”Reșița în 2118 – în avangarda industriei spațiale” – eseu premiat la Concursul ”Reșița peste 100 de ani”

Timpul trece ca umbra unui apus, ca zâmbetul cald al zorilor, trece lăsând pe pânza sufletelor atâtor generații șansa de a înțelege cum se creionează prezentul, din razele trecutului și cum, undeva departe, urmează un viitor care poate schimba zborul insipid al clipelor. O sută de ani trec repede pentru acela care se luptă pentru a-i ține în palmă și pentru a crea renaștere pe aripile lor …

Încă din 1771 datorită industriei care a început să înflorească în această zonă, Reșița – în acele timpuri ,, Reschitza” – a devenit cel mai important centru metalurgic din Europa. Acest lucru s-a datorat în principal rezervelor de minereu de fier din zonele din împrejurul Reșiței, dar și rezervelor de apă și lemn. Din 1771 orașul s-a dezvoltat continuu mai cu seamă datorită dezvoltării industriale; între anii 1955- 1975 orașul a cunoscut cea mai mare dezvoltare în principal datorită construirii platformei sectoarelor calde din Mociur, a platformei Câlnicel și a Direcției Cercetare Proiectare, la ieșirea din Reșița spre Caransebeș.

Chiar dacă la Reșița a fost produsă prima locomotivă cu abur din România (1872), prima mașină cu aburi din România (1846), primul pod sudat, primul motor naval și multe alte realizări în domeniul hidrotehnic, acum în 2018, la numai 28 de ani de la începutul declinului, puțini sunt cei care mai știu ce ,,bijuterii industriale”au fost realizate aici.

Dacă am face un paralelism între graficul funcției sinusoidale abordată din punct de vedere matematic și procesul prin care trece orașul și industria care-l însuflețește, am observa că amplitudinea pozitivă a fost atinsă între anii 1975-1985. Dacă am considera că anul 1980 este anul în care cei mai mulți specialiști au plecat de la Institutul de Cercetare și Proiectare Reșița în special la Institutul Politehnic Timișoara (părinții mei au avut mulți profesori care și-au început cariera la Reșița) înțelegem de ce curba descendentă a sinusoidei aferente decăderii orașului a apărut și sper ca acum, în 2018, amplitudinea negativă să fi atins punctul maxim, acel punct din care lucrurile nu mai au unde coborî, ci trebuie să se înscrie din nou pe o pantă ascendentă.

Eu sper ca generația mea și a tinerilor care au terminat studiile să se întoarcă în oraș și să ofere o nouă șansă Reșiței. Doar așa, doar începând să lucrăm la partea ascendentă a sinusoidei putem spera ca peste 100 de ani, în 2118, atunci când noi nu vom mai fi, lucrurile pe care noi le-am visat să poată exista cu adevărat.

În 2118, Reșița va fi un oraș ecologic, complet modernizat și care, în locul combustibililor care poluează, va folosi curentul electric produs de resurse inepuizabile și ecologice.

În 2118, resursele de gaze și de petrol vor fi epuizate, iar pentru a se întreține, oamenii vor folosi doar curentul electric. Astăzi curentul electric este distribuit prin cabluri de înaltă tensiune și folosind multe relee și stâlpi. Nikola Tesla a inventat o tehnologie pentru transmiterea energiei electrice fără fir, care sper să fie implementată până atunci și în Reșița.

Fiecare stâlp de transmitere va fi alcătuit dintr-o bobină electrică mare care va transmit pe o anumită rază energie. Fiecare aparat care va fi în raza de acțiune a stâlpului va putea fi alimentat electric. Cercetătorii au făcut experimente și au reușit să transmită astfel energie electrică chiar și prin corpul uman. Această tehnologie este încă în faza de cercetare și nu poate fi folosită la scară industrială, dar un lucru foarte important este că nu este deloc nocivă, chiar și când trece prin corpul uman, iar pierderile de energie sunt aproape inexistente. În fiecare cartier din Reșița va exista un stâlp de transmitere a energiei electrice fără fir. Fiecare locuință va avea acumulatori care pot fi reîncărcați de acești stâlpi. Stâlpii care nu transmit energie electrică vor avea rolul de iluminare a străzilor și nu vor avea cabluri suspendate între ei. Ei vor folosi pentru iluminat ,,lampa de inducție electrodinamică” a lui Tesla. Acesta este un tip de bec care nu este încă folosit, dar care în 2118 nu va lipsi din nici o clădire.

Străzile din Reșița vor fi dotate cu plăci piezoelectrice. Aceste plăci, prin intermediul presiunii exercitate de un pieton sau de un vehicul vor genera curent electric. Plăcile conțin un număr foarte mare de cristale piezoelectrice care vor produce curent electric. Această tehnologie există și în prezent, iar până în 2118 va fi folosită pe scară largă peste tot în lume.

Clădirile din Reșița vor fi modificate complet. Majoritate vor avea 7-8 etaje și vor fi acoperite complet de geamuri. Geamurile nu vor fi obișnuite, ci vor avea rolul de panouri solare și de oglinzi (vor permite observarea obiectelor doar din interior spre exterior). Aceste panouri vor încărca acumulatorii fiecărui apartament sau ai unei instituții. Ele vor fi construite pe schelet metalic deoarece rezistența lor la undele seismice este mult mai ridicată și construcția lor este una mult mai rapidă .

Apartamentele vor avea sisteme care detectează și sting incendiile. Fiecare clădire va avea pe acoperiș o gradină ,,la înălțime”, fie de legume fie grădini cu diverse flori și chiar copaci și arbuști. Pe lângă legume și flori vor exista și patru centrale eoliene (una în fiecare colț), de dimensiuni mai mici, dar care totuși vor produce curent electric pentru clădire. Dacă clădirea este mai mare (de exemplu o școală sau un spital), poate avea mai multe centrale eoliene.

Peste 100 de ani Reșița va avea și case construite în armonie cu natura. Aceste case vor fi construite săpând în înteriorul dealurilor din jurul Reșiței și vor fi utilizate exclusiv în scop turistic. Ele vor fi acoperite de vegetație . Casele vor semăna foarte mult cu cele ale hobbiților din filmul ,,Stăpânul Inelelor”. Hobbiții sunt niște creaturi pașnice care trăiesc în armonie cu natura. Casele care vor fi construite în Reșița vor avea la vedere doar ușa de la intrare și câteva geamuri, ele fiind în interiorul dealului și acoperite de vegetație.

Actualele parcuri, dar și cele care vor fi înființate ulterior vor fi decorate din loc în loc cu minifântâni în care luminile să se aprindă pe muzică realizându-se astfel adevărate spectacole de muzică, apă, lumină și de culoare. O astfel de fântână, dar realizată din pontoane plutitoare care după spectacol pot fi retrase spre mal va fi realizată pe Bârzava în dreptul Palatului Cultural. Aici spectacolul poate fi admirat și din înălțimea telegondolei care va fi ridicată pe actualul traseu al funicularului, dar va avea un traseu mai lung care va avea ca și punct final stema orașului de pe dealul Golului.

Oamenii vor fi mult mai responsabili și atenți la sortarea și depozitarea gunoaielor. Gunoaiele vor fi ridicate mai repede și duse la uzinele de reciclare. Resturile menajere vor fi

duse la centrale electrice pe bază de biogaz.

Pe Bârzava vor fi construite microhidrocentrale care vor alimenta rețeaua electrică a orașului. Aceste microhidrocentrale au fost prezentate pentru prima dată de compania japoneză Ibasei. Ele nu au nimic nou, lamelele se rotesc cu ajutorul forței apei și pun în mișcare rotorul generatorului, care produce curent electric. Mica turbină nu are nevoie de baraje sau de lucrări speciale de excavație. Creșterea vitezei și stabilizarea fluxului apei este asigurat de un difuzor special în care ea este încorporată. Difuzorul oferă o viteză maxima a apei în locul în care se află lamelele. Materialele din care este confecționată sunt 100% reciclabile. La o viteza a cursului apei de 2m/s, microhidrocentrala va genera 250 de W. Dispozitivul este proiectat să genereze curent alternativ la o frecventă de 50-60 de Hz și la o tensiune de 100 de V. Curentul va putea fi transportat și de la distanță, din alte locuri, în cazul în care consumul de electricitate este mare. Stâlpii de transmitere a energiei electrice fără fir nu vor ocupa mult spațiu prin păduri (dacă traseul lor trece prin păduri) cum ocupă astăzi releele de înaltă tensiune, deci vor fi și ecologici.

Mașinile din Reșița vor fi doar electrice. Aceste mașini sunt silențioase și au puține componente care se mișca, deci reparațiile sunt foarte rare. Mașinile vor fi acoperite cu panouri solare care să le încarce acumulatorii, dar ele pot fi reîncărcate și de stâlpii de transmitere a electricității. Ele vor fi echipate cu sistem de frânare automată care va avea rolul de evitare a accidentelor. Mijloacele de transport în comun vor fi reprezentate de tramvaie electrice. Ele vor avea o accelerație și o viteză mare și vor fi controlate de roboți care să poată să decidă când să accelereze, să frâneze, să deschidă și să închidă ușile. Datorită vitezei mari, pentru a evita accidentele, ele vor circula pe șine suspendate deasupra șoselelor. Astfel va fi asigurat mai mult spațiu mașinilor și pietonilor.

Peste 100 de ani orașul va fi legat de principalele orașe prin intermediul unor linii de tren de mare viteză. Trenurile vor circula cu 400-500 de km/h, ceea ce va favoriza deplasarea oamenilor pe distanțe lungi într-un timp relativ scurt.

În Reșița vor exista platforme pentru închirierea baloanelor cu heliu. Turiștii care vor veni în Reșița vor putea să închirieze aceste baloane și să se plimbe pe deasupra întregului județ, admirând minunatele locuri din zonă, cum ar fi: Cheile Nerei, Băile Herculane, Vârful Semenic și lacurile Secu și Văliug. Din aceste baloane, oamenii vor putea admira și panorama Reșiței de sus sau pot merge la stema de pe dealul Golului. Pentru cei care preferă să facă mișcare, vor exista puncte de la care se vor putea închiria biciclete. Pe un deal mai înalt, se va amenaja o clădire de la care cei dornici de senzații tari vor putea să se dea cu parapanta. Astfel, Reșița va deveni un punct turistic căutat, iar industria turismului se va dezvolta foarte mult.

Reșița se va dezvolta foarte mult peste 100 de ani și datorită apariției unei noi industrii. Reșița se va ocupa cu construcția componentelor pentru navele spațiale și a costumelor pentru astronauți. Actualele uzine din Reșița, care poluează foarte mult, vor fi dărâmate. În locul lor vor fi construite noi uzine dotate cu filtre performante pentru a nu polua. Majoritatea oamenilor vor lucra la proiectarea și construirea pieselor pentru navele spațiale și a costumelor pentru astronauți. Odată construite, piesele vor fi trimise la stații specializate în asamblarea lor.

Eu consider că viitorul omenirii este reprezentat de călătoriile prin spațiul cosmic. Cu actualele nave spațiale nu se poate călători departe și fără a consuma foarte mult combustibil. În 2118, navele spațiale vor fi mult îmbunătățite, vor fi mai rezistente, mai mari, vor avea accelerația și viteza foarte mari și vor consuma foarte puțin combustibil. Echipamentul astronauților va fi și el perfecționat. Ei vor avea în dotare cizme care să conțină un electromagnet, care să le permită fixarea de podeaua navei și mișcarea mai ușoară pe navă. Reșița va crea aceste echipamente și piese pentru navele spațiale în uzinele ei pentru a sprijini cât mai mult călătoriile prin cosmos.

Sper ca Reșița să redevină în 2118 un pol industrial important, dar care să fie în armonie cu natura și să nu polueze.

Poluarea, consecință a activităților umane, împinse dincolo de raționalul subzistenței, afectează, în cele din urmă, Omul care nu înțelege că se poate clădi o lume mai simplă și mai bună, fără tentaculele autodistrugerii. Scufundarea cotidianului în natură reprezintă piatra de temelie a unui oraș precum Reșița, care se vrea mai bun și mai sănătos, care poate redeveni un pol industrial, o zonă prosperă doar prin dorința fiecăruia dintre noi.

Andru Mihai Buga

Cls. a X-a D, Colegiul Național ,,Traian Lalescu” Reşiţa

Exit mobile version