Platforma România 100: ”România nu duce lipsă de cetățeni valoroși, ci de lideri politici care știu să folosească această disponibilitate remarcabilă”

Platforma România 100 se va transforma în partid politic, ceea ce, până la urmă, era de așteptat. Nicio organizație civică, ONG sau de altă natură nu are forța de a influența decisiv vreo guvernare și nici de a o exercita. Așa că există acum depuse la tribunal actele necesare înființării structurii politice care se va numi ”Mișcarea România Împreună”, fapt care deja se cunoaște. Iată, mai jos, câteva considerații din partea Platformei România 100 despre proiectele acestei viitoare formațiuni:

”Acum aproape un an de zile am înființat Platforma România 100, cu speranța că mai sunt români care vor să-și pună timpul și resursele la dispoziție pentru a-și ajuta comunitatea prin implicare civică, fiecare după puterile sale. Răspunsul vostru a fost copleșitor! Puțini dintre noi ne-am gândit înainte de a lansa site-ul ro100.ro că peste 40.000 de cetățeni vor veni alături de noi în acest demers. Nu a fost doar o banală înscriere pe site, am văzut în acest an disponibilitatea voastră de a contribui în comunitățile tematice în care v-ați înscris și vedem în aceste zile cât de repede ați început să vă organizați în comunități locale. Energia voastră este formidabilă și ne-a motivat și pe noi să continuăm să credem că această țară nu duce lipsă de cetățeni implicați și valoroși, ci de lideri politici inspirați care știu să folosească această disponibilitate remarcabilă. Proiectul civic împlinește un an iar dezvoltarea lui trebuie să continue accelerat. Cu proiecte mai multe, printr-o rețea de comunități locale extinsă și cu contribuții mai consistente pe proiecte ample. Vă aduceți aminte, poate, că încă din prima zi a apariției Platformei România 100 am spus că este un demers civic cu obiective politice.  Azi vă spunem că suntem pe cale să înființăm o organizație care să preia aceste obiective politice și să fie gata pentru alegerile din următorii ani.

De ce am făcut acest lucru? Pentru că politica, cea care ar trebui să ne dea soluții la provocări care ne afectează pe noi și familiile noastre, a ajuns goală de conținut, e rudimentară în metode și în exprimare, orbecăie într-o luptă searbădă, fără ieșire, fără câștigători, fără viitor.

Nimeni de unul singur nu va putea să schimbe în bine toate lucrurile care nu funcționează în România. Nu o mână de oameni și nici măcar câteva zeci de profesioniști nu vor putea să rezolve problema ineficienței administrației publice. Nici calitatea clasei politice, nici problemele legate de corupție, nici nesimțirea agresivă a celor de la putere nu sunt ușor de schimbat chiar dacă vom fi câteva sute sau câteva mii. Schimbarea se face cu mulți profesioniști, cu mulți oameni cu valori solide și cu multă, multă muncă. Nu cu discursuri sforăitoare. Nu cu pile, rude sau aplaudaci slugarnici. Ar fi un miracol ca oamenii care au fost la putere în cea mai mare parte a ultimilor 28 de ani să devină brusc modele de cinste sau de profesionalism. Compromisurile uriașe făcute de o bună parte a clasei politice pentru a fi mai bogată și mai puternică au un efect profund negativ. România nu poate deveni mai bună divizând societatea și provocând oamenii unii împotriva altora. O parte dintre voi ați așteptat, poate, să facem mai mult. Ați fi vrut ca noi, cei câțiva foști tehnocrați, să fi fost prezenți în politică până acum. Să fi folosit mai bine încrederea și susținerea voastră. Am avut câteva ezitări despre ce ar fi trebuit să facem și e foarte posibil să fi greșit. Dar tot ceea ce am făcut a fost cu bună credință. Nu ne-a fost niciodată teamă să muncim din greu. Nu ne-am ferit nicicând de probleme dificile. Însă nu avem imunitatea politicianului tipic, antrenat în a fi împroșcat și a împroșca mizerii. Va fi o încercare ambițioasă şi riscantă mai ales că așteptările de la noi sunt mari. Ne dorim să inspirăm oamenii care cred că România merită o nouă clasă politică. O clasă politică cu toleranță zero față de corupție, nepotism și nesimțire. Avem nevoie de voi, de fapt avem nevoie unii de alții. Am depus la tribunal actele pentru înființarea partidului. În următoarele luni, Mișcarea România Împreună va căpăta o existență formală și vom începe pregătirile pentru alegerile care vor urma.. Cu alte cuvinte, ne angajăm politic pentru MIȘCAREA ROMÂNIA ÎMPREUNĂ.”

Exit mobile version