Proiectul pensiilor ”speciale” aruncă în aer comunitatea judecătorilor și a grefierilor

”Independenţa  nu este un privilegiu al judecătorului, ci un beneficiu al cetăţenilor oricărui stat şi fiecare judecător în parte ar trebui să facă totul pentru a susţine independenţa juridică, atât la nivel instituţional, cât şi la nivel individual.” (Avizul nr 3 al Consiliului Consultativ al judecătorilor europeni, par. 16), se arată într-un comunicat de presă remis azi de către Tribunalul Caraș-Severin. Proiectul de eliminare al așa-numitelor pensii special aruncă în aer clasa judecătorească, provocând un seism de o magnitudine abia previzibilă, deocamdată. Judecătorii și grefierii din toată țara au întrerupt astăzi lucrul, inclusiv judecarea cauzelor în care erau angrenați.

Respectiva decizie a fost luată, cel puțin în ce privește Caraș-Severinul, marţi, 21 ianuarie 2020, atunci când a avut loc adunarea generală a judecătorilor de la Tribunalul Caraş-Severin, convocată de către Consiliul Superior al Magistraturii, prin hotărâre.

            Adunarea Generală, arată purtătorul de cuvânt al Tribunalului Caraș-Severin, judecătorul Daniela Deteșan, a decis cu unanimitate de voturi că, începând cu data de 22 ianuarie 2020, activitatea administrativă şi jurisdicţională a Tribunalului Caraş- Severin se va desfăşura astfel:

            1. Se vor suspenda şedinţele de judecată timp de o oră zilnic, între orele 11 şi 12 până la votul final asupra modificărilor legislative anunţate.

            Adunarea generală a judecătorilor a luat aceste măsuri constatând că, în prezent, datorită deciziilor recente ale puterii executive, în ceea ce priveşte finanţarea sistemului judiciar, este afectată independenţa puterii judecătoreşti, explică judecătorul Daniela Deteșan.

            Faţă de conţinutul actualului proiect al legii privind pensionarea magistraţilor, adunarea generală solicită renunţarea la intenţia de abrogare a pensiei de serviciu deoarece pensia de serviciu a magistraţilor „nu reprezinta un privilegiu, ci este justificată in mod obiectiv, ea constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună … magistraţii”- Curtea Constituţională, Decizia nr. 20/2.02.2000.

            ”Subliniem că pensia de serviciu are şi o componentă de contributivitate care nu este neglijabilă, câtă vreme şi magistraţii au contribuit un număr semnificativ de ani la sistemul public de pensii. Partea din pensie care nu este bazată pe contributivitate este responsabilitatea legiuitorului deoarece este componentă a principiului independenţei judecătorului.

            Cum independenţa judecătorului este cuprinsă în art. 125 din Constituţia României şi dezvoltată în Legea 303/2004, 304/2004, apreciem că o astfel de abrogare ar fi şi neconstituţională şi nelegală”, susține purtătorul de cuvânt al Tribunalului Caraş- Severin.  

Exit mobile version