Săptămâna Presei Românești. Conexiunile infinite dintre actul cultural și cel jurnalistic

Newspapers folded and stacked on the table. Selective focus.

Proiectul UZPR „Pagini luminoase de istorie. Săptămâna Presei Românești” s-a derulat timp de șapte zile sub auspiciile legăturii profunde și complexe dintre presă și cultură. 

Inițiat și coordonat de președintele Doru Dinu Glăvan, evenimentul a coagulat într-un tablou unitar ramificațiile nesfârșite ale întrepătrunderilor dintre creația jurnalistică și cea culturală. În repere cronologice și profesionale, pornind de la Ion Heliade Rădulescu și întemeierea presei moderne la noi, filmele realizate de reputați oameni de cultură și de presă au reflectat universul informației care devine creație și al actului cultural care devine un tezaur spiritual accesibil tuturor. 

Cu accente inedite, cum au fost cele prezentate în „Nicolae Iorga și Neamul Românesc”, în care s-a reflectat legătura marelui cărturar cu presa, trecând pe la „dreptul la îndoială” pe care Arghezi l-a pus în condeiul jurnalistic, pe la revistele „Vatra” și „Vatra veche”, continuatoare ale unei tradiții gazetărești și culturale de excepție, până la impactul presei de știință și tehnică asupra vieții de fiecare zi a tuturor, reflectând importanța uriașă în societate a radioului și televiziunii, ca poli deopotrivă de jurnalism profesionist și de propagare a culturii de cea mai înaltă ținută, șiragul de emisiuni a închis un cerc fastuos ale unei legături care a fost, este și va fi.

„Cultura națională a fost creuzetul din care s-a născut gazetăria. Cultura și presa sunt două entități diferite care nu pot trăi una fără cealaltă”, a punctat jurnalistul Miron Manega în debutul seriei de episoade. Proiectul UZPR „Pagini luminoase de istorie. Săptămâna Presei Românești” și-a propus, și a reușit cu o amprentă inconfundabilă, să cristalizeze conexiunile infinite, cu beneficii uriașe pentru națiune și societate, dintre actul cultural și cel jurnalistic.

Exit mobile version