Crucea de pe deal

“Dacă Dumnezeu nu există și eu cred, nu am pierdut nimic… Dar dacă Dumnezeu există și eu nu cred, atunci am pierdut totul”

                                                     Nicolae Iorga

În urmă cu vreo 15 ani, ne povestește maestrul Sabin Pautza, am avut o viziune. Am văzut de pe terasa casei mele o cruce, ca o troiță. Era pe dealul care se ridică deasupra Moniomului. Era acolo, parcă dintotdeauna și aștepta cuminte ruga oamenilor. Am avut-o în mintea și în ochii mei, declară compozitorul Sabin Pautza. Ințial am visat-o și apoi am văzut-o mare și frumoasă cum proteja toată valea satului. În altă noapte am vorbit cu Dumnezeu și i-am promis că voi ridica această troiță și așa s-a realizat acest vis. L-am implicat și pe consăteanul meu, sculptorul Dușan Basista, în acest proiect. El a făcut rost de lemn de stejar, avea 7 metri crucea. Apoi a sculptat-o, iar eu am făcut soclul și am montat-o în locul indicat de Dumnezeu. Am sfințit crucea și apoi am pus lângă monument o masă cu două băncuțe, pentru cei care vin până aici, să se roage.  În anul 2016, s-a întâmplat însă, ca un trăznet rătăcit să lovească și să despice crucea. Zilnic îmi lipsește imaginea ei. Acum mă gândesc s-o refac și să-i pun o protecție, un paratrăsnet. Am discutat deja cu Dușan Basista și vom porni din nou, împreună, în acest proiect. Este modul meu de-a mulțumi lui Dumnezeu pentru toate câte mi-i le-a dat.  Acum, de o vreme, eu nu mă mai rog, mărturisește maestrul Sabin Pautza, eu doar multumesc Divinității. Mulțumesc și atât. 

“ Cu siguranță, când ne concentrăm asupra măreției lui Dumnezeu și asupra lucrurilor pe care el le-a făcut pentru noi, lauda și mulțumirea sinceră vor izvorî de la sine.”( Veronica Bobu – Aripi spre cer )

         Adriana Telescu

Exit mobile version