„Personalități ale Reșiței, la început de an 250”: Hugo Eduard Balazs și Silvia Fierăscu

Noul proiect având marca Reșița: 250 de ani de industrie, care a debutat în prima zi a anului jubileului a pornit cu dreptul. Inițiatorii acestui proiect sunt dr. Ada Cruceanu-Chisăliță și Erwin Josef Țigla, el desfășurându-se sub patronajul Centrului Universitar din Reșița al UBB, al Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, al Forumului Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin, al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița, al revistei „Reflex: Artă – Cultură – Civilizație”, al Fundației „Metarsis: activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană” Reșița și al Filialei Caraș-Severin „Ștefan Naciu” a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, demonstrând încă o dată, că împreună se pot realiza lucruri frumoase… Afișul și logo-ul proiectului au fost concepute și realizate de artistul plastic reșițean Bogdan Piperiu, astăzi trăitor în Tuttlingen / Germania.

Reamintim faptul că publicăm răspunsurile la două întrebări adresate unor personalități legate prin naștere de Reșița. Întrebările sunt următoarele:

  1. Ce înseamnă pentru Dumneavoastră Reșița la împlinirea a 250 de ani de industrie, sărbătoriți la 3 iulie 2021?
  2. Ce gânduri trimiteți Reșiței și locuitorilor ei la început de an jubiliar?

Au fost alese 30 de personalități reșițene invitate să răspundă celor două întrebări. Sunt 15 personalități care s-au consacrat înainte de anul 2000 și 15 personalități în formare / consacrate deja în parte după 2000, care demonstrează o continuitate a valorilor și o punere în oglindă a modului în care gândesc ele despre Reșița. În fiecare zi publicăm așadar răspunsurile câte unei personalități din fiecare categorie antemenționată.

Astăzi vom citi răspunsurile / gândurile inginerului Hugo Eduard Balazs și ale cercetătoarei Silvia Fierăscu.

Hugo Eduard Balazs, inginer, cercetător științific, Stuttgart / Germania

Ce înseamnă pentru Dumneavoastră Reșița la împlinirea a 250 de ani de industrie, sărbătoriți la 3 iulie 2021?

Cu gândul la cei 250 de ani de industrie reșițeană mi-am amintit de o scurtă povestioară scrisă de Alexander Tietz, cu titlu semnificativ „Mia sein ma Reschitzarer!“ (Noi suntem Reșițeni!).

Prin anii 1920, uzinele din Reșița, împreună cu o firmă din Anglia au construit la Panciova, în Serbia, un pod peste Dunăre. După finalizarea lucrărilor a fost organizată o festivitate de inaugurare și sfințire a noului pod. La această festivitate s-au adus în special laude montatorilor reșițeni care, în ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile, au reușit să termine lucrările înainte de termen. În acest context urma ca șeful echipei reșițene de montaj să spună câteva vorbe de mulțumire pentru laudele primite. Domnul Biefel – n-a fost un vorbitor bun și puțin amețit de un vin bun – a pășit în față plin de mândrie, strălucind de fericire și a spus: „Mia sein ma Reschitzarer!“ (Noi suntem Reșițeni!).      

Ce gânduri trimiteți Reșiței și locuitorilor ei la început de an jubiliar?

Reșiței și locuitorilor ei le doresc momente în care să poată afirma cu mândrie asemenea domnului Biefel „Mia sein ma Reschitzarer“ (Noi suntem Reșițeni!).

Pe lângă parcul de locomotive cu aburi ar fi frumos ca edilii orașului să se gândească la înființarea unui muzeu tehnic în care să fie prezentate mărturii ale dezvoltării industriei reșițene începând cu 3 iulie 1771 și până în prezent.

Silvia Fierăscu, dr. cercetător, lector universitar, Timișoara

Ce înseamnă pentru Dumneavoastră Reșița la împlinirea a 250 de ani de industrie, sărbătoriți la 3 iulie 2021?

Pentru mine, Reșița la 250 de ani înseamnă o oportunitate istorică de a fundamenta un proces sustenabil de regenerare urbană, de progres economic orientat spre tehnologiile viitorului, de revitalizare a comunității reșițenilor, așa cum o știm și ne-o dorim dintotdeauna – artistică, inovatoare, empatică, efervescentă. O oportunitate istorică de a spune poveștile eclectice ale acestei comunități, ale membrilor ei – poveștile despre succes, dezamăgiri, dorințe și speranțe, experiențe diverse și ce ne face, pe fiecare dintre noi, optimiști.

Reșița la 250 de ani reprezintă, pentru mine, revelionul orașului. Timpul să contorizăm ce a fost și să proiectăm ce ne dorim de la orașul acesta pentru următorii 250 de ani. 

Ce gânduri trimiteți Reșiței și locuitorilor ei la început de an jubiliar?

Dragi reșițeni, de acum și de altădată, din oraș și din alte părți ale lumii, vă mulțumim pentru tot ce ați contribuit până acum, în cei 250 de ani. Sunt convinsă că nu a fost ușor, că v-ați luptat mult pentru tot ce ați realizat, că ați pierdut uneori și alteori ați ezitat. Dar știu și că eu sunt cea mai bună versiune a mea datorită vouă, datorită copilăriei, adolescenței și tinereții mele petrecute acasă, la Reșița. Știu că sunt si alții recunoscători pentru cine sunt, ca oameni, datorită vouă.

La ceas aniversar, într-o perioadă atât de grea cum e cea prin care trecem acum, vreau doar să vă mulțumesc și să vă încurajez și eu să continuați să construiți un mediu de dezvoltare pozitiv pentru copiii Reșiței, pentru ca ei să-și fructifice potențialul. Rămâneți optimiști și cu umor, cântați și fiți acolo unul pentru celălalt. Așa veți inspira și veți schimba viața cuiva în bine.

Exit mobile version