Segregaționism la Timișoara?

De mai multă vreme, un fenomen pe care l-am putea califica drept segregaționist face furori în Timișoara. Nu, nu în rândul oamenilor obișnuiți (deși se simte deja efectul manipulării și la acest nivel), ci mai degrabă în rândul unor media care și-au făcut un titlu de glorie din a promova cu obstinație elemente de excludere socială. Ce vreau să spun? De o bună bucată de timp încoace se vituperează împotriva ”oltenilor”, adică a celor cu mașini de Mehedinți, Gorj, Olt și așa mai departe dar nici cei cu numere de Caraș-Severin nu scapă de multe ori, ba că parchează aiurea, ba că ocupă locurile de parcare, ba că provoacă incidente sau accidente. În ”buna” tradiție a unor astfel de media manipulatoare a fi oltean sau a conduce mașini cu alte numere decât cele de Timiș, ești un fel de untermensch (dacă vă amintiți termenul de subom promovat de naziști, n.n.), victimă sigură a unei serii de articole defăimătoare pentru ”vina” de a proveni din sudul țării ori din alte zone care deranjează nasul subțire al celor de la aceste entități de presă. Sigur că manipularea iși face efectul și vedem tot mai mulți timișoreni care se poartă agresiv în trafic sau în spațiul public cu cei în cauză.

Mai nou, în criză de parcări, acestor voci li se alătură și primarul Nicolae Robu, care trâmbițează că mașini cu aceste numere să nu mai parcheze printre blocuri dacă nu au mutație în Timiș. Stupefiant, de-a dreptul! De ce n-am închide definitiv orașul, cu bariere și pașaport, dacă tot suntem atât de ”aristocrați” încât să îngrădim dreptul la libera circulație în propria noastră țară? Haideți să intrăm cu vize în orașul de pe Bega! De ce nu? La 1880 știți câți români erau în Timișoara? 5188. Ceilalți locuitori erau germani (21.121), maghiari (7.745), sârbi (2.487), precum, desigur și alte etnii, până la cei 38.702 de locuitori ai orașului. Adică acum ne-am trezit cu toții timișoreni get-beget și nu mai suportăm alți români din alte părți? Oltenii, moldovenii și alții din multe zone ale țării au clădit industrie, agricultură, au ridicat economiile acestor orașe, pentru că au venit și au muncit unde se câștiga mai bine. Ce vină au avut sau au? E rău să cheltuie bani la Timișoara, în turism, servicii, combustibil, magazine etc? Nu are de profitat tot orașul de pe Bega?

Problema parcărilor este una reală în Timișoara dar în loc să o devieze prin declarații halucinante, primarul Robu și echipa sa ar fi mai bine să o rezolve cu adevărat. Iar locurile de parcare dintre blocuri să fie administrate de primărie sau de cine doriți, oamenii să plătească o taxă, așa cum e în alte orașe, și atunci pot parca liniștiți, nederanjați de ”olteni”.

Astfel de cruciade media, la care se alătură șefi la vârf ai administrațiilor sunt periculoase și, așa cum spuneam, segregaționiste și chiar fascistoide. Iar timișoreanul obișnuit, care are și el rude prin alte părți sau nu, însă nu are nimic cu românii cu alte numere de înmatriculare, poate ajunge să gândească în acești termeni. Oricum suntem dezbinați ca popor, nu credem că ne mai lipsesc hiatusuri suplimentare, artificiale. Și haideți să nu mai camuflăm o problemă de infrastructură în frustrări jurnalistice sau nerealizări administrative pentru că aceste lucru nu duc la nimic bun.

Exit mobile version