Vasile Maniu – o personalitate marcantă a Banatului și României

Interesul pentru cunoașterea și studierea Originii Limbii și a Poporului Român a fost preocuparea permanentă a Istoricilor încă din secolul al XVIII lea, primul dintre aceștia fiind Petru Maior, filolog, scriitor, protopop greco – catolic, reprezentant de seamă al Școlii Ardelene, autorul ’’Istoriei pentru începuturile Românilor în Dachia’’ apărută la Budapesta în anul 1812.

Un alt istoric, de această dată din Banat,Vasile Maniu, a fost și el  preocupat de studierea și aprofundarea operei lui  Petru Maior, elaborînd  o Disertație pe această temă ,tipătită la Timișoara ’’Cu Typarul lui M.Hazei și a fiului său Guilomu’’ , așa cum precizează autorul în anul 1857.

Vasile Maniu

Istoric, revoluționar – pașoptist, scriitor, politician, membru al Academiei Române, VASILE MANIU s-a născut în anul 1824 la Lugoj în Banatul de Pustă, fiul lui Alexandru Popovici Maniu și al Elenei Maniu descendenți ai unei familii nobiliare hunedorene.

A fost căsătorit cu Olga de Lovien, împreună cu care a avut doi băieți, Grigore și Vasile.

A urmat studiile primare acasă datorită posibilităților materiale ale familiei ,ocazie cu care a  învățat  limba germană cu profesori  foarte buni, a  frecventat ulterior  cursurile Școlii Normale și Gimnaziului din Lugoj, Liceul  făcându-l la Arad și Timișoara, după care a absolvit  Facultatea de Drept din Budapesta, un important și recunoscut centru cultural  european  în 1845, la vârsta 22 de ani.

Mai tânăr cu 19 ani decît Eftimie Murgu,Vasile Maniu animat de sentimente patriotice, ca mulți alți bănățeni și ardeleni, a participat activ la Revoluția din anul 1848, fiind în contact direct cu revoluționarii pașoptiști din Țara Românească, asigurând legătura conspirată dintre Eftimie Murgu aflat la Lugoj și Nicolae Bălcescu la București.

A luptat pentru cauza Banatului alături de alți bănățeni, Andrei Mocsoni ,Ioan Mocsoni și Iulian Dobran, deținând  calitatea  de Membru al Consiliului Național de la Sibiu și Notar al Districtului Făgăraș.

În timpul reprimării Revoluției din Banat a fost  Comisar Districtual al Maidanului și ulterior Împuternicit pe lîngă Tribunalul din Oravița.

După înfrîngerea Revoluției se stabilește în localitatea Satu Mic, actualmente Victor Vlad Delamarina, ulterior meargînd la București unde primește dreptul de Cetățean al României  în anul 1869.

 A avut  în permanență o poziție critică față de incorporarea  Banatului în Ungaria, cultivînd  ideea necesității eliberării teritoriilor românești de sub stăpânirea Habsburgică.

S-a remarcat în domeniul Justiției ca Avocat Public al Curții de Justiție din capitala României, Apărătorul Eforiei Spitalelor și Prim – Președinte al Curții de Apel din Iași între anii 1868-1869.

Preocupările sale publicistice s-au materializat  în calitatea  de Colaborator al  celor mai importante Ziare ale vremii , ’’Bunul Român’’, ’’Românul’’, ’’Columna lui Traian’’ sau ’’Trompeta Carpaților’’.

Intră în Politică în anul 1875 ca  Deputat de Ialomița, ulterior Senator de Brăila, făcînd parte din Parlamentul României până în anul 1888.

Pentru calitățile sale în cunoașterea istoriei,  începînd din anul 1875  devine Membru Titular al Academiei Române și Secretar al Secției de Istorie.

Se stinge din viață la București în anul 1901.

Datorită contribuției sale la cunoașterea Istoriei a elaborat Lucrări de valoare,dintre care amintesc –’’Disertația Istorico -Critică și Literară despre Originea Românilor din Dacia Traiană’’ – 1857,  exemplarul original aflat în biblioteca mea personală poartă următoarea dedicație:  ’’Iluștrilor mecenați ai Literaturii române, domnilor Frații Petru, Andrei, Georgiu Mocsonyi din Foieni, cu distinsă devoțiune din partea autorului ’’, Logosu 1857.

Scrisă în limba slavonă, Disertația cuprinde o PRECUVÂNTARE în care autorul  scoate în evidență  interesul Românilor pentru Istoria Națională  .

-1.Reticiența sau chiar îndoiala unor români cu privire la  Originea Poporului și Limbii Române,pornită de la ambiguitățile și inexactitățile unor scrieri anterioare pe această temă.

-2.Necesitatea valorificării cunoștințelor și informațiilor adevărate ale acestor studii.

-3.Eidențierea rolului  Istoricului în abordarea  în studierii istoriei a unei poziții corectă cu privire la valoarea evenimentelor istorice anterioare.

-4.Obligativitatea istoricului de a prezenta  corect și exact  crezul său, făra a accepta superficialitea sau mediocritatea.

-5.Potrivit autorului Poporul Român a fost și este unul corect, docil, măreț și supus  uneori  fatalismului  cu privire la trecutul său istoric,însă va trebui ca în viitor să dea dovadă de înțelegerea importanței și necesității unei atitudini  ferme și hotărîte.

-6.Istoria poate asigura conservarea și manifestarea Eroismului Național bazat pe faptele generațiilor anterioare transmise urmașilor, care trebuie să rămână în Memoria Colectivă.

-7.Autorul consideră că istoricii români trebuie să prezinte Istoria Națională, trebuie să  țină  cont de  cunoașterea și integarea corectă a izvoarelor istoriei, așa cum au procedat înaintașii, Petru Maior, Gheorghe Șincai, Generația anului 1848, Cronicarii, Istoricii Bisericilor, Literatura și arta românească ce  au însoțit întreaga  evoluție a  poporului român.

-8.Concluzia lui Vaile Maniu din  PRECUVÎNTARE  scoate în evidență faptul că a încercat să realizeze o prezentare justă și legitimă a problematicii Naționalismului Românesc, care va trebui continuată de istorici în viitor fără a fi admise  ambiguități, ipoteze false sau  denaturate.

Disertația în cele  645 de pagini  abordează aspecte interesante referitoare la Istoria Românilor de pe pozițiile  critice ale autorului în cuprinsul celor Trei Capitole .

Capitolul I.

Acest  Capitol conține  informații istorice interesante referitoare la Originea Coloniilor Romane pe baza datelor  oferite de  către Dio Casius ,Scopurile  urmărite de Imperiul Roman în Dacia  și semnificația  expresiei  ’’Et Toto Urbe Romano’’.

Capitolul II .

Se referă la  

– Analiza  situației Coloniilor Romane după moartea Împăratului Traian și explicarea din punct de vedre istoric a expresiei   ’’Dacium a Traiano Constitutam Sublato Exercita et Provinciales Reliquit Desprens Eram Pose Retineri’’.

-Prezentarea vieții, activitatăților și importanța  Împăraților Traian, Augustus, Antoniu, Marc Antoniu, Caracalla, Septimis Severus, Maximilian I, Galeriu, Filip, Decius, Claudiu, Domițian și Aurelian.

-Cauzele și consecințele Crizei Imperiului Roman din anul 274.

-O analiză critică și simbolistica denumirilor de Tribali, Daci, Uzi, Pecenegi, Cumani și Valahi.

-Explicația toponimiei  Apelor și Munților din Dacia Traiană.

Capitolul III.

Se referă la analiza  Originii și descendenței Românilor  din Coloniile Traiane.

-Raporturile și relațiile  Românilor cu celelalte Popoare de la Descălecarea Ungurilor,raporturile cu Sașii și Slavii tratate ca  un Studiu Istoric.

-Consecința și urmările amestecului dintre  Românii din Transilvania, Banat, Maramurș, Bihor, Moldova și Țara Românească, cu aceștia ,diferențele și particularitățile lor specifice.

-Particularitățile Genetice ale Românilor.

ALTE SCRIERI ISTORICE ALE LUI VASILE MANIU.

-Unitatea Latină sau Causa Românilor în Procesul Naționalităților din punct de vedere Istoric,Juridic și Politic -1867

-La Mission de l Occident Latin dans l Orient de l Europe.-1879

În calitate de autor de  LITERATURĂ  Vaile Maniu a scris

-Amelia sau Victima amorului-1847.

-Monumentul de la Călugăreni-1871.

-Conjurațiunea lui Catilina-1872.

-Proscrisul-1880.

Cred că acestă personalitate marcantă a culturii și civilizației din Banatul Istoric este încă  prea puțin cunoscută, motiv pentru care  am încercat să aduc în atenția contemporanilor imaginea unui revoluționar pașoptist la fel de însemnat  a și Eftimie Murgu, un alt  fiu al Banatului, care a avut legături strânse cu Lugojul și Vasile Maniu.

Profesor, col. r. Suru Mihai Ilie

Exit mobile version