„Personalități ale Reșiței, la început de an 250”: Steriana Aurelia Bogardo/Stela Enache, Diana Bogea

Ne găsim în fața unui nou proiect având marca Reșița: 250 de ani de industrie, primul care debutează în anul jubileului. Inițiatorii acestui proiect sunt dr. Ada Cruceanu-Chisăliță și Erwin Josef Țigla, el desfășurându-se sub patronajul Centrului Universitar din Reșița al UBB, al Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, al Forumului Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin, al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița, al revistei „Reflex: Artă – Cultură – Civilizație”, al Fundației „Metarsis: activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană” Reșița și al Filialei Caraș-Severin „Ștefan Naciu” a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, demonstrând încă o dată, că împreună se pot realiza lucruri frumoase… Afișul și logo-ul proiectului au fost concepute și realizate de artistul plastic reșițean Bogdan Piperiu, astăzi trăitor în Tuttlingen / Germania.

În ce constă acest nou proiect? În perioada 1 – 15 ianuarie 2021, din prima zi a anului până în ziua în care sărbătorim împreună Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie = ziua de naștere a Poetului național, am adresat două întrebări unor personalități legate prin naștere de Reșița. Întrebările sunt următoarele:

  1. Ce înseamnă pentru Dumneavoastră Reșița la împlinirea a 250 de ani de industrie, sărbătoriți la 3 iulie 2021?
  2. Ce gânduri trimiteți Reșiței și locuitorilor ei la început de an jubiliar?

Au fost alese 30 de personalități reșițene invitate să răspundă celor două întrebări. Sunt 15 personalități care s-au consacrat înainte de anul 2000 și 15 personalități în formare / consacrate deja în parte după 2000, care demonstrează o continuitate a valorilor și o punere în oglindă a modului în care gândesc ele despre Reșița.

Astăzi, vineri, 1 ianuarie 2021, vom citi răspunsurile / gândurile Sterianei Aureliei Bogardo / Stelei Enache (solistă de muzică ușoară, București) și ale Dianei Bogea, realizator TV la Timișoara.

  1. Steriana Aurelia Bogardo / Stela Enache, solistă muzică ușoară, București

Ce înseamnă pentru Dumneavoastră Reșița la împlinirea a 250 de ani de industrie, sărbătoriți la 3 iulie 2021?

Către Reșița și locuitorii ei îndrept cele mai bune gânduri! Anul 2021 este important pentru noi, împlinindu-se un sfert de mileniu de existență a industriei pe tărâmuri reșițene. Trăim emoția unui eveniment semnificativ și emoționant deopotrivă. Fiecare dintre cei 250 de ani vor rămâne în memoria colectivă prin fiecare acțiune, activitate, eveniment, fapte, realizate de oamenii ce au fost și sunt în acest oraș minunat. Au fost timpuri dificile, timpuri de dezvoltare.

Ce gânduri trimiteți Reșiței și locuitorilor ei la început de an jubiliar?

Le doresc locuitorilor Reșiței sănătate, împliniri și mulți ani fericiți, cu prosperitate și speranță!

Diana Bogea, realizator TV, Timișoara

Ce înseamnă pentru Dumneavoastră Reșița la împlinirea a 250 de ani de industrie, sărbătoriți la 3 iulie 2021?

A trebuit mai întâi să ajung acasă, la Reșița, ca să pot scrie textul ăsta. Cum îmi spunea cineva, Reșița îmi va oferi inspirația necesară. Așa cred, de altfel, că a fost Reșița mereu inspirație pentru toți cei care au plecat de aici și și-au făcut un rost prin lume. Rădăcinile nu se uită niciodată.  Reșița a fost pentru mine locul unde m-am născut, unde am copilărit și mi-am petrecut adolescența. A fost mai apoi locul de unde abia am așteptat să plec, odată cu admiterea la facultate. Și, pentru mult prea mulți ani, a fost orașul gri și trist, unde veneam cu drag să-mi văd familia, dar plăcerea se rezuma strict la ograda proprie. Dar, de ceva vreme, Reșița e orașul unde mă întorc tot mai des și cu care mi-aș face planuri pe termen mai lung. 250 de ani înseamnă istoria orașului cu bune și cu mai puțin bune, dar mai înseamnă și valoarea aceea din care Reșița își poate hrăni prezentul, construind pe baze solide viitorul, cu plus valoare. La fel cum, în plan personal, aș vrea ca pentru mine Reșița să nu fie doar bucuria amintirilor din copilărie, dar și sursa atâtor alte amintiri, pentru mai târziu.

Ce gânduri trimiteți Reșiței și locuitorilor ei la început de an jubiliar?

Reșițenilor, printre care cu mândrie mă număr și eu, le doresc să fie optimiști, în primul rând. Să aibă încredere că lucrurile se vor așeza pe făgașul ăla bun, odată și odată, aici pe Valea Domanului și pe malurile Bârzavei. Să fie uniți și conștienți de faptul că fiecare poate contribui, printr-un gest mărunt, la creșterea orașului. Să fie critici, dar implicați. Și mai ales să fie mândri de orașul lor. Să-și celebreze istoria, dar să se pregătească pentru viitor. Abia următorii 250 de ani vor fi cu adevărat glorioși!

Exit mobile version