Terapii cu haz – cu Florian Lungu( Moșu’) & Sabin Pautza( Copilu’)

“Noi ne râdem…” așa spune maestrul Sabin Pautza, de câte ori vorbește de ai lui, de românii lui. De la această stare care ne definește ca popor, pentru că știm să facem “haz de necaz”, a pornit, ne povestește maestrul și ideea de-a scrie cărți de glume sau bancuri pe care să le guste și deguste fiecare cititor. După îndemnul autorului, a unuia dintre autori, Sabin Pautza, zis Copilu’, bancurile din această carte trebuie citite, dimineața, la cafea, la prânz, dar mai ales seara, pentru ca râsul și starea de bine, să ne însoțească mereu.

Proiectul umoristic a fost adoptat imediat și de cel mai bun prieten al compozitorului Sabin Pautza, un muzician apreciat și cunoscut, Florian Lungu, care este însă, și un corifeu al hazului. Și uite așa, a văzut lumina tiparului la editura Palimsest din București, cartea numită “De la români adunate și-napoi la români date” de Florian Lungu( Moșu’) & Sabin Pautza ( Copilu’).

Lansarea cărții a avut loc recent, în cadrul Festivalului Internațional Sabin Pautza, ediția a IX-a. Biblioteca germană “ Alexander Tietz”, a găzduit, prezentarea acestei cărți. La această acțiune mult așteptată, au fost prezenți și autorii: compozitorul Florian Lungu poreclit din tinerețe “ Moșu’ “ și compozitorul Sabin Pautza, căriua i se spune din facultate „Copilu’ “. De fapt, volumul începe cu o glumă, legată de poreclele autorilor :

De Crăciun,la români, spune maestrul Sabin Pautza, la fetele care au fost cuminți vine Moșul, iar la fetele care nu au fost cuminți, vine moașa.”!

Dar maestrul Florian Lungu, vine cu o altă variantă, care se potrivește perfect acestui context.

“ De Crăciun, la români,  la fetele care au fost cuminți vine Moșu’, iar la fetele care nu au fost cuminți, vine Copilu’.“!

Despre activitatea artistică a celor doi slujitori de seamă ai muzicii, a vorbit Camelia Duca, de la Societatea pentru cultură “ Metarsis”, cea care alături de soțul ei, Lucian Duca, a inițiat și organizat an de an Festivalul Internațional “Sabin Pautza”. Participanții au putut vedea cu această ocazie și expoziția intitulată “ Who’s who in music!” expoziție cu articole și afișe care aduc în prim plan activitatea componistică și dirijorală a lui Sabin Pautza.

 Despre cartea lansată au vorbit : criticul de artă Ada D. Cruceanu și managerul Bibliotecii Județene “Paul Iorgovici”, Clara Constantin.

Maestrul Florian Lungu ne spune în „prea –fața” cărții intitulate „un proiect de efect cu aspect de obiect”, care este deviza autorilor  ”cine nu râde cu noi, râde împotriva noastră”.

 Așadar, împreună  cu cei doi muzicieni au râs prietenii și toți cei prezenți la manifestare. S-au dat autografe, s-au spus bancuri și s-au făcut planuri de viitor pentru o nouă carte cu glume care să stârnească momente de voie bună și să trateze tristețea și neîmplinirile vieții.

Scriitorul Ion Cocora scrie despre această carte, lăudându-i pe autori :

“Bravo Florian Lungu! Bravo Sabin Pautza! Nu sunt împotriva râsului, deci nu sunt împotriva voastră. Recunoștință, Moșule și Copilule, pentru modul ingenios cum reușiți să descrețiți frunțile și să treziți apetit pentru gândire.”

 Fotografii de Lucian Duca

Adriana Telescu

Exit mobile version