UZPR – implicată cu responsabilitate în realitățile sociale și politice românești

Singura uniune de utilitate publică a breslei jurnalistice face un bilanț secvențial la sfârșit de an centenar al Tratatului de la Trianon

Așa cum se știe, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România este singura uniune de creație și utilitate publică a breslei jurnaliștilor de la noi din țară, cu toate responsabilitățile și avantajele care decurg din acest statut.

Implicarea UZPR în realitățile sociale și politice ale României sunt la vedere pentru cei care vor să le vadă. 

Sfârșitul de an ne găsește în plină efervescență creativă a proiectelor în derulare și a celor viitoare.

Unul dintre acestea este cel intitulat „Pe aleea eroilor” de la Târgu Jiu, în parteneriat cu primăria municipiului, cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, cu Asociația „Acasă la Brâncuși” și Liga Femeilor Gorjene „Arethia Tătărescu”.

În curs de finalizare este și realizarea unui film de scurt metraj cu tripticul muzical al melodiilor regretatului compozitor Alexandru Mandy, „Masa tăcerii – Poarta sărutului – Coloana fără sfârșit”, în interpretarea artistului universal Sergiu Cioiu, sosit din Canada pentru o scurtă perioadă de timp în România (acasă).

Proiectul propune o  formă inedită, muzicală, de promovare a celor mai importante lucrări ale celui mai mare sculptor modern al lumii, Constantin Brâncuși.

Inițiativa ne aparține și ca urmare a faptului că un membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, jurnalistul și scriitorul Laurian Stănchescu, este inițiatorul legii prin care ziua de 19 februarie (data nașterii lui Constantin Brâncuși) a fost declarată zi de sărbătoare națională. 

UZPR a inițiat alte două proiecte de promovare a valorilor românești. Este vorba de un serial de televiziune intitulat  „Ștefan”, în format digital, dedicat lui Ștefan cel Mare și Sfânt, supranumit de papalitate  „Atletul lui Cristos”.

De asemenea, editarea unui dublu album muzical (două CD-uri), dedicat  celui mai mare compozitor român în viață, din stânga Nistrului, Eugen Doga. Aceste două proiecte beneficiază (deocamdată la nivel declarativ) de susținerea Guvernului României.

Un alt proiect, din resurse proprii, este cel de promovare a Editurii UZP, printr-o serie de evenimente online, intitulate  „Clipa de lectură”. Pe parcursul perioadei următoare, autorii de carte editați sub egida Editurii UZP, vor avea ocazia să se prezinte singuri, lecturând din izbânzile lor scriitoricești și jurnalistice și vorbind despre alte proiecte personale. Toate acestea vor putea fi urmărite pe secțiunea UZP-TV de pe site-ul uzp.org.ro.

Uniunea va realiza, la sfârșit de an, și Calendarul UZPR 2021, promova spre neuitare mari personalități ale jurnalismului românesc pe care, deși contribuția lor la istorie a fost onorată prin reprezentări publice  (statui, busturi, case memoriale ori nume de străzi, cartiere sau localități), societatea contemporană le-a cam uitat.

Bilanțul sfârșitului de an centenar al Tratatului de la Trianon, ne găsește, așadar, cu „cămara” profesională și civică plină. Avem rezerve de conștiință pentru noi acțiuni și proiecte.

 Departamentul de Comunicare al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

Exit mobile version