Adio, dar vei rămâne în amintirile noastre, dragă Peruti!

                                                         

Sursa foto: Agerpres

         

Astăzi, ne-a mai părăsit unul dintre ziariștii care au pus bazele presei de după decembrie 1989 – PETRU BUZZI. Peruti cum îi spuneam noi, colegii de redacție. Peste două luni, la 18 decembrie 2021, ar fi împlinit 70 de ani, ne-ar fi adunat în jurul lui, cum a făcut-o în alți ani, și-ar fi oferit tradiționalul meniu de 1 Decembrie: fasole cu cârnați.

          Peruti a intrat în presă în 1981, la ziarul Flamura, și a fost unul dintre cei zece ziariști care au pus bazele ziarului Timpul, ale trustului de presă Timpul, format din ziar, tipografie, agenție de publicitate – perioada cea mai liberă și dezlănțuită, nebunesc de frumoasă a vieții noastre de ziariști. Din 4 ianuarie 1990, când a contribuit la editarea primului număr al unui ziar liber, a fost rând pe rând: redactor șef adjunct, redactor șef al ziarului Timpul, director general al societății Timpul SRL, până în 2004 când a decis să părăsească presa pentru domeniul afacerilor. Din 2004 până în 2018, când s-a pensionat, a deținut funcția de președinte-director general al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Caraș-Severin.  

          A fost membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, un condei când ironic când acid, exploziv de cele mai multe ori și totuși autorul neașteptat al unor versificări, ziaristul Petru Buzzi va rămâne în paginile ziarelor reșițene, dar și în amintirile noastre. Pentru mine este tânărul subțirel și pletos din Oțelul Roșu, pe care mi l-a recomandat pasiunea pentru scris, iar eu la rândul meu l-am recomandat pentru profesia de ziarist.

          Acum când ai pornit în Marea Călătorie îți spun dragă Perutino: drum lin și Dumnezeu să te odihnească în pace!

                                DORINA SGAVERDIA

          Filiala „Ștefan Naciu” Caraș-Severin a UZPR

                                           

„Într-o succintă notă biografică pe care ne-a încredinţat-o, cunoscutul gazetar reşiţean precizează că s-a născut în 18 decembrie 1951 în Clopotiva, judeţul Hunedoara. A absolvit Facultatea de Ziaristică a Academiei „Ştefan Gheorghiu“ din Bucureşti şi cursurile postuniversitare ale aceleiaşi facultăţi. Între anii 1981 – 1989 a lucrat ca redactor la ziarul „Flamura“ din Reşiţa la secţiile social-cetăţeneşti, agricultură şi sport. Se numără printre fondatorii ziarului „Timpul“, unde, între anii 1990 – 2004, a fost, la început, redactor-şef adjunct, apoi redactor-şef şi director general. Între 1997 – 2003 a realizat emisiunea duminicală de dezbateri social-politice şi economice la Televiziunea „Terra Sat“ din Reşiţa. În 2004 a fost ales preşedinte al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Caraş-Severin, funcţie pe care o îndeplineşte şi în prezent.

În anul 2005, reînfiinţează pentru o perioadă de şase luni săptămînalul „Flamura“, unde este redactor-şef. În 2006 – 2007 este pentru o perioadă de un an administratorul cotidianului reşiţean „Sud-Vestul“. Apoi se dedică definitiv Camerei de Comerţ.

În 2015, cînd a fost declarat Cetăţean de onoare al judeţului Caraş-Severin, o scurtă biografie a celui alintat de prieteni „Peruti“, a prezentat chiar Sorin Frunzăverde, preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean:

„S-a născut la Clopotiva demult, foarte demult, a învăţat la Oţelu Roşu, şcoala generală şi liceul şi după aceea a intrat, în condiţiile în care nu se intra foarte uşor atunci, la singura Facultate de Jurnalistică din România, pe care o termină în 1981, când vine şi lucrează la Flamura. Petru Buzzi a lucrat la ziarul Timpul, practic pînă în 93, din 93 pînă în 2004 a fost director al noului ziar Timpul, a condus Sud-Vestul şi a mai avut cîte o scurtă perioadă nostalgia cînd a mai scos săptămînalul Flamura. Din 2004 este preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie. Sigur că asta l-a detaşat de viaţa jurnalistică, dar reuşeşte să facă faţă acolo cu o echipă redusă numeric, trăind practic din finanţări europene. Face faţă în condiţiile în care această instituţie, nu numai în Caraş-Severin, ci în toate judeţele mici ale României, traversează o perioadă foarte grea“.

Această laconică prezentare nu este suficientă în cazul unui gazetar cu o vie prezenţă în presă, cu un spirit dinamic şi cu o mare capacitate de optimism în timpuri, fie dinainte, fie după 1989, în care unii şi-au pierdut busola. Temperament coleric, izbucnind patetic în împrejurări dificile, Petru Buzzi a reuşit să păstreze prietenia şi unitatea jurnaliştilor. La chemarea lui, cei de azi şi cei de demult se mai întîlnesc pentru a omagia lumea şi luminile presei. Promite, de mai multă vreme, o carte care să valorifice experianţa sa gazetărească”.

                                                          GHEORGHE JURMA

                             din volumul „Panorama presei din Caraș-Severin”, pag. 269-270

A PLECAT CU TINEREȚEA NOASTRĂ GAZETĂREASCĂ

E adevărat când se spune că abia după ce pierzi ceva, pe cineva, realizezi pe deplin ce a însemnat pentru tine. După Radu Ciobotea și Gogu Dolot, noi, foștii ziariști din redacția „Flamura”, îl pierdem, în acest an pandemic și plin de tensiuni de tot felul, pe inconfundabilul Peruti. Pe care cititorii, colegii de breaslă și oamenii de afaceri din județ, cu care colabora în calitate de președinte al Camerei de Comerț, îl știu după semnătura Petru Buzzi.

Cu câteva săptămâni în urmă, l-am sunat la numărul de telefon indicat de Sanda, soția lui. Era la Clopotiva, în casa natală, în refacere postoperatorie. Părea că totul merge spre bine. I-am trimis pe unul din fiii săi cea mai recentă carte a mea. Și deodată această veste tristă, pusă pe Facebook de Victor Nafiru, unul dintre cei stimulați de el să meargă pe drumul gazetăriei. Scriu aceste rânduri îndurerate și-mi vin în minte zeci de amintiri legate de cel care mi-a fost coleg apropiat atâția ani. Venise în 1981 de la Facultatea de ziaristică, stăteam în același bloc de pe Bulevardul Republicii  și redactorul-șef Jurjica mi-a trasat sarcina de a documenta și a scrie o vreme împreună. Pentru ca tânărul ziarist de atunci să-și facă „rodajul” în presa județeană. Ceea ce s-a întâmplat foarte repede. Avea toate calitățile, un temperament parcă anume  făcut pentru această meserie. Dovedite toate acestea atât ca simplu redactor la „Flamura” și, după 1989, ca redactor-șef și director la „Timpul”. Calitate în care avea să mă propună pe mine redactor-șef, o anume perioadă.

Apoi drumurile noastre s-au despărțit, el optând,  la îndemnul și cu susținerea lui Sorin Frunzăverde, pentru Camera de Comerț și Industrie Caraș-Severin. Dar cu gândul  – și deseori cu fapta – am rămas amândoi ziariști. Nu întâmplător în decembrie 2019, când foștii mai tineri colegi Daniel Botgros și Mario Balint ne-au convocat să aniversăm 30 de ani de presă liberă în Caraș-Severin, Petru Buzzi a fost rugat să modereze această binevenită festivitate a breslei noastre. Iar acum, în 14 octombrie 2021, după  patru decenii de la prima noastră întâlnire și colaborare, Petru Buzzi, colegul apropiat până la prietenie, ne părăsește, luând cu el o parte din tinerețea noastră gazetărească. Dar lăsându-ne atâtea frumoase amintiri. Dumnezeu să te odihnească la dreapta lui, dragă Peruti!

NICOLAE SÂRBU

scriitor, ziarist

”Peruti, eu încă vorbesc cu tine”

“Perruti, eu inca vorbesc cu tine. Nu vreau să cred ce am auzit. Sa  fii mandru pentru tot ce ai realizat, pentru tine si familia ta. Dumnezeu sa te aibă in grija lui, așa cum tu ai avut grijă de ai tăi. Să te odihnețti în pace”.
Condoleanțe familiei!

CONSTANTIN RĂDUȚ

ziarist

Exit mobile version