Euroland Banat prezintă azi ”Detectorul de bani publici” – un instrument util pentru înțelegerea mecanismului cheltuirii fondurilor publice

Euroland Banat este partener alături de Asociatia Română Pentru Locuințe Casa Plus, Centrul pentru Resurse Civice și Colegiul Național „Mircea Eliade” Resița in proiectul ”Politici publice locale participative și relevante”. Coordonator al proiectului este Asociația Expert Forum.
În aceste zile Expert Forum a lansat ghidul interactiv Detectorul de bani publici, accesibil la https://expertforum.ro/detector-bani-publici/. Ghidul face parte dintr-o serie mai amplă de materiale de acest tip produse de Expert Forum și are scopul de a integra informații despre cum se formează bugetele, cum se aprobă investițiile și cum se cheltuie banii publici. De asemenea, ne ajută să înțelegem cum să adunăm date pentru a crea profilul unei firme sau al unei persoane cu legături politice.
Astăzi, pe 7 septembrie, de la ora 17, vom prezenta ghidul online și vom face o demonstrație despre cum se pot căuta date legate de finanțare politică și profilul politic al unei companii sau al unei persoane. Cei interesați se pot înscrie la link formular. Evenimentul va fi transmis live pe pagina FB EFOR.
Vor interveni: Septimius Pârvu – coordonator ghid și alți experți din partea Expert Forum, precum și alți experți care au contribuit la dezvoltarea ghidului.
Pentru participare vă puteți înscrie pe Zoom – https://expertforum.ro/detector-bani-publici/
Ghidul include informații despre baze de date publice și cum se pot acestea verifica, motoare de căutare din România sau de la nivel internațional și despre cum se pot conecta toate acestea. Nu este un ghid clasic despre achiziții publice, bugete sau despre finanțare politică, ci mai degrabă un îndrumar care arată la modul foarte practic cum se pot colecta informații din surse diverse pentru a înțelege mai bine legătura dintre bani publici și politică. Am inclus în ghid teme de interes precum programele naționale de investiții de tipul Anghel Saligny sau PNDL și pașii prin care orice cetățean poate urmări modul în care se cheltuie banii prin astfel de proiecte.
Câteva din temele acoperite:
  Unde găsim informații despre bugetele publice;
  Programele naționale de investiții – PNDL/Saligny și cum stabilim oportunitatea investițiilor;
  Cum se realizează o achiziție publică: etape, praguri, tipuri de proceduri, cum caut o achiziție în SEAP, cum aflăm cine a câștigat o achiziție;
  Potențiale riscuri legate de achiziții;
  Profilul unei societăți comerciale: Registrul Comerțului, beneficiari reali, Registrul Insolvenței, firme offshore, platforme de profilare a unei firme, date economice;
  Cum construim un profil politic: date legate de finanțarea partidelor, declarații de avere și interese, baze de date internaționale.
Pentru mai multe detalii, contact: septimius.parvu@expertforum.ro, 0787.638.315

Ghidul și evenimentul de lansare a ghidului fac parte din proiectul ”Politici publice locale participative și relevante”, derulat de Asociația Expert Forum, în parteneriat cu Asociatia Română Pentru Locuințe Casa Plus, Euroland Banat, Centrul pentru Resurse Civice și Colegiul Național „Mircea Eliade” Resița cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea calității politicilor publice prin consolidarea bunei guvernări din sectorul public la nivel local, monitorizare cetățenească, claritate legislativă și implementare practică în colectarea, respectiv publicarea datelor de interes public.

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Va asteptam online pentru lansarea Detectorului de bani publici.

O zi buna,

Andrei Szabo
Președinte

Exit mobile version