SABIN PAUTZA și BOSSA NOVA

Seara de 22 octombrie 2021 din cadrul Festivalului Internațional ,,Sabin Pautza’’, a fost dedicată unui gen muzical care vine de peste ocean, dar care s-a dovedit, încă de la apariție, îndrăgit de toată lumea. Sub genericul ,,SABIN PAUTZA și BOSSA NOVA’’, s-a desfășurat o seară frumoasă, în care Gabriela Costa și Alex Man au încălzit atmosfera din sala de spectacole a Licelui de Arte,, Sabin Păuța’’. Ei au adus prin bossa novele interpretate, căldura de pe  alte  meridiane și surâsul senin al oamenilor îndrăgostiți de frumos.

Festivalul Internațional ,,Sabin Pautza’’, aflat anul acesta, la cea de-a VIII ediție, a impus concurenților încă de la deschiderea sa,  ca o condiție obligatorie de participare la concurs, interpretarea unei compoziții ,respectiv a unei Bossa Nove, scrisă de maestrul Sabin Pautza.

,,Avem în concursul festivalului,  patru grupe de vârstă, a spus Maestrul Sabin Pautza, de la începători până la 12 ani, de la12-15 ani, de la 15-18 ani și peste 18 ani. Fiecare concurent poate alege  dintr-o listă de lucrări impuse, una pe care s-o interpreteze, în funcție de nivelul său  pregătire. ’’

L-am întrebat pe compozitorul Sabin Pautza dacă a simțit că are o legătură specială cu Bossa Nova, genul muzical despre care prietenul său, Florian Lungu, zis,, Moșul’’ a vorbit celor prezenți.

,, La începutul anilor 1990, eram în America, dirijor la filarmonica din  New Jersey, dar făceam turnee în toată lumea.  Atunci am avut în America de Sud mai multe concerte, unele dintre acestea la Sao Paulo, unde am văzut afișe cu concerte de bossa nove.  Eu cunoșteam aceste gen muzical, deoarece între anii 60-65 am lucrat cu Richard Oschanitzky, pe care eu îl consider unul dintre cei mai importanți oameni din lumea muzicală. De la el cunoșteam acest gen muzical .  Primele Bossa Nove au apărut la noi în anii 1957, 1958, când eu eram în liceu. Richard Oschanitzky, scrisese deja Bossa Nove. Acestea reprezintă un gen muzical cu totul aparte, provin din muzica tradițională braziliană, dar aduc multe lucruri noi, după cum le spune și numele( bossa-stil, nova-nou). În primul rând se  referă la structura ritmică a pieselor, toate se bazează pe cifra 8, sunt 8 optimi dintr-o măsură binară. Aici cifra 8 este organizată 3 cu 3 cu 2, iar în oglindă 2 cu 3 cu 3. Este o invenție extraordinară, deoarece coloana vertebrală a unei compoziții este ritmul. Pulsul, cum îi spun eu ,unei vibrații anume, pe care îl găsesc în textul unei poezii. După ce citesc poezia, muzica vine de la sine. Bossa Nova, ne spune Maestrul Sabin Pautza, de la început s-a cristalizat în ritmul 3-3-2 cu 2-3-3.  Acest ritm este pus alături de o altă structură, care are rolul să-l scoată în evidență. Sigur, aici se adaugă melodia și armonia. Țin minte că atunci când a apărut ediția a doua și a treia a acestei colecții de bossa nove, era scrisă pe partitură indicația de-a nu interpreta  prea repede, deoarece este o muzică ce te invită la reflecție. Eu, spune compozitorul Sabin Pautza, pun deliberat și intenționat bossa-nova, valsul, tangoul, cha-cha, în compozițile mele. La mine găsiți bossa nove în ,,Simfonietta’’, în concertul de clarinet, concertul de saxsofon și divertismentele pentru orchestră. ’’

Despre întâlnirea cu părintele Bossa Novei, cu Carlos Antonio JOBIM, ne-a vorbit  mai apoi dirijorul Sabin Pautza.

,,Vizita la Sao Paulo mi-a dat ocazia să merg la un concert al trupei conduse de Carlos Antonio JOBIM. La sfârșitul spectacolului m-am dus la ei și le-am spus de unde vin, că sunt român și că le cunosc și le cânt lucrările.  Apoi m-am așezat la pian și am cântat ,, The girl from Ipamena’’ și alte bossa nove, compoziții ale lui Jobim, care a fost plăcut impresionat. După 3, 4 ani i-am revăzut pe membrii trupei la un concert la New York. De data aceasta am mers să îi salut înainte de spectacol. Alături de Carlos Jobim era Juao Gilberto, un pianist foarte bun și compozitor, Gonzalves Santos care era basistul formației și Astrud Gilberto, o cântăreață foarte bună. Apoi am avut marea surpriză, ca la mijlocul concertului, Jobim, să mă cheme pe scenă, erau 3000 de oameni în sală, prezentându-mă ca pe un admirator al lor. Am cântat la pian cu Gilberto la 4 mâini, una din piesele lor cunoscute. A fost o întâmplare frumoasă.

 Seara din cadrul  festivalului dedicată Bossa Novei, a fost pusă la cale de prietenul meu Florian Lungu, pe care îl știu din studenție. ,, Moșul’’ cum îl știe toată lumea, este pionierul muzicii de jazz din România, el însuși compozitor, muzicolog și pianist. Cu acest prilej el,  a prezentat un material despre geneza bossa novei la Rio de Janeiro. ‘‘

Liceul de Arte  din Reșița a găzduit cu prilejul ediției actuale , a VIII-a, a Festivalului ,, Sabin Pautza’’ și o expoziție  omagială dedicată compozitorului George Enescu, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea sa. Expoziția aduce în prim plan imagini ale muzicianului din diverse etape ale vieții sale și ale activității creatoare. Irina Nițu( cercetător științific), Adina Sibianu ( muzeograf) și graficianul  Horia Andrei Nițu, s-au ocupat de această expoziție, care a fost  organizată sub egida Muzeului Național ,, George Enescu’’ din București.

Organizator al Festivalului “SABIN PAUTZA” a fost, ca de fiecare dată, Societatea pentru Cultură “METARSIS”- activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană.

ADRIANA TELESCU

Exit mobile version