Maestrul reşiţean Sabin Păutza va dirija în deschiderea Festivalului de Jazz Ploieşti 2020

Puţine zile au mai rămas până la festivitatea de deschidere a celei de-a XV-a ediţii a “Ploieşti Jazz Festival”, una dintre cele mai importante manifestări culturale  ale toamnei, nu doar pentru oraşul gazdă ci şi pentru întreaga mişcare muzicală a genului din România. O experienţă  culturală inedită, organizată în condiţii deosebite din cauza crizei sanitare pe care o traversăm.

Evenimentul inaugural va avea loc miercuri 25 noiembrie de la ora 19, când la pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploieşti se va afla maestrul Sabin Pautza iar solistă violonista Simina Croitoru.

“Piano Day” este programat să aibă loc joi, 26 noiembrie şi îi va avea invitaţi pe Mircea Tiberian, Puiu Pascu, Adi Stoienescu si Sorin Zlat & Ploieşti Jazz Trio. Pentru vineri, 27 noiembrie, organizatorii au înscris în program recitalurie susţinute de Cristian Soleanu Quartet şi Sonotera Ensemble (Cătălin Milea) – “Saxophone Mantras”.

Iubitorii jazzului se pot intâlni cu Sebastian Burneci Sextet, sâmbătă 28 noiembrie de la ora 18 pentru proiectul “Behind Social Bars” iar de la ora 19,30 vor urca pe scena componenţii Groove Garden by Sorin Zlat.

Ediţia din acest an a “Ploieşti Jazz Festival” se va încheia duminică 29 noiembrie când Ploieşti Big Band Jazz Societz si dirijorul Razvan Cojanu vor evolua alaturi de Nadia Trohin, Ana Cristina Leonte şi Luiza Zan.

“Istoria jazz-ului românesc a început la Ploiești, în 1968, cu Clubul de Jazz. Au urmat „Festivalul Național al Formațiilor de Jazz” (1969 – 1971), „Jazz Hot Night Summit in Ploiești” (2003-2005) și Ploiești Jazz Festival (din 2006 – prezent)”, aminteşte pe pagina sa de socializare Vlad Mateescu, directorul Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiesti.

“Sunt direct implicat în fenomenul Ploiești Jazz Festival din 2015. Fiecare ediție a fost organizată cu un entuziasm și o bucurie care cu greu pot fi descrise în cuvinte. Iar la finalul lor am avut satisfacția că am reușit să facem ceva extraordinar. Am crescut de la an la an, iar acum pot spune, cu mândrie, că i-am adus pe scena noastră pe unii dintre cei mai buni artiști ai lumii. Iar istoria jazz-ului ploieștean cuprinde, în continuare, pagini din ce în ce mai frumoase. Acum suntem pregătiți pentru o ediție atipică. Epidemia de coronavirus ne-a obligat să ne mutăm în spațiul on-line, și așa a prins viață un alt proiect important de care suntem mândri: ”ViCo Hall – Virtual Concert Hall” (https://filarmonicaploiesti.ro/virtual-concert-hall/?fbclid=IwAR1vkxdprD4cKrQJCi9IRsL6qfl_BNaD6ZdOa4N5GOOZrN4x9K2fIt8yzgo), mai menţionează dirijorul Vlad Mateescu.

Toate concertele pot fi vizionate si online.

Ploieşti Jazz Festival este un festival international organizat de Filarmonica Paul Constantinescu din Ploieşti, desfaşurat sub egida Ministerului Culturii şi sub auspiciile Familiei Regale a Romaniei, in parteneriat cu Primăria Ploieşti.

Adriana Baghiu

Exit mobile version