Am susținut multă vreme necesitatea unirii breslei jurnalistice. De mai mulți ani, clamez, pe unde pot, că e nevoie de o voce consolidată a acestei dificile dar frumoase profesii liberale, care e jurnalismul. Că e nevoie de o abordare și de o reacție cât de cât comune la avatarurile prin care trece societatea românească. La presiunile politice și economice. E nevoie, mai mult, de recâștigarea notorității și mândriei acestei bresle. A probității și deontologiei profesionale a jurnaliștilor. Cu toate că în ziaristică, așa ca în orice altă profesie de creație, avem de-a face cu pronunțate orgolii, nu cred că e imposibilă armonizarea măcar a intereselor profesionale. De aceea, spun că ar fi nevoie de o asociație puternică a jurnaliștilor din Caraș-Severin. Majoritatea dintre noi am făcut parte de-a lungul timpului din diverse asociații profesionale, fie că s-au numit Uniunea Ziariștilor Profesioniști, Asociația Ziariștilor din România, Uniunea Internațională a Jurnaliștilor sau altele, numai că acele forme de asociere s-au dovedit utile mai mult pentru bucureșteni decât pentru noi, ceilalți, care am rămas doar cu cotizația. Am tot auzit de la colegi că e dificil să realizezi așa ceva, că oare ce fel de criterii trebuie să stabilești, că X nu l-ar vrea pe Y și așa mai departe. Consider să se poate trece peste asta, că criteriile profesionale trebuie să primeze și atât.
Deși vorbim de lucruri destul de diferite, iată, fotografii reșițeni ne-au arătat că se poate, deși și ei au orgolii profesionale. Fotoclub Banatul Montan este prima formă de asociere de acest gen din Reșița, după probabil mulți ani. Cațiva dintre membrii fondatori și-au prezentat, recent, la televiziunile locale, statutul. Flavian Săvescu, unul dintre ei, spune despre această asociație că ”este o organizaţie profesională cu caracter social, artistic, educativ şi ştiinţific, care are ca scop oferirea de sprijin logistic şi material membrilor săi în vederea participării la diverse manifestări care au ca temă fotografia artistică, arta fotografică şi taberele foto”. Mai mult, joi, 26 fabruarie, nouă fotografi, membri ai acestui fotoclub, şi-au expus operele în faţa a zeci de iubitori ai naturii și fotografiei, la Universitatea ”Eftimie Murgu” din Reșița. Este vorba de Flavian Săvescu, Bujorel Purice, Vali Marin, Petre Dalea, Ciprian Floare, Daniel Puşcău, Georgian Malinetescu, Florin Avramescu şi Dan Purice. Invitaţi speciali ai evenimentului au fost Eugen Negrea, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici din România şi Nelu Scripciuc, preşedintele Foto Club Pro Arad, alături de alţi membri. Evenimentul a fost completat de un microrecital susţinut de formaţia reşiţeană Deadline iar expoziţia de fotografie artistică rămâne deschisă publicului și va putea fi vizionată în foaierul universităţii.
Repet, vorbim de fotografi amatori dar aproape fiecare desfășoară, până la urmă o activitate profesionistă, concretizată într-una comercială. Așa că, chiar dacă jurnaliștii au o misiune puțin diferită, un corp profesional închegat nu are cum să strice nimănui.
Sursa foto: britishphotographerservice.yolasite.com