Călătorii în ritm de vară

Întors de curând dintr-o călătorie culturală ce a inclus în itinerarul parcurs Bucureștiul, Târgoviște și Craiova, maestrul Sabin Pautza, ne povestește despre manifestările la care a fost invitat și despre concertele pe care le-a dirijat.

“La finele lunii iunie am fost invitat la București, spune maestrul, pentru a participa  la concertul aniversar al Corului Național de Cameră “ Madrigal – Marin Constantin”, concert desfășurat la Senat. Am fost aproape de acest cor din 1963, de la înființare. Am fost de față când s-a constituit. Am avut o relație specială cu maestrul Marin Constantin, un strălucit dirijor și compozitor, de la care am învățat foarte mult. În 2013, când Madrigalul a împlinit 50 de ani, eu am dirijat corul, fiindcă maestrul Marin, nu mai era. Eu am fost un fel de asistent al lui, pe mine mă chema de la Iași, să dirijez,când pleca în străinătate, deși avea doi dirijori secunzi. Acum, Madrigalul a împlinit 59 de ani și aveau de gând să facă aniversarea în martie, dar fiind pandemie, nu s-a putut. “

smart

În cadrul galei de la Senat, de anul acesta,  premiul ” Marin Constantin”, i-a fost acordat compozitorului și dirijorului Sabin Pautza, un reper al muzicii corale românești, s-a spus cu acest prilej.  Premiul” Marin Constantin” este o distincție   instituită în anul 2019 în memoria legendarului muzician  Marin Constantin, creatorul corului Madrigal, care onorează inestimabila sa moștenire culturală, precum și viziunea sa de mentorat și de popularizare a cântului coral în rândul tinerei generații.

 “Premiul acesta, pentru mine, a fost o mare surpriză! Nu mi-a spus nimeni, nu m-am așteptat, ne-a spus maestrul Sabin Pautza.

Am scris piese corale ca „Ofrandă copiilor lumii” cu care Madrigalul a făcut turnee pe tot mapamondul. Această lucrare se bazează pe folclorul copiilor din toată lumea. Am descoperit că toți copiii lumii se joacă la fel, inventează cuvinte, care nu înseamnă nimic, dar care puse alături formează un joc. Am descoperit jocuri de cuvinte în 16 limbi și de aici a ieșit o poveste extraordinară. “Ofrandă copiilor lumii”, a luat cel mai mare premiu posibil, premiul “George Enescu” al Academiei Române. Au fost bineînțeles și alți compozitori, nume mari ale muzicii: Ștefan Niculescu, Mihai Moldovan, Myriam Marbe, care au scris pentru Madrigal, lucrări mari, care se cântă și azi. Consider că această formație corală a fost cel mai cel mai important ambasador al României în lume.“

Prin programul muzical Cantus Mundi, care reunește peste 1700 de coruri și aproximativ 60.000 de copii,” Madrigalul unește România prin muzică”, a afirmat managerul corului Emil Pantelimon.

“A fost o aniversare frumoasă, cu mari emoții, povestește compozitorul Sabin Pautza. Am întâlnit vechi și actuali madrigaliști. Am petrecut o seară minunată alături de ei. Au trecut de la înființarea Madrigalului și din viața mea 59 de ani, ani în care Madrigalul a fost mereu prin muzica promovată, un ambasador fidel al Bunăvoinței”.

A doua zi petrecută în capitală, a fost dedicată lansării unei inedite lucrări „ De la români adunate și-napoi la români date” carte de glume ( de bancuri), scrisă de Sabin PAUTZA, zis Copilu’, în colaborare cu muzicianul Florian LUNGU, zis Moșu’, fost coleg și foarte bun prieten.

“S-a râs pe săturate la lansare, spune Sabin Pautza. Au venit mulți prieteni și iubitori ai umorului. Deviza noastră este,” cine nu râde cu noi, râde împotriva noastră.” Cartea va fi lansată  pe parcursul acestui an și la Reșița, pentru că râsul reprezintă o terapie foarte bună, care ne ajută și ne-a ajutat mereu, să trecem peste multe necazuri.”

“Mulți spun că la acest moment sunt singurul orchestrator din România, spune maestrul Pautza. Există și alții care știu să facă acest lucru, dar nu vor. Am avut de curând un proiect ce cuprindea 15 piese muzicale, șlagăre foarte îndrăgite pe care le cântau acum 40 de ani :Margareta Pâslaru, Aurelian Andreescu,Doina Badea și alți soliști îndrăgiți.  Am orchestrat aceste cântece pentru Filaromica din Arad și cea din Craiova. În Bănie am dirijat zilele trecute, mai precis în 8 iulie 2022, în cadrul unei manifestări numite “SUMMERTIME FEST. “

Prima seară din cadrul acestei sărbători muzicale, a fost dedicată muzicii simfonice compuse de SABIN PAUTZA, “de un electrizant dinamism şi înveşmântare fascinantă a culorilor sonore.”

S-a cântat un  divertisment pentru orchestră, o incursiune în lumea dansurilor secolului XX – Step, Bossa Nova, Rag Time, Country, Cha-Cha-Cha. În program a fost inclusă și muzică din filme celebre – Casablanca, Romeo şi Julieta, Un bărbat şi o femeie – la care s-au adăugat melodii latino orchestrate: Bésame mucho, Que sera, sera, Historia de un amor.

Călătoriile culturale continuă pe tot parcursul verii pentru compozitorul și dirijorul Sabin Pautza.Va merge la finele lunii iulie la Slobozia, unde este în juriul  festivalului “Ionel Perlea”, iar mai spre toamnă este președinte al juriului la îndrăgitul  festival „Crizantema de aur”, de la Târgoviște. Despre toate aceste evenimente, vom vorbi, la momentul potrivit.

Adriana Telescu

Exit mobile version