Exact ca în filmele SF: China generează cetățeni – roboți!

Cu toții ne imaginăm că, probabil primii care vor pune în operă tehnologie imaginată îndeobște de autorii SF sunt americanii. Până la un punct, acest lucru e adevărat. Confederația de state de peste ocean se află de cele mai multe ori în avanpostul celor mai mari descoperiri contemporane, fascinantul creuzet de creiere generând idei profunde, care duc lumea mai departe. Dar, scrierile SF, filmele de acest gen, au deseori un caracter distopic. Ce e o distopie? Un viitor întunecat, sumbru, care eventual poate pune în pericol chiar existența rasei umane. Un viitor generat de acțiunile noastre inconștiente și iresponsabile: poluare, conflict nuclear, evoluția necontrolată a tehnolgiei și așa mai departe.

Nu e o noutate, pentru că s-a mai vorbit despre asta, dar spre o asemenea distopie se îndreaptă, pare-se, China, care dorește să dea rating celor 1.4 miliarde de cetățeni ai săi. Pentru cei care sunt familiarizați cu filmele science-fiction, există un episod fabulos dintr-un serial – Black Mirror ( Oglinda Neagră) – care avertizează despre exact acest pericol, anume acela că rating-ul, like-ul, pe mediile de socializare, ne vor domina viețile următorilor ani. Premisele sunt deja create. Eroina din episodul pomenit primește și dă like-uri persoanelor din jurul ei, în baza unei aplicații de recunoaștere facială. În fapt, întreaga societate imaginată în film se bazează pe aceste rating-uri personale, în baza cărora poți avea succes în carieră și în viața personală sau, dimpotrivă, să cazi sub limită, trăind într-o zonă obscură, fără slujbă, fără bani, fără stimă de sine, undeva la marginea societății. O ipocrizie totală și un devastator interes pentru a da bine în viziunea celorlalți domină o astfel de societate, pentru care, așa cum spuneam, premisele sunt deja create. Există deja sisteme de recunoaștere facială iar tot mai multe companii verifică înainte de angajare statusurile și conturile viitorilor amploaiați pe site-urile de socializare.

Așa cum spuneam, însă, China pare să o ia înaintea tuturor cu distopiile, încercând să implementeze un sistem de control al populației pe baza rating-ului, având chiar și o țintă în timp: 2020. Teste în acest sens se fac încă din 2010 ți rezultatele lor, pentru cine privește din afara experimentului social, nu sunt prea plăcute. Cei care obțin un rating scăzut, au reale probleme în a cumpăra o casă într-un cartier bun, în a-și da copiii la o școală de calitate și multe altele, unele legate chiar de zborul cu avionul. Poți deveni astfel, treptat, indezirabil, ajungând la marginea societății, doar pentru că un sistem de sute de milioane de camere video își va supraveghea activitatea și va elabora pe baza unor algoritmi, un profil al fiecărui cetățean. Problema e că aceste sisteme au și operatori, au și influență de la partid, așa că marilor conducători chinezi le va fi mult mai ușor să aleagă cetățeni model din societatea lor, adică niște mici roboți care nu voi ieși, de frică, din limitele rating-ului oficial. Deprimant și îngrijorător, nu? Mai ales că nu mai e vorba de un scenariu SF.

Exit mobile version