Anul trecut, în 3 iulie 2020, ca un preambul la ceea ce sărbătorim anul acesta, 250 de ani de industrie reșițeană (3 iulie 1771 – 3 iulie 2021), Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, Forumul Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița au organizat în curtea Bibliotecii Germane „Alexander Tietz” din municipiul de pe Bârzava vernisajul expoziției de artă plastică „Reșița 249 – Timp și contratimp”, o expoziție colectivă la care au participat, cu un număr de maxim 3 lucrări / expozant, Angelica Chici (Jimbolia), Viorica Ana Farkas (Reșița), Livia Frunză (Reșița), Niculina Ghimiș (Reșița), Adina Ghinaci (Reșița), Flavia Beatris Grădinaru (Reșița), Doina & Gustav Hlinka (Reșița), Eleonora & Gabriel Hoduț (Reșița), Luciana Cristina Ionescu (București), Elza Kaba (Jimbolia), Sandra Leila M. (Reșița), Gheorghe Molin (Reșița), Lia Popescu (Timișoara), Nik Potocean (Bocșa), Maria Tudur (Reșița), Tatiana Țibru (Reșița) și Lia Reghina Țîrnoveanu (Timișoara), lucrări având ca tematică principală Reșița și împrejurimile sale / industria și arhitectura locului, natura, spiritul autentic al spațiului de la poalele Semenicului. Această expoziție a fost între timp itinerată, ea fiind prezentată cu succes atât la Reșița, cât și la Caransebeș și Moldova Nouă.
Anul acesta vom continua periplul acestei expoziții, de data aceasta sub motto-ul „Reșița 250 – Timp și contratimp”, sperând ca și alți artiști să ni se alăture în acest sens. De aceea, organizatorii lansează invitația artiștilor plastici iubitori ai spiritului locului, ai Reșiței, de a contribui cu creații proprii la organizarea acestei expoziții de artă plastică dedicată patriei princeps, adică acestei minunate comunități de pe malurile Bârzavei, care va sărbători în anul acesta un sfert de mileniu de industrie. Numărul maxim de lucrări acceptate de la un singur participant este de trei, acesta putând fi cetățean român sau de pe alte meleaguri, nefiind îngrădită participarea nimănuia. Lucrările pot fi realizate în diferite tehnici, de diferite mărimi, pot fi prezentate și lucrări mai vechi, realizate după 2016, adică din după aniversarea a 245 de ani, anul în care noi, organizatorii, am început să ne pregătim deja pentru sărbătorirea celor 250 de veri industriale ale Reșiței. Pot fi trimise lucrări realizate de artiști plastici consacrați, cu mai multe expoziții personale la activ, dar și de către debutanți, de cei care se inițiază sau doresc să se inițieze în artele plastice. De asemenea, se acceptă și lucrări ale copiilor și elevilor până la vârsta de 18 ani, care vor fi însă prezentate separat de celelalte lucrări.
Așa cum am prezentat deja, rezultatul acestei continuări a inițiativei de anul trecut constă în organizarea unei expoziții itinerante, care să fie prezentată pentru prima oară la Reșița, în preajma zilei de 3 iulie 2021, urmând apoi a fi prezentată și în alte centre din țară și de peste hotare. Se va avea în vedere ca din lucrările trimise deja sau în curs de trimitere să se realizeze vederi, precum și publicarea acestor creații în cărți ce vor apărea în perioada următoare, dedicate jubileului reșițean.
Termenul limită de trimitere a lucrărilor (pictură, grafică, sculptură, artă decorativă) este de 5 iunie 2021, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” Reșița, Bd. Revoluția din Decembrie nr. 22, 320086 Reșița, iar imaginile lucrărilor se vor trimite și în format electronic, imagine jpg, la adresa de e-mail contact@erwinjoseftigla.ro. până în data de 1 iunie a.c.
Proiectul se desfășoară în continuare sub patronajul Centrului Universitar din Reșița al UBB, al Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, al Forumului Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin, al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița, al revistei „Reflex: Artă – Cultură – Civilizație”, al Societății „Metarsis: activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană” Reșița și al Filialei Caraș-Severin „Ștefan Naciu” a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, demonstrând încă o dată, că împreună se pot realiza lucruri frumoase… Așteptăm așadar cu nerăbdare de la cei interesați lucrările care vor fi expuse alături de cele deja prezente anul trecut, sub motto-ul „Reșița 250 – Timp și contratimp”.
Erwin Josef Țigla