„Personalități ale Reșiței, la început de an 250”: Ionuț Alexandru Hergane, Werner Henn

Noul proiect având marca Reșița: 250 de ani de industrie, care a debutat în prima zi a anului jubileului a pornit cu dreptul. Inițiatorii acestui proiect sunt dr. Ada Cruceanu-Chisăliță și Erwin Josef Țigla, el desfășurându-se sub patronajul Centrului Universitar din Reșița al UBB, al Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, al Forumului Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin, al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița, al revistei „Reflex: Artă – Cultură – Civilizație”, al Fundației „Metarsis: activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană” Reșița și al Filialei Caraș-Severin „Ștefan Naciu” a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, demonstrând încă o dată, că împreună se pot realiza lucruri frumoase… Afișul și logo-ul proiectului au fost concepute și realizate de artistul plastic reșițean Bogdan Piperiu, astăzi trăitor în Tuttlingen / Germania.

Reamintim faptul că în perioada 1 – 15 ianuarie 2021, din prima zi a anului până în ziua în care sărbătorim împreună Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie = ziua de naștere a Poetului național și publicăm răspunsurile la două întrebări adresate unor personalități legate prin naștere de Reșița. Întrebările sunt următoarele:

  1. Ce înseamnă pentru Dumneavoastră Reșița la împlinirea a 250 de ani de industrie, sărbătoriți la 3 iulie 2021?
  2. Ce gânduri trimiteți Reșiței și locuitorilor ei la început de an jubiliar?

Au fost alese 30 de personalități reșițene invitate să răspundă celor două întrebări. Sunt 15 personalități care s-au consacrat înainte de anul 2000 și 15 personalități în formare / consacrate deja în parte după 2000, care demonstrează o continuitate a valorilor și o punere în oglindă a modului în care gândesc ele despre Reșița.

Astăzi vom citi răspunsurile / gândurile jurnalistului Werner Henn și ale pianistului Ionuț Alexandru Hergane.

Joi, 7 ianuarie 2021

Werner Henn, jurnalist, politician, Baden-Baden / Germania

Ce înseamnă pentru Dumneavoastră Reșița la împlinirea a 250 de ani de industrie, sărbătoriți la 3 iulie 2021?

În primul rând aș fi foarte bucuros, dacă am putea sărbători acest eveniment împreună, fără problemele pe care virusul Corona ni le-a „dăruit” acum.

250 de ani de industrie la Reșița înseamnă un capitol glorios în istoria orașului. Unul, dar sper ca nu va fi ultimul. Acum 50 de ani, când mergeam pe jos la Liceul Nr. 1, am trecut pe lângă „Flacăra nestinsă” care a fost inaugurată în 1971 și toți am fost puțin mândri de cea ce s-a făcut în acei 200 de ani înainte. Reșița era pe vremea acea în dezvoltare, creștere și din păcate și distrugere.

Astăzi, 50 de ani mai târziu, orașul este din nou în transformare și se dezvoltă. Industria a fost rădăcina trunchiului din care au ieșit crengi diverse care au schimbat fața orașului.

La 3 iulie as dori să fiu în orașul meu natal și să celebrăm această dată împreună cu toți pentru care istoria orașului mai valorează ceva. Să amintim de realizările străbunilor noștri, dar să privim și înainte. Numai cine-si cunoaște trecutul poate făuri un viitor durabil și eu doresc să fac parte din acei care vor să dezvolte orașul, să-l facem din nou un centru urban de mare valoare în Banat. Potențialul există, doresc să-l scoatem cu toții din întuneric.

Ce gânduri trimiteți Reșiței și locuitorilor ei la început de an jubiliar?

Sper că după 25 de ani de „hibernare”, orașul și tot Banatul se vor trezi și va recunoaște șansa în care se află acum de a se dezvolta spre bine. Sigur că istoria și tradiția joaca un rol mare, dar tradiția nu înseamnă sa duci cenușa sau zgura din furnal ca o mostranță în fața ta și să trăiești în trecut. Trebuie să înviem jarul care mai arde în noi toți, să-l facem să ardă din nou și să tragem toți și în aceeași direcție pentru a asigura și generațiilor viitoare o viață frumoasă și o natură intactă în care se simtă bine, să trăiască cu plăcere și să nu plece în alte locuri. „Panta rhei” spunea Heraclit deja înainte de 2.500 de ani – totul este in curs, totul se schimbă. Nu te poți scălda niciodată în aceeași apă a unui râu de două ori.

Locuitorilor le doresc multă sănătate, încredere și puțin mai mult spirit comun, pentru că toți împreună sunteți Reșița, și nu primăria, autoritățile sau cine știe ce instituție. Numai împreună putem face față tranziției și globalizării mondiale, care nu se oprește la granița României, a Banatului sau a Reșiței.

Hai să punem mâna și să facem din Reșița un alt, un oraș nou, care să-și amintească de trecut, dar în care să se poate sărbători cu mare plăcere și în următorii 250 de ani.

Ionuț Alexandru Hergane, pianist concertist, Lahr / Germania

Ce înseamnă pentru Dumneavoastră Reșița la împlinirea a 250 de ani de industrie, sărbătoriți la 3 iulie 2021?

Reșița este locul în care m-am născut și am copilărit, locul unde s-a născut cea mai mare pasiune a mea, muzica,  și unde am cunoscut primii mentori care m-au condus în dezvoltarea acesteia. Cred că unele locuri le purtăm cu noi pretutindeni pe unde mergem, ele nu pot fi vreodată uitate pentru că identitatea noastră este strâns legată de ele. Așa este pentru mine Reșița, orașul în care mintea și inima se umplu de amintiri frumoase de fiecare dată când mă întorc aici.

Ce gânduri trimiteți Reșiței și locuitorilor ei la început de an jubiliar?

Reșițenilor le doresc să fie mai curajoși și mai încrezători în propriile forțe, căci cred că asta ne lipsește.

Exit mobile version