”Ia și brâul bănățean” – o manifestare culturală inițiată de jurnaliști, deja perenă

smart

Ia și brâul bănățean, două repere ale culturii tradiționale din Banat, au fost și anul acesta puse în evidență și sărbătorite în cadrul unei manifestări desfășurate la Muzeul de Locomotive din Reșița. Acțiunea a fost inițiată în urmă cu 9 ani de către Paula și Vasile Neamțu, doi oameni îndrăgostiți de folclor, joc și tradiții.  La început au avut alături doar colegii din presă, care au primit cu entuziasm propunerea de-a purta ia românească- element din patrimoniul material al României și de-a juca brâul bănățean, joc pe contratimp, dans din patrimoniul imaterial al Banatului de Munte.Modul pitoresc și entuziasmul cu care au fost puse în evidență și promovate cele două elemente ale culturii tradiționale din Banat au atras alături de soții Neamțu mulți iubitori  ai valorilor autentice și tradiționale. Astfel Societatea pentru Cultură Metarsis”, a venit alături ca partener al acestei acțiuni culturale, aflată iată, la cea de-a IX-a ediție.

Anul acesta, sunt celebrați 150 de ani de la construcția primei locomotive cu abur de pe teritoriul actual al României, locomotiva Resicza. Prima locomotivă cu abur construită în spațiul est european, cu numărul  2 de circulație, a fost realizată după modelul locomotivei Szekul proiectată de către inginerul scoțian John Haswell.

 În 5 iunie  2022 au fost prezenți la întâlnirea cu jocul, cântecul și cămașa tradițională, juniorii  ansamblului folcloric Bârzava”, condus de coregrafa Maria Aghescu, ”, ansamblul „Semenicul”, al Centrului pentru Persoane Vârstnice din Reşiţa și „Ansamblul Clisura Dunării” condus de Tomi Popovici .În deschiderea manifestăriicorul Licelui de Artă “Sabin Pauța” din municipiu, condus de profesoara Ema Moldovan a interpretat Imnul Reșiței, muzica Sabin Pautza pe versurile poetului Octavian Doclin.

Diplomele de participare au fost acordate de Maestrul Sabin Pautza, președintele Societății pentru Cultură” Metarsis”.  S-au acordat, ca de obicei, diplome celui mai tânăr și celui mai vârnic participant la manifestare.

Despre Paula NEAMȚU, omul frumos care a lăsat câte o amintire frumoasă în sufletul fiecăruia, dar care a plecat prea devreme dintre noi, s-a vorbit cu emoție. Nepoatei sale, Natalia Fierescu i-a fost decenată o diplomăde excelență, care amintește despre implicarea ziaristei Paula Neamțu  în organizarea și desfășurarea edițiilor trecute ale acestei manifestări.

Evenimentul cultural “Ia românească și brâul bănățean“ derulat în an jubiliar la Muzeul de locomotive din Reșița,acțiune  organizată de “Metarsis”- activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană, a avut ca parteneri culturali: Primăria Reșița, ISJ Caraș-Severin, Muzeul Locomotivelor cu Abur Reșița. Parteneri media, Presa cărășană și UZPR-Filiala Caraș-Severin.

Adriana TELESCU

Exit mobile version