Maestrul Sabin Pautza: ”Am scris 312 lieduri după poeziile poeților români. Sunt al doilea compozitor din lume după Schubert, care a scris 600.”

Primul meu lied l-am scris la 16 ani. Mergeam la pregătire la Carl TIRIER, profesorul meu de muzică de la Câlnic care mi-a dat ca temă, să scriu un lied. Am ales poezia “Sara pe deal” de Mihai Eminescu și așa s-a născut primul lied semnat Sabin Pautza, povestește maestrul. Acum, la 79 de ani, pot să afirm fără să mă laud, că am scris 312 lieduri după poeziile poeților români și străini. Sunt al doilea compozitor din lume, după Frantz SCHUBERT, care a compus un număr așa de mare de lieduri. Frantz SCHUBERT a compus peste 600 de lieduri, un număr impresionant.

A doua zi a Festivalului Internațional „Sabin PAUTZA”, manifestare aflată la cea de-a IX-a ediție, a fost dedicată liedului, acest gen muzical, care are la bază un text poetic și este compus pentru o singură voce, acompaniată de pian sau de orchestră.

În octombrie 2022, sub genericul “Sabin PAUTZA și tinerii muzicieni”, sala Lira a Licelui de Artă, care poartă numele maestrului Sabin PAUTZA, a găzduit un recital extraordinar de lieduri și arii din opere. În program s-au aflat lieduri compuse de Sabin PAUTZA pe versurile poeților reșițeni : Liubița Raichici, Alexandra Gorghiu, Miruna Clara și Costel Simedrea.

Liedurile au fost interpretate de : Adina Covaci, Casiana Cioată, Selia Alazaroaie, Jeaneth Hasan, Alexandra Grigoraș, Anca Domuța .

Adina Covaci este profesor de canto la Liceul  de Artă “Ion Vidu”, din Timișoara. Ea a coordonat acest spectacol minunat.  Ca profesor, Adina Covaci, se implică în organizarea mai multor concursuri, festivaluri, recitaluri, cursuri de măiestrie pentru elevii catedrei de canto, colaborând  cu dirijori și compozitori cunoscuți și apreciați în muzica internațională. Cea mai recentă initiativă a Adinei Covaci,  este organizarea recitalului „Sabin Pautza” în onoarea muzicii compuse de maestrul PAUTZA. Prima ediție a fost susținută la Timișoara în anul 2018,  iar ediția a doua la Reșițaîn  2019,  în colaborare directă cu maestrul. În afara activității didactice, Adina Covaci, susține diverse recitaluri în țară și străinătate. A interpretat arii de operă, lieduri, cântece religioase, la diferite concerte, recitaluri, ediții ale Festivalului “Primăvara Muzicală Giurgiuveană” din Giurgiu. A fost invitată să cânte în Timișoara, Brăila, precum și la la Ambasada Cubei din București, și Ambasada României din Toronto, Canada.

Invitați special pentru acea seară specială au fost: Maria BOLDAN  și Darius- Alex GRUIȚĂ ambii studenti ai Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara. Ei au interpretat arii din opere cunoscute și îndrăgite:  Quando m’en vo din opera “LA BOHEME “de Giacomo PUCCINI, aria lui Belcore din opera comică  “ELIXIRUL DRAGOSTEI “de Gaetano DONIZETTI  și “ Îți amintești? “ duet din opera “SILVIA” de Emmerich KALMAN.

Am orchestrat toate lidurile scrise de George ENESCU, ne-a spus compozitorul Sabin Pautza.  Despre acest fapt se știe mai puțin. George Enescu a scris multe lieduri, dintre care cele mai cunoscute sunt cele scrise pe versurile  poetului Clement Marot.

Despre clipa de inspirație divină, care dă naștere lidului, compozitorul  Sabin Pautza, mărturisește: În momentul în care citesc o poezie, nu mă interesează cine a scris-o, din ce grup face parte sau în ce limbă a scris-o, dacă e femeie sau bărbat. Poezia vine cu muzica, ea are muzica în ea, iar în momentul în care citesc poezia, instantaneu se naşte muzica. Dacă-mi place muzica o scriu, dacă nu, o las. Spun cu mâna pe suflet că, de multe ori, atât de simplu, atât de repede şi atât de extraordinar e să găsesc muzica acolo, printre cuvinte, încât de multe ori am zis că nu-i muzica mea, eu am găsit-o şi am scos-o la lumină. Muzica s-a născut de la sine, pentru că versul vine cu un puls al lui, cum zic eu, cu un ritm al lui, cu o cadenţă, cu un număr de silabe, cu accente şi cu o muzicalitate, care se naşte din ritm.  Ritmul e coloana vertebrală a muzicii.

Cei prezenți la acest concert de lieduri și arii celebre, desfășurat în a doua zi a Festivalului “Sabin PAUTZA”, s-au bucurat de o seară frumoasă, o seară în care au fost martori la întalnirea poeziei cu muzica compusă de Sabin PAUTZA.

Societatea “ METARSIS”, s-a ocupat si anul acesta, ca în toți anii anteriori de organizarea celei de-a IX-a ediții a Festivalului Internațional “ Sabin PAUTZA”.

Adriana Telescu

Fotografii de Lucian Duca

Exit mobile version