, nu toate au fost păstrate sau restaurate la niste standarde actuale, care să le facă să dăinuie încă zeci de ani de acum încolo.

Unul dintre aceste obiective, de mare atracție, este, desigur, Sighișoara, practic un mare muzeu în aer liber, aflat pe lista UNESCO a obiectivelor de patrimoniu protejate. Am vizitat în aceste zile unicul oraș transilvan și m-am convins, o dată în plus, că avem locuri minunate în România.  Situată în inima Transilvaniei, la 120 de kilometri de Brașov, 95 de kilometri de Sibiu si 55 de Târgu-Mureș, Cetatea medievală a Sighișoarei este legată istoric de tatăl lui Vlad Țepes, Vlad Dracul, care a și locuit în cetate. Cetatea este construită de sași pe două nivele, pe cel de sus aflandu-se Biserica din Deal, o construcție fortificată, a treia clădire gotică din punct de vedere al mărimii din România și Liceul Teoretic, iar la bază sunt clădirile cetății. Zidul a fost construit in secolul al XIV-lea, având o înălțime cuprinsă între 4 și 14 metri, cu turnuri de apărare ce aparțin diferitelor bresle meșteșugărești. Din cele 14 turnuri construite inițial, azi se mai păstrează doar nouă, cel mai important, devenit si simbolul Sighisoarei, fiind Turnul cu ceas cu șapte figurine ce reprezintă zilele săptămânii. Există încă Turnul Curelarilor, Măcelarilor, Fierarilor și alte câteva bresle populare în epocă. De altel, în Turnul Curelarilor ai senzația pregnantă a unei călătorii în timp, pentru că un curelar autentic încă lucrează acolo, creând manual produse aflate la mare căutare printre turiști. E și un fel de ghid local acest ”călător în timp”, care îți explică cu amabilitate și cu un umor fin, cum stau lucrurile la Sighișoara. Cert e că nu poți pleca fără un suvenir de la el, chiar dacă nu insistă să-ți vândă nimic. Principala atracție anuală a cetății o reprezintaăFestivalul Medieval, care are loc la sfârșitul lunii iulie. Iar cazare și mici restaurante de familii, cafenele medievale atractive, găsești peste tot. De asemenea suveniruri, galerii de artă, muzeul orașului. Să nu uităm Scara acoperită cu 178 de trepte, pe care urcau elevii pe timp de vreme rea. Chiar și primăria Sighișoarei se află într-o clădire superbă, unde e posibil să-ți fie drag să mergi la lucru, dacă am putea spune așa.

Întregul obiectiv, care merită vizitat, îți procură o nostalgie unică, așa cum spuneam la început, e o mostră de istorie în aer liber și poate ar fi bine ca turnurile și alte facilități de acolo să fie restaurate măcar pe bani europeni. Sigur că există multe obiective de patrimoniu în Europa, pe care se ”bat” mulți dar e nevoie de persuasiune și argumente pentru a demonstrata că vrei să faci ceva. Până una-alta, însă, Sighișoara e frumoasă din toate punctele de vedere, mai ales în urma inițiativei private.

 

 

 

Exit mobile version