Aberația momentului: oltenii, acuzați că strică echilibrul cultural al Timișoarei!

Am mai spus-o și, din păcate, trebuie să o repet: Timișoara se îndreaptă pe zi ce trece spre o spirală a segregării și intoleranței, care nu face deloc casă bună nu numai cu valorile acestui secol și ale acestor ani dar nici cu cele ale elementarului bun simț. Lideri politici, capi ai administrației, artiști, oameni de cultură, jurnaliști, au tot mai dese ieșiri în care ”atrag atenția” asupra unui fel de invazie modernă a românilor din alte zone ale țării în, zice-se, imaculata, inocenta, pudibonda și pura din punct de vedere etnic, Timișoara. Iubim cu toții acest oraș, pe mine, personal, mă leagă elemente profunde care țin de propria familie, de Timișoara. Mulți cărășeni s-au afirmat în metropola Banatului și au deschis drumuri în carierele lor politice, universitare, administrative, inginerești, jurnalistice. E ceea ce englezii numesc fact! Un lucru de netăgăduit! Cu toate acestea, e tot mai deranjant faptul cum înțeleg unii, pe care îi considerăm intelectuali, să traseze o graniță dureroasă între originile diferiților români. Și, precum basmaua purpurie a toreadorului, cel mai mult și cel mai mult îi ațâță nevinovații olteni. Cum că oltenii ar fi invadat Timișoara și strică, i-auziți, echilibrul cultural! După ce capi ai administrației au proferat împotriva mașinilor de Gorj, Mehedinți, Dolj sau altele din zona Olteniei (care, se știe, cele mai multe aparțin studenților la Timișoara, ce ridică permanent prin munca și taxele lor nivelul acestui oraș, dar asta nu se vede de la nivelul nasului fin al extremiștilor culturali), cerându-le să nu mai parcheze în municipiu, după ce unele publicații manipulează obstinant, scriind cu fiecare ocazie că ”un oltean” a cauzat nu știu ce accident, un oltean a parcat nu știu cum, un oltean a dres și a făcut, contrar oricărei norme elementare de jurnalism, iată vin și artiștii să îngroașe acest cor fals al prefăcuților.

Bunăoară, apare caricaturistul Ștefan Popa Popa s la o televiziune din Timișoara și vituperează împotriva oltenilor, care ar strica echilibrul cultural al Timișoarei. Nu are exemple – nici n-ar avea cum – dar îi dă mai departe cu teoria lui segregaționistă, de parcă lumea reală ar fi o imensă caricatură la dispoziția creionului său de grafit sau cu ce o mai desena el. Nu e singurul, din păcate, chiar și intelectuali autentici strecoară spre percepția publică asemenea remarce. Moderatorul emisiunii, de bun simț, încearcă să-l tempereze, să-i spună că Timișoara era o mlaștină, înainte de a fi ridicată de moldoveni și de olteni dar degeaba! Dezlănțuit, Popa s vine cu argumentul hilar că omul de televiziune are unul din părinți oltean și de aia îi apără pe olteni! Iar ca un final apoteotic, primarul din Slatina propune retragerea titlului de cetățean de onoare pentru caricaturist. Urmat de primarul Craiovei, care și el cere același lucru. Ce să zic? Destul de corect!

Trecem peste prestația penibilă a ambasadorului cultural al Timișoarei (sic!) și încheiem prin a trage un nou semnal de alarmă asupra unor discuții din sânul soceității care nu-și au rostul. Mai ales că și despre cei din Banatul Montan se comentează de multe ori la fel de nedrept, uitându-se ”invazia” timișoreană în ariile noastre turistice. Numai că bănățeanul de munte a fost dintotdeauna civilizat și primitor. Nu am auzit niciodată în mass-media de aici sau în discuțiile publice că ne invadează timișorenii și ne strică echilibrul etnic sau cultural. În decursul istoriei s-a mai dorit purificare etnică și știm cu toții în ce s-a transformat.

Exit mobile version